
Καταλύτης έμπνευσης
Η χώρα οφείλει να ανακαλύψει νέες ιδέες , να μετασχηματίσει πεδία και δομές, να αναμορφώσει νοοτροπίες (κρατικές-εκπαιδευτικές-υγείας-άμυνας), να αναδείξει κρυμμένες υπεραξίες, να βελτιστοποιήσει αποτελεσματικές πρακτικές, να μεγιστοποιήσει αξίες, να χαράξει ζωτικούς χώρους σε στρατηγικά πεδία, να δημιουργήσει project διεθνούς εμβέλειας, να προσεγγίσει με αυτοπεποίθηση τις διεθνείς προκλήσεις της βιομηχανικής επανάστασης, να εναρμονιστεί με την παγκόσμια κοινότητα προσθέτοντας την αξία της ως δυναμικής χώρας πρότυπο τεχνοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο, να δημιουργήσει νέες πηγές πλούτου με στόχο την μέγιστη δυνατή αύξηση του ΑΕΠ, να εκμεταλλευθεί την πληθώρα των καινοτόμων μυαλών της, να οριοθετήσει ζώνες αριστείας, να χαράξει νέες δομές κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας, να δημιουργήσει συμμαχίες θεσμικές με τον πρωτοπόρο ιδιωτικό τομέα ως ισότιμου συνομιλητή με αποφασιστική θέση στο τραπέζι των αποφάσεων.
Η χώρα χρειάζεται έναν εμπνευσμένο πρωθυπουργό, που θα επιταχύνει την συλλογική ικανότητα ενός ολόκληρου έθνους και θα σφυρηλατήσει μια νέα εποχή καινοτομίας και ευκαιριών με συνέπεια και σχέδιο.
Η χώρα χρειάζεται μια εμπνευσμένη αντιπολίτευση θέσεων και τεκμηρίωσης.
Το κρίσιμο πέρασμα
Το κρίσιμο πολιτικό κενό από το πέρασμα της εποχής του λαϊκισμού στην εποχή του ορθολογισμού, δεν μπορεί πρακτικά να παράγει άμεσα αποτελέσματα. Είναι αναγκαίο να καλυφθεί με ταχύτητα από πολιτική ουσίας και λύσεων σε πρακτικά ζητήματα επιβίωσης, υγείας, παιδείας της κοινωνίας και ριζικής ανάταξης της οικονομίας εκ θεμελίων. Διαφορετικά η κόπωση των πολιτών θα αφήσει χώρο να ανέβουν σε ένα νέο κύμα ρητορικής και λαϊκισμού ακραίες δυνάμεις που θα οδηγήσουν στην τελική έξοδο της χώρας από το όποιο θετικό μέλλον. Τιτάνιο έργο η μετάβαση αντικειμενικά αλλά πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να έχει σήμερα αποτελέσματα όταν έπρεπε να είχε ήδη από εχθές-και με δεδομένο ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική Τσίπρα εκτροχίασε την όποια δειλή ανάπτυξη το 2014. Αυτό το κενό που θα βιώσει η ελληνική κοινωνία είναι και το πλέον καθοριστικό μετά την οπισθοδρόμηση Τσίπρα (2015-2018) και τις μελετημένες παγίδες που αφήνει. Δυστυχώς σε όλα αυτά, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον αποτελεί μια πρόσθετη δυσκολία που θα αποδυναμώσει τον ορθολογισμό έναντι του λαϊκισμού.
Η ισχύς των πολιτών
Η ισχύς των πολιτών έγκειται στην οικονομική αυτοδυναμία τους και την πλήρη ελευθερία τους να δημιουργούν. Οικονομικά ανεξάρτητοι πολίτες από κάθε είδους επιδότηση, αποτελούν την κυριότερη ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας και ταυτόχρονα συνεισφέρουν στους δεσμούς της κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς αυτόκλητους σωτήρες, μεσάζοντες , καριερίστες της ευκολίας και εμπόρους πολιτικής αραχτής και αρπαχτής.
Η πραγματική οικονομική δύναμη της χώρας και των πολιτών της είναι στον ανήσυχο ιδιωτικό τομέα. Η περαιτέρω εμπλοκή του σε κάθε απόφαση, θα ενδυναμώσει την αντίληψη της δημιουργίας και στους ικανούς δημοσίους υπαλλήλους που επιζητούν την πρόοδο της χώρας.
Οι πολίτες με την ψυχραιμία και την ωριμότητα τους διέσωσαν την χώρα και το πολιτικό σύστημα από την γενικευμένη απαξίωση του. Σήμερα χρειάζονται έναν καταλύτη που θα τους κινητοποιήσει και θα τους εμπνεύσει. Είναι προετοιμασμένοι για την είσοδό τους σε μια νέα εποχή αλλαγών και ευκαιριών. Το πολιτικό σύστημα -πλην εξαιρέσεων-παραμένει ανώριμο. Εάν η πολιτική δεν λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές.
Είναι καιρός οι πολίτες από θέση άμυνας να περάσουν στην επίθεση δημιουργίας με τα μοναδικά εφόδια που διαθέτουν: την αξιοπρέπεια, το μέτρο, την φρόνηση, την διάθεση αυξημένου ρίσκου, την φιλοδοξία της διάκρισης, την ατομική συνεισφορά στην συλλογική πρόοδο, την καινοτομική αντίληψη, το εξαιρετικό ταλέντο τους.
Π. Τσακιρίδης
mywaypress.gr