Η Golden Age Capital και το πείραμα της ιδιωτικής συγκέντρωσης στην ελληνική καθημερινότητα

Το κλείσιμο του πρώτου fund στα 250 εκατ. ευρώ δεν είναι απλώς μια επιτυχημένη άντληση κεφαλαίων. Είναι δείγμα μιας αλλαγής υποδομής: το ελληνικό private equity μαθαίνει να αγοράζει, ένα φαρμακείο και μία αλυσίδα εστίασης τη φορά, τη μικρή, κατακερματισμένη οικονομία που μέχρι σήμερα έμενε έξω από τη λογική της κεφαλαιαγοράς.

Γράφει η mywaypress.gr  ·  25 Σεπτεμβρίου 2026

 
Το σημαντικό: Η Golden Age Capital, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, έκλεισε το πρώτο της επενδυτικό σχήμα στα 250 εκατ. ευρώ, 25% πάνω από τον αρχικό στόχο των 200 εκατ. και πάνω από το ανώτατο όριο άντλησης που είχε η ίδια θέσει. Πίσω από αυτόν τον αριθμό κρύβεται κάτι πιο ενδιαφέρον από μια πετυχημένη κεφαλαιαγορά: μια συστηματική στρατηγική συγκέντρωσης μικρών, οικογενειακών ελληνικών επιχειρήσεων — φαρμακεία, εστίαση, διαχείριση ακινήτων — σε ενοποιημένα χαρτοφυλάκια κλίμακας, με τον ελληνικό αναπτυξιακό κρατικό βραχίονα να λειτουργεί ως πρώτος εγγυητής εμπιστοσύνης.

 
Γιατί έχει σημασία: αν το μοντέλο buy-and-build πετύχει στην κλίμακα που διεκδικεί, θα αλλάξει μόνιμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε κλάδους που μέχρι σήμερα όριζαν, περισσότερο από κάθε άλλον, τον χαρακτήρα της ελληνικής μικρής επιχειρηματικότητας — και θα θέσει, εκ των πραγμάτων, ερωτήματα που η ανακοίνωση  δεν θέτει.

 
Το νούμερο και αυτό που δεν λέει

Ότι ένα νέο ελληνικό fund private equity υπερκαλύπτει τον στόχο του δεν είναι, από μόνο του, είδηση με ιδιαίτερο βάρος. Ενδιαφέρον έχει η σύνθεση: πάνω από 100 θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, με anchor investor την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) — τον κρατικό βραχίονα fund-of-funds της χώρας, πρώην ΤΑΝΕΟ, με αποστολή να ενεργοποιεί ιδιωτικά κεφάλαια υπέρ μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΕΑΤΕ δεν επενδύει η ίδια σε επιχειρήσεις· επενδύει σε σχήματα σαν αυτό, με τη λογική ότι η δική της συμμετοχή λειτουργεί ως πιστοποιητικό σοβαρότητας που μοχλεύει πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια. Η υπερκάλυψη του ανώτατου ορίου, δηλαδή, δεν είναι μόνο ψήφος εμπιστοσύνης στη Golden Age Capital· είναι και ένδειξη πόσο περιορισμένες εναλλακτικές τοποθέτησης έχει σήμερα το ελληνικό θεσμικό και ιδιωτικό κεφάλαιο που αναζητά απόδοση εκτός καταθέσεων και ομολόγων. Η ζήτηση για το Fund I λέει τόσα πολλά για τη Golden Age Capital όσα λέει και για τη στενότητα των εναλλακτικών επενδυτικών διεξόδων στην Ελλάδα του 2026.

