Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μετρά την ποιότητα της ανάπτυξης για τη νέα οικονομική εποχή

-Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που κυκλοφόρησε πρόσφατα ζητά μια νέα προσέγγιση στην οικονομική ανάπτυξη που εξισορροπεί την αποτελεσματικότητα με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την ισότητα, εξετάζοντας την ταχύτητα και την ποιότητα μαζί.

-Οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος βαθμολογούνται ψηλά στην καινοτομία και την ένταξη, ενώ οι οικονομίες χαμηλότερου εισοδήματος στη βιωσιμότητα.

-Μια νέα πρωτοβουλία Future of Growth θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους οικονομολόγους να αντιμετωπίσουν την εξισορρόπηση της ανάπτυξης με στόχους καινοτομίας, ένταξης, βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

-Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ

 
Davos-Klosters, Ελβετία, 17 Ιανουαρίου 2024 – Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, προσφέρει μια επαναξιολόγηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, εισάγοντας ένα νέο πλαίσιο που εξετάζει ολιστικά το ΑΕΠ παράλληλα με την ποιότητα της ανάπτυξης σε 107 οικονομίες.

Η έκθεση Future of Growth 2024 υπογραμμίζει μια σημαντική οικονομική επιβράδυνση, η οποία εκτιμάται ότι θα πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών έως το 2030, εν μέσω συνεχιζόμενων οικονομικών και γεωπολιτικών κραδασμών. Αυτή η ύφεση επιδεινώνει μια σειρά αλληλένδετων παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης και ενός εξασθενημένου κοινωνικού συμβολαίου, που συλλογικά αντιστρέφουν την πρόοδο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

«Η αναζωπύρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων, ωστόσο η ανάπτυξη από μόνη της δεν είναι αρκετή», δήλωσε η Saadia Zahidi, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Η έκθεση προτείνει έναν νέο τρόπο για την αξιολόγηση της οικονομικής ανάπτυξης που εξισορροπεί την αποτελεσματικότητα με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ισότητα, καθώς και την καινοτομία για το μέλλον, ευθυγραμμισμένη με τις παγκόσμιες και εθνικές προτεραιότητες».

Μαζί με αυτήν την έκθεση ξεκινά η πρωτοβουλία του Φόρουμ Future of Growth , μια διετής προσπάθεια που στοχεύει στη χάραξη μιας νέας αφήγησης για την οικονομική ανάπτυξη και στην υποστήριξη των πολιτικών από όλο τον κόσμο, μαζί με οικονομολόγους και άλλους ειδικούς, στον εντοπισμό των καλύτερων οδών ισορροπίας στους στόχους ανάπτυξης, καινοτομίας, ένταξης, βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

Παγκόσμια ανάλυση
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με τρόπους που δεν είναι ούτε βιώσιμοι ούτε χωρίς αποκλεισμούς και είναι περιορισμένες στην ικανότητά τους να απορροφούν ή να δημιουργούν καινοτομία και να ελαχιστοποιούν τη συμβολή και την ευαισθησία τους σε παγκόσμιους κραδασμούς.

Ο πυλώνας της συμπερίληψης, ο οποίος μετρά τον βαθμό στον οποίο η τροχιά μιας οικονομίας περιλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στα οφέλη και τις ευκαιρίες που δημιουργεί, και η διάσταση της ανθεκτικότητας, που καταγράφει τον βαθμό στον οποίο η τροχιά μιας οικονομίας μπορεί να αντέξει και να ανακάμψει από κραδασμούς, έχουν τους υψηλότερους παγκόσμιους μέσους όρους βαθμολογίας, 55,9 στα 100 και 52,8 στα 100, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος μέσος όρος της διάστασης της βιωσιμότητας, που μετρά τον βαθμό στον οποίο η τροχιά μιας οικονομίας μπορεί να διατηρήσει το οικολογικό της αποτύπωμα εντός πεπερασμένων περιβαλλοντικών ορίων, είναι 46,8 στα 100. Η διάσταση της καινοτομίας – η οποία αποτυπώνει τον βαθμό στον οποίο η τροχιά μιας οικονομίας μπορεί να απορροφήσει και εξελίσσεται ως απάντηση στις νέες τεχνολογικές, κοινωνικές, θεσμικές και οργανωτικές εξελίξεις για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ποιότητας ανάπτυξης – επιτυγχάνει τη χαμηλότερη παγκόσμια βαθμολογία, με παγκόσμιο μέσο όρο 45,2 στα 100.

 

Ανάλυση σε επίπεδο χώρας
Σε ατομικό επίπεδο, καμία από τις 107 οικονομίες που καλύπτονται από την έκθεση δεν έχει σημειώσει βαθμολογία μεγαλύτερη από 80 σε καμία από τις τέσσερις διαστάσεις του πλαισίου. Η έκθεση παρέχει δεδομένα σε επίπεδο χώρας που επιτρέπουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αξιολογήσουν τον χαρακτήρα και τη φύση της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας και να εντοπίσουν πιθανούς τομείς για βελτίωση και συνέργειες.

Οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος , με μέσο ΑΕΠ 52.475 $ κατά κεφαλήν (σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης) το 2023, σημείωσαν μέση ετήσια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1,01% τα τελευταία πέντε χρόνια, 2018-2023. Η πορεία ανάπτυξής τους χαρακτηρίζεται γενικά από υψηλές βαθμολογίες στη συνεκτικότητα (68,9), την καινοτομία (59,4) και την ανθεκτικότητα (61,9), αλλά από περιθώρια βελτίωσης στη βιωσιμότητα (45,8).

Οι χώρες αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αξιοσημείωτες υψηλές βαθμολογίες περιλαμβάνουν την Ελβετία (80,4), τη Σιγκαπούρη (76,4) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (74,1) για την καινοτομία. Η Φινλανδία (77,7) και ο Καναδάς (75,8) για τη συνεκτικότητα· Σουηδία (60,9), Γερμανία (56,3) και Ηνωμένο Βασίλειο (54,0) για τη βιωσιμότητα. και την Αυστραλία (69,5) και την Ιαπωνία (66,3) για την ανθεκτικότητα.

Οι κοινές προκλήσεις που αποτρέπουν μια πιο ισόρροπη απόδοση ανάπτυξης αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα ταλέντων, την πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες στο χώρο εργασίας, την αργή ανάπτυξη και υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών και την ανεπαρκή ανανέωση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση.

Οι οικονομίες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος , με μέσο ΑΕΠ 17.900 $ κατά κεφαλήν το 2023, σημείωσαν μέση ετήσια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1,32% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πορεία ανάπτυξής τους δίνει γενικά μια σχετικά υψηλή έμφαση στη συνεκτικότητα (54,8) και την ανθεκτικότητα (50,0), με περιθώρια βελτίωσης στη βιωσιμότητα (44,0) και στην καινοτομία (39,3).

Οι χώρες αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ινδονησία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία. Σημαντικές υψηλές βαθμολογίες περιλαμβάνουν τη Μαλαισία (52,3) και τη Νότια Αφρική (44,1) για την καινοτομία. Βραζιλία (56,0) και Κόστα Ρίκα (48,8) για τη βιωσιμότητα. και Ινδονησία (57,9) για την ανθεκτικότητα.

Οι κοινές προκλήσεις που εμποδίζουν μια ισχυρότερη ισορροπημένη ανάπτυξη αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν την ερευνητική ικανότητα, την ανισότητα πλούτου και εισοδήματος, την υψηλή ένταση μη ανανεώσιμης ενέργειας και την παραγωγή αποβλήτων και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι οικονομίες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος , με μέσο ΑΕΠ 7.633 $ κατά κεφαλήν το 2023, σημείωσαν μέση ετήσια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1,95% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πορεία ανάπτυξής τους έχει γενικά επικεντρωθεί στην ανθεκτικότητα (45,8), με υψηλότερες βαθμολογίες στη βιωσιμότητα (50,0) από τις πλουσιότερες οικονομίες, αλλά περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά τη συμπερίληψη (44,8) και την καινοτομία (34,9).

Οι χώρες αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Οι αξιοσημείωτες υψηλές βαθμολογίες περιλαμβάνουν την Jordan (45,1) για την καινοτομία. Βιετνάμ (56.2) για την ενσωμάτωση· Κένυα (57,2) και Ινδία (56,0) για τη βιωσιμότητα. και τις Φιλιππίνες (54.1) για την ανθεκτικότητα.

Οι κοινές προκλήσεις που εμποδίζουν μια ισχυρότερη ισορροπημένη ανάπτυξη αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν την απορρόφηση τεχνολογίας, την έλλειψη δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, την ανεπαρκή επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανεπαρκή ικανότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Οι οικονομίες χαμηλού εισοδήματος , με μέσο ΑΕΠ 1.533 $ κατά κεφαλήν το 2023, σημείωσαν μέση ετήσια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις 0,22% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πορεία ανάπτυξής τους χαρακτηρίζεται γενικά από πολύ πιο ελαφρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά κεφαλήν – με αποτέλεσμα υψηλή απόδοση βιωσιμότητας (52,7) – αλλά με περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την ανθεκτικότητα (39,0), τη συμπερίληψη (29,9) και την καινοτομία (26,8).

Ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες επιτυγχάνονται από τη Ρουάντα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα (52,8). Οι κοινές προκλήσεις που εμποδίζουν μια ισχυρότερη ισορροπημένη ανάπτυξη αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν κεφάλαιο και συνδεσιμότητα ΤΠΕ, πρόσβαση στη συνδεσιμότητα και υγιεινή διατροφή, ανεπαρκείς περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και ανεπαρκή διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Σχετικά με την πρωτοβουλία Future of Growth
Η πρωτοβουλία Future of Growth θα ηγηθεί μιας διετούς εκστρατείας με στόχο να εμπνεύσει τη συζήτηση και τη δράση για τη χάραξη νέων οδών για την οικονομική ανάπτυξη και την υποστήριξη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την εξισορρόπηση των στόχων ανάπτυξης, καινοτομίας, ένταξης, βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

Σχετικά με την Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2024
Η Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2024, που πραγματοποιείται στις 15-19 Ιανουαρίου στο Νταβός-Κλόστερς της Ελβετίας, συγκαλεί τους κορυφαίους ηγέτες του κόσμου με θέμα «Αναδημιουργώντας την εμπιστοσύνη». Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ .

Σχετικά Άρθρα