Κοινή δήλωση ΗΠΑ-Γαλλίας για την προώθηση βιώσιμων, ανθεκτικών υποδομών

Το κείμενο της ακόλουθης δήλωσης δόθηκε στη δημοσιότητα από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Γαλλίας.

Ως αποτέλεσμα της 6ης Δεκεμβρίου 2023, η ομάδα βιώσιμης υποδομής που φιλοξενήθηκε στο γαλλικό περίπτερο στη Διάσκεψη των Μερών 28 (COP 28), του Δικτύου Blue Dot (BDN) και του Finance to Accelerate the Sustainable Transition – Infrastructure (FAST-Infra ) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τα σχέδιά τους να συνεργαστούν στις προσπάθειές τους να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις που θα καταλύσουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε ποιοτικά, βιώσιμα και ανθεκτικά στο κλίμα έργα υποδομής. Τόσο το BDN όσο και το FAST-Infra ευθυγραμμίζονται με τις Αρχές της G20 για επενδύσεις σε υποδομές ποιότητας, επιδιώκοντας να μειώσουν το χάσμα υποδομών πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να επιταχύνουν τον αγώνα για την επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών. Πρωτοβουλίες όπως το BDN και το FAST-Infra συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών ως κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.

Το Blue Dot Network και το FAST-Infra Group (FIG) εργάζονται για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο πρωτοβουλιών και σχεδιάζουν να αξιολογήσουν ένα έργο χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες BDN και FIG για τον εντοπισμό συμπληρωματικών τομέων  αμοιβαίας αναγνώρισης.

Το Blue Dot Network είναι ένας μηχανισμός πιστοποίησης που εφαρμόζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ελβετία μαζί με τον ΟΟΣΑ για την προώθηση ισχυρών προτύπων και βέλτιστων διεθνών πρακτικών για έργα υποδομής ποιότητας.  Η πιστοποίηση θα δώσει ένα αξιόπιστο μήνυμα στους επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ότι τα έργα υποδομής διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την οικονομική αποδοτικότητα, είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα και συμβάλλουν στην επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο state.gov/blue-dot-network/.

Το FAST-Infra Group, μια πολυμερής πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της αγοράς, ξεκίνησε υπό την αιγίδα του One Planet Summit και στοχεύει στην προώθηση λύσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και βελτίωση βιώσιμων, οικονομικά προσιτών και χωρίς αποκλεισμούς υπηρεσιών υποδομής, στην ανάδειξη βιώσιμων υποδομών σε βασική και ρευστοποιήσιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στον κύκλο ζωής των έργων υποδομής και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε κλίμακα. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε https://fastinfragroup.org/

Σχετικά Άρθρα