 
Το μοντέλο: buy-and-build σε αγορές που κανείς δεν έβλεπε

Η στρατηγική της Golden Age Capital δεν στοχεύει τραπεζικό δανεισμό, ενέργεια ή ναυτιλία — τους παραδοσιακούς πόλους του ελληνικού κεφαλαίου. Στοχεύει τη «γειτονιά»: αλυσίδα εστίασης («Ο Πρόεδρος»), τεχνολογικά υποστηριζόμενη διαχείριση ακινήτων («Moving Doors») και φαρμακεία («Dr. Pharmacy»). Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Είναι κλάδοι με χιλιάδες μικρούς, ανεξάρτητους παίκτες, χαμηλή διείσδυση θεσμικού κεφαλαίου και ελάχιστη οικονομία κλίμακας — δηλαδή, με τη λογική του private equity, ανεκμετάλλευτο περιθώριο κέρδους που η ενοποίηση μπορεί να «απελευθερώσει». Στα φαρμακεία το μέγεθος του κατακερματισμού είναι σχεδόν μοναδικό στην Ευρώπη: περίπου 11.000 φαρμακεία λειτουργούν στη χώρα, αναλογία πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πληθυσμού ανά κατάστημα. Το επενδυτικό σχήμα κατέχει ήδη περίπου 35 φαρμακεία με δημόσια δηλωμένο στόχο να φτάσει τα 100, αξιοποιώντας πρόσφατες νομοθετικές και δικαστικές εξελίξεις που άνοιξαν, υπό προϋποθέσεις, τη δυνατότητα έμμεσης συμμετοχής μη φαρμακοποιών στον κλάδο.

Το επιχειρηματικό σκεπτικό εδώ είναι πιο σύνθετο από μια απλή εξαγορά ακινήτων-επιχειρήσεων. Το μεικτό περιθώριο κέρδους στα ελληνικά φαρμακεία στηρίζεται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό στα καλλυντικά και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα — κατηγορίες με πολύ μεγαλύτερο περιθώριο από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, των οποίων η τιμή είναι κρατικά ελεγχόμενη. Η ενοποίηση επιτρέπει διαπραγματευτική ισχύ σε προμήθειες, κοινό branding, ενιαία διαχείριση αποθέματος και, εν τέλει, μεγαλύτερη έκθεση ακριβώς σε αυτή την πιο κερδοφόρα, λιγότερο ρυθμισμένη πλευρά της δραστηριότητας. Αυτό δεν είναι εγγενώς προβληματικό — είναι, όμως, μια διαφορετική ιστορία από αυτή της «ενίσχυσης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας» που περιγράφει η ανακοίνωση. Είναι ιστορία επανατοποθέτησης του φαρμακείου από σημείο υγειονομικής εξυπηρέτησης σε σημείο λιανικής υψηλού περιθωρίου — μια μετάλλαξη που αξίζει δική της, ξεχωριστή δημοσιογραφική παρακολούθηση, ανεξάρτητα από το αν είναι, τελικά, καλή ή κακή εξέλιξη για τον καταναλωτή.

 
Το κράτος ως μοχλός, όχι ως θεατής

Ο ρόλος της ΕΑΤΕ σε αυτή την ιστορία αξίζει προσοχή πέρα από τη μνεία της ως «καταλυτικός παράγοντας». Η λογική του fund-of-funds — δημόσιο και ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τοποθετείται σε ιδιωτικά διαχειριζόμενα σχήματα για να προσελκύσει πολλαπλάσιο ιδιωτικό κεφάλαιο — είναι το ίδιο εργαλείο πολιτικής που στηρίζει μεγάλο μέρος της μεταρρυθμιστικής αφήγησης γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: δημόσιο ρίσκο σε πρώτη γραμμή, για να μειωθεί το αντιληπτό ρίσκο του ιδιώτη επενδυτή. Η διαφορά εδώ είναι ότι το ρίσκο δεν κατευθύνεται σε υποδομές ή πράσινη μετάβαση, αλλά στην ενοποίηση κλάδων λιανικής και προσωπικών υπηρεσιών που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αποκλειστικό πεδίο της μικρής, τοπικής επιχειρηματικότητας. Αν το πείραμα πετύχει, θα αποτελέσει το πρότυπο για το πώς το ελληνικό δημόσιο κεφάλαιο μπορεί να «χτίσει» μεγέθη σε αγορές όπου το κράτος δεν επενδύει άμεσα ποτέ. Αν αποτύχει ή αν εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτή, το ερώτημα λογοδοσίας θα φτάσει αναπόφευκτα ως τον θεσμικό anchor investor — και όχι μόνο στη διαχειρίστρια εταιρεία.

