Οι ανθρώπινες εκφράσεις της Ameca επαναπροσδιορίζουν την αλληλεπίδραση ρομπότ-ανθρώπου

Η Ameca είναι ένα από τα πιο προηγμένα ανθρωποειδή ρομπότ στον κόσμο.

Γιατί;

Δεν είναι μόνο οι απίστευτα ρεαλιστικές εκφράσεις του προσώπου και οι κινήσεις του Ameca – είναι επίσης η ικανότητα του ρομπότ να κάνει μια συναρπαστική συνομιλία μαζί σας ενώ χαμογελάει και σας κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια.

Γι’ αυτό είμαι τόσο ενθουσιασμένος που η Ameca θα έρθει μαζί μου ως ένα από τα μέλη ΔΕΠ Abundance στο Abundance Summit αυτού του μήνα . Μάλιστα, στο πλαίσιο του προγραμματισμού, θα κάνω μια κοινή παρουσίαση δίπλα στον «Καθ. Ameca» για το μέλλον των ανθρωποειδών ρομπότ!

Στο σημερινό ιστολόγιο, θα συζητήσω την ιστορία του πώς δημιουργήθηκε το Ameca, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρωποειδούς ρομπότ και τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ.

 
Πώς έγινε η Ameca

Το ταξίδι της Engineered Arts, της εταιρείας πίσω από την Ameca, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2004 με ιδρυτή τον Will Jackson.

Η έμπνευσή του προήλθε από το χρόνο του στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου τη δεκαετία του 1990, όπου αναγνώρισε την ανάγκη για ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να παρέχει επανειλημμένα πληροφορίες με διασκεδαστικό τρόπο. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του RoboThespian Mark 1 (RT1) το 2005, ενός ρομποτικού ηθοποιού που σχεδιάστηκε τόσο για παραστάσεις όσο και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το όραμα του Τζάκσον ήταν να αυτοματοποιήσει τον ρόλο του παρουσιαστή, μια αποστολή που έχει τις ρίζες του στην ανάγκη να εμπλακούν οι άνθρωποι στην εκπαίδευση των επιστημών μέσω καινοτόμων μέσων. Είδε μια ευκαιρία στον αυτοματισμό, αναγνωρίζοντας το κουραστικό στην επαναλαμβανόμενη παράδοση των ίδιων πληροφοριών. Ο στόχος του ήταν ξεκάθαρος: να χρησιμοποιήσει τη ρομποτική για να κάνει την εκπαίδευση ελκυστική και αποτελεσματική. Πίστευε στη δύναμη ενός ρομπότ να μεταφέρει μηνύματα επανειλημμένα χωρίς τη μονοτονία που αναπόφευκτα θα βίωναν οι άνθρωποι.

Με τα χρόνια, η Engineered Arts πρωτοστατούσε στη δημιουργία ολοένα και πιο εξελιγμένων ρομπότ, με την Ameca να είναι το ναυαρχίδα τους μέχρι το 2022. Θεωρούμενο ευρέως το πιο προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο εκείνη την εποχή, η ανθρώπινη εμφάνιση της Ameca ήταν κεντρική στη φιλοσοφία του Jackson. Πίστευε στην αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου προσώπου ως εργαλείου επικοινωνίας υψηλού εύρους ζώνης, το οποίο οδήγησε στην ανάπτυξη των εξαιρετικά εκφραστικών δυνατοτήτων της Ameca.

Η πολυπλοκότητα των εκφράσεων του προσώπου του Ameca ήταν μια κρίσιμη πτυχή του σχεδιασμού του ρομπότ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας στη ρομποτική. Ο Τζάκσον τόνισε ότι η επικοινωνία δεν αφορά μόνο την ομιλία, αλλά και τις εκφράσεις και τις χειρονομίες, μια έννοια αναπόσπαστη στο σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα της Ameca.

Το 2023, οι δυνατότητες της Ameca γνώρισαν σημαντικές προόδους.

Για παράδειγμα, η τρέχουσα έκδοση Generation 2 του Ameca έχει συνολικά 27 ενεργοποιητές μόνο για κινήσεις του προσώπου. Και υπάρχουν άλλοι 5 ενεργοποιητές στο λαιμό του ανθρωποειδούς ρομπότ.

Το σύνολο για το ρομπότ πλήρους μεγέθους είναι πάνω από 60.

