Λαγκάρντ: Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά»

Ο Ρέγκλινγκ ελπίζει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει

 
Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Αυτό επισήμανε, πριν από λίγο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable).

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.ΑΠΕ

 
Ο Ρέγκλινγκ ελπίζει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει

Την ελπίδα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στα οφέλη της δανειοδότησης από τον ESM, εξήγησε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί έως 10 δισ. ευρώ ετησίως -6% του ΑΕΠ- από τα χαμηλά επιτόκια του προγράμματος.

«Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» έσπευσε να προσθέσει.

Όσον αφορά την ευρύτερη πορεία της Ελλάδας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα «θα επιστρέψει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος».

«Εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, μπορεί να είναι το επόμενο “success story” της Ευρώπης» κατέληξε ο Ρέγκλινγκ.

Σχετικά Άρθρα