 
Τι κρύβει η λέξη «εθνικοί πρωταθλητές»

Η ανακοίνωση μιλά για τη δημιουργία «ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων» και «ηγετικών ομίλων». Είναι μια φιλόδοξη —και εμπορικά αναμενόμενη— διατύπωση, αλλά αξίζει κριτική απόσταση. Το buy-and-build δεν δημιουργεί, καταρχάς, νέα αξία· αναδιανέμει την υπάρχουσα αξία μεταξύ των παλιών ιδιοκτητών (που πωλούν, συνήθως σε πολλαπλασιαστή χαμηλότερο από αυτόν στον οποίο θα πωληθεί αργότερα το ενοποιημένο σύνολο), του επενδυτικού σχήματος (που αποκομίζει τη διαφορά) και, εν δυνάμει, του καταναλωτή (μέσω τιμολόγησης, βελτιωμένης ή χειρότερης εξυπηρέτησης, ανάλογα με το πώς εκτελείται η ενοποίηση). Το αν το αποτέλεσμα είναι πράγματι «ισχυρότερη ελληνική επιχείρηση» ή απλώς πιο αποδοτικό όχημα εξόδου για το κεφάλαιο που το χρηματοδότησε, δεν κρίνεται στο κλείσιμο του fund· κρίνεται στην έξοδο, σε πέντε έως επτά χρόνια, όταν η Golden Age Capital θα αναζητήσει αγοραστή για ό,τι έχει χτίσει.

«Χτίζουμε μαζί με φιλόδοξους Έλληνες επιχειρηματίες ισχυρότερες επιχειρήσεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό»  — Περικλής Μαζαράκης, ιδρυτής και Managing Partner, Golden Age Capital

Η δήλωση δεν είναι αβάσιμη — ο ιδρυτής του σχήματος έχει είκοσι χρόνια εμπειρίας σε διεθνή private equity σχήματα και έχτισε, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων από 100 εκατ. σε πάνω από 1 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Η τεχνογνωσία buy-and-build που εισάγει είναι πραγματική και δοκιμασμένη σε ώριμες αγορές. Το ερώτημα δεν είναι αν ξέρει να το κάνει· είναι  ποιον, τελικά, ωφελεί περισσότερο το αποτέλεσμα, όταν εφαρμόζεται σε κλάδους με έντονο κοινωνικό και υγειονομικό αποτύπωμα όπως τα φαρμακεία.

 
Το ρίσκο που δεν αναφέρεται: συγκέντρωση και ρυθμιστικό αντίστροφο

Στα 100 φαρμακεία-στόχο έναντι 11.000 συνολικά, δεν υπάρχει σήμερα κίνδυνος ολιγοπωλίου. Όμως η λογική του buy-and-build είναι εγγενώς κλιμακούμενη: όποιος φτάσει πρώτος τα 100 έχει το προβάδισμα να φτάσει και τα 300. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα έμμεσης συμμετοχής μη φαρμακοποιών παραμένει νομικά υπό διαμόρφωση — δικαστικές και νομοθετικές αποφάσεις που «άνοιξαν την πόρτα υπό προϋποθέσεις» μπορούν, εξίσου, να την ξανακλείσουν ή να τη στενέψουν. Ένα επενδυτικό μοντέλο που στηρίζεται σε ρυθμιστική ερμηνεία υπό διαμόρφωση, και όχι σε πάγιο νομικό καθεστώς, μεταφέρει ένα ρίσκο που η ανακοίνωση  δεν αναφέρει καν, γιατί δεν είναι δική της δουλειά να το αναφέρει — είναι δουλειά της δημοσιογραφικής ανάλυσης.

