
Με Hackathon ξεκίνησε το 2ο Διεθνές Ερευνητικό Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Με ένα Hackathon (http://irss.iit.demokritos.gr/2014/hackathon/overview), ένα διαγωνισμό δημιουργίας νέων και χρήσιμων εφαρμογών για κινητό τηλέφωνο, εστιασμένων στο χώρο της γεωργίας και των τροφίμων, ξεκίνησε το φετινό Διεθνές Ερευνητικό Θερινό Σχολείο (http://irss.iit.demokritos.gr/), που οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Στο Hackathon, που βασίστηκε στα δεδομένα και το περιεχόμενο του Semagrow Project και είχε ως χορηγό την εταιρία Agroknow (http://www.agroknow.gr), έλαβαν μέρος και οι 34 Έλληνες και ξένοι φοιτητές του Θερινού Σχολείου συγκροτώντας 7 ομάδες, που καθεμιά δημιούργησε μέσα σε λίγες ώρες τη δική της εφαρμογή. Στόχος όλων ήταν να καταλήξουν σε μια πρόταση που θα βοηθούσε είτε τους ερευνητές του αγροτικού τομέα να εντοπίσουν τις πηγές που χρειάζονται είτε τους υπευθύνους εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα ασφαλείας τροφίμων να ετοιμάσουν τις καμπάνιες τους.
Όλες οι ομάδες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, παρουσιάζοντας ευφάνταστες και πρακτικές εφαρμογές. Νικήτρια αναδείχθηκε, τελικά, η ομάδα #4 (μέλη: Franziska Kirstein, Ευφροσύνη Μαυρουδή, Νικόλαος Ζούλης), η οποία παρουσίασε την εφαρμογή FarmLearning – μια πρόταση για τη δημιουργία δικτύου γνώσης, με στόχο τη διάσωση της παλιάς χρήσιμης εμπειρίας και τον εντοπισμό, από πλευράς ερευνητών περί τα αγροτικά, νέων πηγών πληροφόρησης.
Την κριτική επιτροπή αυτού του πρωτότυπου διαγωνισμού αποτέλεσαν ο ένθερμος υποστηρικτής του χώρου των start-ups, Ολλανδός πρέσβης στην Ελλάδα JanVersteeg, ο ιδρυτής του Farmers Republic Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Αντώνης Κουκουρίκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Agroknow, Γιάννης Στοΐτσης. Το χρηματικό έπαθλο για τους νικητές, ήταν 500 €.
Το Θερινό Σχολείο θα συνεχίσει ως τις 30 Ιουλίου τις εργασίες του, στη διάρκεια των οποίων οι μαθητές θα παρακολουθήσουν διαλέξεις από αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καθηγητές και θα υλοποιήσουν συνολικά 13 projects, όλα στην αιχμή της τεχνολογίας, τα οποία θα θέσουν σε διαγωνιστική διαδικασία την τελευταία ημέρα, για την ανάδειξη του καλύτερου.
Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στο διαδίκτυο:
LinkedIn | Facebook | YouTube | Twitter
INFO
Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς : Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον, Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.