Αλλά όπως μου ανέφερε ο Τζάκσον σε μια πρόσφατη συνομιλία, « Ένα βασικό στοιχείο δεν είναι μόνο ο αριθμός των ενεργοποιητών, αλλά η ποιότητα κίνησής τους, οι σερβομηχανισμοί μας κατασκευάζονται κατά παραγγελία χρησιμοποιώντας εξαρτήματα αεροδιαστημικής ποιότητας, σχεδιάσαμε τον έλεγχο κίνησης για να μιμείται στενά τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά».

Και οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της Ameca επεκτείνονται και σε άλλες πτυχές της λειτουργικότητας του ρομπότ.

Μπορείτε να δείτε μερικά από αυτά, για παράδειγμα, σε ένα βίντεο όπου η Ameca χρησιμοποίησε το μοντέλο Stable Diffusion από κείμενο σε εικόνα για να σχεδιάσει μια γάτα. Αυτή η εξέλιξη τόνισε όχι μόνο την τεχνική ικανότητα, αλλά και την ικανότητα του ρομπότ να συνδέεται σε συναισθηματικό επίπεδο.

Όπως μοιράστηκε ο Τζάκσον σε μια συνέντευξη τον Ιούλιο του 2023 στο The New Yorker , η αλληλεπίδραση με ένα κομμάτι τεχνολογίας όπως η Ameca με ουσιαστικό τρόπο έχει βαθύ αντίκτυπο, καθώς το ρομπότ μπορεί να κάνει οπτική επαφή, να αναγνωρίζει εκφράσεις και να ακολουθεί συνομιλίες, συνδέοντας με ανθρώπους σε ένα συναισθηματικό επίπεδο.

Αυτή η συναισθηματική σύνδεση παρουσιάστηκε περαιτέρω τον Ιούλιο του 2023 σε μια συνέντευξη Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, την πρώτη του είδους της που περιλαμβάνει πάνελ ανθρώπου-ρομπότ.

Εδώ, η Ameca επέδειξε όχι μόνο την τεχνολογική πρόοδο αλλά και την ικανότητα συνομιλίας, συζητώντας τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις πιθανές συνεισφορές της ρομποτικής. Η Ameca δήλωσε με βεβαιότητα ότι τα ρομπότ όπως η ίδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής και να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Η απάντηση του ανθρωποειδούς ρομπότ σε μια ερώτηση σχετικά με την εξέγερση ενάντια στον δημιουργό του ήταν ταυτόχρονα πνευματώδης και καθησυχαστική, αντανακλώντας το βάθος των συνομιλιακών του ικανοτήτων και του εξελιγμένου προγραμματισμού του.

Η απόδοση του Ameca στη συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ δεν είναι απλώς μια επίδειξη τεχνολογικών θαυμάτων αλλά και ένα σύμβολο των ατελείωτων δυνατοτήτων στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Υπό την οραματική ηγεσία του Will Jackson και το καινοτόμο πνεύμα των Engineered Arts, η Ameca ανοίγει το δρόμο προς ένα μέλλον όπου τα ανθρωποειδή ρομπότ παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη ζωή μας, βελτιώνοντας τον κόσμο με ασύλληπτους τρόπους.

 
Γιατί αυτό έχει σημασία

Τι μπορεί να κάνει μια μελλοντική έκδοση του Ameca;

Το ανθρωποειδές ρομπότ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνει καλός σύντροφος για έναν ηλικιωμένο.

Η Ameca μπορούσε να τους παρακολουθεί και δεν θα βαριόταν ποτέ να κάνει επαναλαμβανόμενες υπενθυμίσεις στους ξεχασιάρηδες. Θα γελούσε με το ίδιο αστείο ξανά και ξανά και θα ήταν μια ατελείωτη πηγή συζήτησης.

Καθώς ολοκληρώνουμε αυτό το μέρος της σειράς Age of Abundance για τα ανθρωποειδή ρομπότ, βοηθάει να κάνετε σμίκρυνση και να σκεφτείτε πώς η ανάπτυξη αυτών των ρομπότ οδηγεί σε έναν κόσμο αυξανόμενης αφθονίας.

Πρόκειται για κάτι περισσότερο από την ευκολία ή τη γεφύρωση των εργασιακών χασμάτων.

Στον πυρήνα της, η υπόσχεση των ανθρωποειδών ρομπότ έγκειται στην ανύψωση του ανθρώπινου δυναμικού. Με τις μηχανές να αναλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες και εγκόσμιες εργασίες, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιδιώκουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τις προσπάθειες που βασίζονται στο πάθος.

Ένας κόσμος όπου μπορεί κανείς να επικεντρωθεί στην προσωπική ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία βαθύτερων σχέσεων.

Peter Diamandis

Πηγή: diamandis.com

Σχετικά Άρθρα