 
Η βαθύτερη εικόνα

Το Golden Age Fund I δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό· είναι δείγμα μιας ευρύτερης στροφής του ελληνικού και διεθνούς θεσμικού κεφαλαίου προς αγορές που, μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν πολύ μικρές, πολύ κατακερματισμένες ή πολύ «τοπικές» για να αξίζουν την προσοχή του private equity. Η στροφή αυτή συμπίπτει χρονικά με μια περίοδο όπου οι παραδοσιακοί πόλοι απόδοσης του ελληνικού κεφαλαίου —τραπεζικός δανεισμός, ακίνητα υψηλής αξίας, ενέργεια— έχουν είτε ωριμάσει είτε στενέψει σε περιθώρια. Το μικρομεσαίο, οικογενειακό επιχειρείν της ελληνικής επαρχίας και των γειτονιών γίνεται, έτσι, η επόμενη «ανακαλυφθείσα» αγορά. Αυτό δεν είναι ούτε αυτονόητα καλό ούτε αυτονόητα κακό νέο για την ελληνική οικονομία· είναι, όμως, μια αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος με πραγματικές συνέπειες για χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές — και αξίζει να παρακολουθείται με τους ίδιους όρους αυστηρότητας με τους οποίους παρακολουθείται κάθε άλλη μεγάλη ανακατανομή κεφαλαίου στη χώρα.

 
  Η μεγάλη εικόνα

Η ερώτηση που κανείς δεν θέτει σήμερα είναι η πιο σημαντική για αύριο: ποιος θα αγοράσει τελικά αυτά τα χαρτοφυλάκια από τη Golden Age Capital όταν, σε πέντε ή επτά χρόνια, το fund αναζητήσει έξοδο; Η ίδια η εταιρεία το λέει καθαρά — στόχος είναι όμιλοι που θα «πρωταγωνιστήσουν και στο εξωτερικό», δηλαδή αρκετά μεγάλοι ώστε να ενδιαφέρουν διεθνή στρατηγικά κεφάλαια ή μεγαλύτερα funds. Αν έτσι εξελιχθεί, το κύκλωμα κλείνει με μια ειρωνεία: το ελληνικό κράτος, μέσω της ΕΑΤΕ, θα έχει λειτουργήσει ως ο πρώτος μοχλός εμπιστοσύνης για τη συγκέντρωση κλάδων ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα —φαρμακεία, εστίαση, ακίνητα— μόνο για να τους δει, μία γενιά ιδιοκτητών αργότερα, να περνούν σε ξένα χέρια με πολύ υψηλότερο πολλαπλασιαστή αποτίμησης. Η ίδια λογική εξωστρέφειας που σήμερα παρουσιάζεται ως εθνικό επίτευγμα μπορεί, στον επόμενο κύκλο, να αναπαράγει ακριβώς την εξάρτηση από ξένο κεφάλαιο που υποτίθεται πως έρχεται να διορθώσει. Αυτό το ερώτημα εξόδου — όχι το ερώτημα εισόδου που απαντά η σημερινή ανακοίνωση — είναι εκείνο που θα κρίνει, τελικά, αν το Golden Age Fund I ήταν πράγματι μια επένδυση σε ελληνικά «εθνικά πρωταθλήματα» ή απλώς ο πρώτος γύρος μιας πολύ πιο συμβατικής ιστορίας κεφαλαίου.

 
Συντακτική σημείωση & πολιτική AI: Κάθε δημοσιευμένο άρθρο στο  mywaypress.gr αποτελεί προϊόν ουσιαστικού συντακτικού ελέγχου και ανθρώπινης επιμέλειας, η οποία φέρει την αποκλειστική συντακτική ευθύνη του περιεχομένου (EU AI Act, Art. 50.4). Τηρούμε πλήρως τους κανόνες διαφάνειας και τις εκάστοτε οδηγίες των Εθνικών Αρχών Εποπτείας της Αγοράς.

 
Φωτογραφία / Εικονογράφηση: Δημιουργήθηκε με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Generated Image).

 
Ανάλυση και σύνθεση: mywaypress.gr

 
© 2026 mywaypress.gr — Από το τι συμβαίνει στο τι σημαίνει

Σχετικά Άρθρα