
Με σεβασμό στην αειφόρο διαχείριση των πόρων οι δράσεις του κλάδου εμφιαλωμένου νερού
• «Oι παραγωγοί του φυσικού μεταλλικού νερού και του νερού πηγής, εξασφαλίζουν τον υψηλότερο βαθμό προστασίας και διαθεσιμότητας των πολύτιμων υδάτινων πόρων για τις μελλοντικές γενιές»
«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η ειδική αυτή ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με το ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζει το νερό στην καθημερινή μας ζωή.
Η έκδοση του 2014 για τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι επικεντρωμένη στο θέμα “Νερό και Ενέργεια», τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της ύδρευσης και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς επίσης και την προστασία αυτού του πολύτιμου πόρου» αναφέρει σε ενημερωτική ανακοίνωσή του ο ΣΕΦΥΜΕΝ (Σύνδεσμος Εταιριών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού).
Ο ΣΕΦΥΜΕΝ, τονίζει η ανακοίνωση, «υποστηρίζει τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού και το μήνυμα για ένα καλύτερο συντονισμό της ενέργειας και του σχεδιασμού του νερού, ώστε να μειώσουμε την αναποτελεσματικότητα και να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση των υδάτινων πόρων μας.
Ο Bernard Pruvost, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Νερών (EFBW) τονίζει ότι «Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί εμφιαλωμένου νερού έχουν μια μακρά ιστορία στην προστασία των υδάτινων πηγών και εργάζονται διαρκώς με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας. Η βιομηχανία είναι πολύ περήφανη που έχει από τις χαμηλότερες αναλογίες χρήσης του νερού και προσπαθεί να μειώσει το ποσοστό αυτό ακόμη περισσότερο»
Το 2012, ο ΣΕΦΥΜΕΝ έλαβε μέρος στη δεύτερη συγκριτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Νερών, με στόχο τη μέτρηση της αναλογίας χρήσης του νερού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού, η οποία επεσήμανε ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί κατόρθωσαν να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους σε νερό κατά 10 % στη διάρκεια των 4 ετών ( βλέπε INFO 1).
Η μεγιστοποίηση της χρήσης των υδάτινων πόρων δεν είναι παρά μία μόνο πτυχή των προσπαθειών του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού, με σεβασμό για την αειφόρο διαχείριση των πόρων: το αποτύπωμα άνθρακα στο εμφιαλωμένο νερό είναι επίσης ένα από τα χαμηλότερα όλων των τροφίμων και συσκευασμένων ποτών (INFO 2).
Επιπλέον, ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού συνεχίζει να βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητά του χάρη στις καινοτομίες για ελαφρύτερη συσκευασία (INFO 3) και την ενεργό ανάπτυξη μέσα σε χαμηλές εκπομπές των μεταφορών (INFO 4).
Πιο πρόσφατα, ο Ευρωπαϊκός εκπρόσωπός μας, EFBW, ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού οι οποίες αποσκοπούν στην εναρμόνιση, μεταξύ άλλων, του τρόπου με τον οποίον οι εμφιαλωτές μετρούν τη χρήση του νερού και της ενέργειας, και του τρόπου με τον οποίον βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος (INFO 5).
Επιστρέφοντας στην ουσία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ο Πρόεδρος του ΣΕΦΥΜΕΝ Κωνσταντίνος Κούτσας επισημαίνει ότι, «χάρη στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υπόγειων υδάτων και του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, οι παραγωγοί του φυσικού μεταλλικού νερού και του νερού πηγής, εξασφαλίζουν τον υψηλότερο βαθμό προστασίας και διαθεσιμότητας των πολύτιμων υδάτινων πόρων για τις μελλοντικές γενιές.»
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Νερών (EFBW) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα τις Βρυξέλλες, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού. Μέσα από τα 27 εθνικά μέλη της εμπορικής ένωσης, η Ομοσπονδία αντιπροσωπεύει πάνω από 650 ευρωπαίους παραγωγούς φυσικών μεταλλικών νερών και νερών πηγής σε 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη. www.efbw.org
Η Διεθνής Παγκόσμια Ημέρα Νερού πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου για να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στη σημασία του νερού και την προάσπιση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων μας. Επειδή η 22 Μαρτίου 2014 είναι ημέρα Σάββατο φέτος, η Διεθνής Παγκόσμια Ημέρα Νερού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μαρτίου. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ορίζεται 22 Μαρτίου του 1993 ως την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τότε.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2014 ασχολείται με το πλέγμα του νερού και της ενέργειας, και συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) για λογαριασμό του UN-Water.
INFO 1.Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη Χρήση του Νερού της EFBW για το 2012 μπορείτε να βρείτε εδώ
INFO 2. Το εμφιαλωμένο νερό έχει ένα από τα χαμηλότερα αποτυπώματα άνθρακα όλων των τροφίμων και όλων των συσκευασμένων ποτών. Σε σύγκριση με άλλους τομείς, το εμφιαλωμένο νερό χρησιμοποιεί πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας στην παραγωγική της διαδικασία. Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των καθημερινών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενός ευρωπαίου καταναλωτή.
INFO 3. Ο κλάδος εφαρμόζει την τεχνική της μείωσης του βάρους, ώστε να μειώσει το βάρος της συσκευασίας PET φιαλών. Αυτή η τεχνική οδήγησε στη μείωση του 31% από το 1985. Χάρη στην οικολογική καινοτομία, έχει γίνει συνεχή βελτίωση ακόμα και στο σχεδιασμό και στο σχήμα της συσκευασίας.
INFO 4. Οι κατασκευαστές του εμφιαλωμένου νερού, ως επί το πλείστον επιλέγουν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους μέσω πιο αποτελεσματικών μέσων μεταφοράς και έχουν βελτιστοποιήσει τη διαδικασία μεταφοράς τους, δίνοντας προτεραιότητα στην απόδοση καυσίμου, τη χρήση υβριδικών οχημάτων, την αποτελεσματική δρομολόγηση, κλπ.
INFO 5. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες της κατηγορίας προϊόντος της EFBW, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα EFBW.