Ο πόλεμος κόστισε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στους ευρωπαίους καταναλωτές φυσικού αερίου και κατέστρεψε το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ

Η Ευρώπη επιβίωσε τον περασμένο χειμώνα με απροσδόκητη ευκολία. Οι ήπιες θερμοκρασίες βοήθησαν, όπως και η αδύναμη ασιατική όρεξη για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και τα πρωτοφανή μέτρα διατήρησης. Υπήρξε μεγάλη ανακούφιση όταν οι τιμές χονδρικής έπεσαν κάτω από τα «προ της εισβολής» επίπεδα τον Ιανουάριο, και αυτό το συναίσθημα εντάθηκε καθώς οι υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης διογκώνονται. Αποστολή εξετελέσθει?

 
Κύρια σημεία:

– Η άμεση ενεργειακή κατάσταση της Ευρώπης είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν μόλις πριν από λίγους μήνες. Αλλά αυτό δεν κρύβει το γεγονός ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να πληρώνει σημαντικά περισσότερα για το φυσικό αέριο από ό,τι πριν από το 2021, όταν η Ρωσία άρχισε να αναμιγνύεται στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας ενόψει της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία.

-Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ολλανδική Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς) ήταν κατά μέσο όρο 5,31 $/MMBtu κατά την περίοδο 2017-2020, ενώ σήμερα το συμβόλαιο του πρώτου μήνα διαπραγματεύεται στα 9,44 $/MMBtu, αυξάνοντας πάνω από 17 $ για παράδοση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 .

– Αυτές οι υψηλές τιμές είναι δύσκολο να απορροφηθούν, επειδή οι ευρωπαίοι καταναλωτές εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα εντυπωσιακό πλεόνασμα κόστους. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η Ευρώπη έχει καταναλώσει φυσικό αέριο αξίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τότε που η Ρωσία άρχισε να εξοπλίζει τις εξαγωγές αγωγών στο πλαίσιο της προετοιμασίας να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ναι, καλά διαβάσατε: η αξία του φυσικού αερίου που καταναλώνεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο από το 2021 ανέρχεται επί του παρόντος σε 1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι διαρθρωτικά υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να δουν αυτό το ποσό να αυξηθεί κατά 600 δισεκατομμύρια ακόμη δολάρια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Οι υπολογισμοί της Energy Flux που βασίζονται στη Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας και τα δεδομένα ανταλλαγής προσφέρουν νέες προοπτικές για τον αντίκτυπο της τιμολόγησης του φυσικού αερίου εν καιρώ πολέμου στην οικονομική υγεία της Ευρώπης. Η Ευρώπη ξόδεψε την αξία μιας δεκαετίας σε φυσικό αέριο μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια, παρόλο που η κατανάλωση έπεσε σε χαμηλό 28 ετών ως απάντηση στις τιμές σπανιότητας.

Ένα τεράστιο χρέος συνδέεται με το φυσικό αέριο που φυλάσσεται στην αποθήκευση, πράγμα που σημαίνει περισσότερο πόνο για τους καταναλωτές και διαρκή αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγικότητα. Η ανεφοδιασμός με LNG στο απόγειο της αγοράς κατέπνιξε τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης και επαναστήριξε την ήπειρο γύρω από ένα παράδειγμα ενεργειακής οικονομίας υψηλού κόστους και χαμηλής ζήτησης.

– Η ζήτηση φυσικού αερίου μόνο στην ΕΕ κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 μειώθηκε κατά 17,7% κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2022. Εφαρμόζοντας αυτόν τον μειωτικό παράγοντα 17,7% στη ζήτηση σε ολόκληρη την ήπειρο κατά την ίδια περίοδο, η πανευρωπαϊκή κατανάλωση μπορεί να εκτιμηθεί σε 225 Bcm φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όταν η προειδοποίηση TTF ήταν κατά μέσο όρο 14,50 $/MMBtu. Ο πολλαπλασιασμός του όγκου με την τιμή ανεβάζει την αξία της κατανάλωσης φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο του 2023 στα 117 δισεκατομμύρια δολάρια .

Προσθέστε αυτούς τους αριθμούς μαζί, και η συνολική αξία του φυσικού αερίου που καίγεται σε ολόκληρη την ήπειρο της Ευρώπης τους τελευταίους 30 μήνες ανέρχεται σε συνολικά 1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια . Αυτό είναι συγκρίσιμο με την αξία του φυσικού αερίου που καίγεται την προηγούμενη δεκαετία έως το 2020 (1,35 τρισεκατομμύρια δολάρια).

– Για προοπτική, τα 1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια υπερβαίνουν το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας και είναι περισσότερα από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της ExxonMobil, της Chevron και της Shell. Είναι μικρότερο από το ποσό που επένδυσε η Ευρώπη στην καθαρή ενέργεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (260 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και 154 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 , σύμφωνα με τον ΔΟΕ) και είναι υπερδιπλάσιο από το εκτιμώμενο κόστος των 411 δισεκατομμυρίων δολαρίων της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στην Ουκρανία.

– Το ποσό των τρισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει την πανευρωπαϊκή εγχώρια παραγωγή και εισαγωγές φυσικού αερίου (τόσο με αγωγούς όσο και με θαλάσσιο LNG). Οι εγχώριοι όγκοι αερίου (θεωρητικά) προσελκύουν εισφορές παραγωγής και φόρους που επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία. Η ευρωπαϊκή παραγωγή φυσικού αερίου υποστηρίζει επίσης θέσεις εργασίας, επομένως η οικονομική «αξία» για την Ευρώπη της κατανάλωσης ακριβού φυσικού αερίου δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς αρνητική (αν και για τους μη αντισταθμισμένους καταναλωτές είναι όλο κόστος και κανένα όφελος).

Ο λογαριασμός εισαγωγών (αγωγός + LNG) είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο γιατί αντιπροσωπεύει μια εκροή πλούτου από τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου, επομένως μπορεί πιο κατάλληλα να περιγραφεί ως «κόστος» για την Ευρώπη.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες πηγές δεδομένων και μεθοδολογία όπως παραπάνω, ο λογαριασμός εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να εκτιμηθεί σε 702 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2021 (196 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, 433 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και 73 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023). Πρόκειται για τεράστιες αυξήσεις το 2020, όταν η Ευρώπη δαπάνησε 36 δισεκατομμύρια δολάρια για εισαγωγές φυσικού αερίου. Την περίοδο 2011-2020, ο συνολικός λογαριασμός εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν 744 δισεκατομμύρια δολάρια, ή κατά μέσο όρο 74 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

-Ο λογαριασμός φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός τα επόμενα 2,5 χρόνια, ακόμη και αν η ζήτηση παραμένει μειωμένη. Οι πτώσεις των τιμών του 2022 μπορεί να έχουν υποχωρήσει, αλλά η καμπύλη μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένει διαρθρωτικά διογκωμένη πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Εφαρμόζοντας την ίδια μεθοδολογία όπως παραπάνω, η αξία όλου του φυσικού αερίου (εισαγωγές + ευρωπαϊκή παραγωγή) που είναι πιθανό να καταναλωθεί τα επόμενα 2,5 χρόνια μπορεί να εκτιμηθεί σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη και αν η ζήτηση παραμείνει σταθερή. ¹

Θα μπορούσε να αυξηθεί εάν οι τιμές εκτιναχθούν ή η ζήτηση επανέλθει, αλλά κανένα από αυτά δεν φαίνεται πιθανό. Η βιομηχανική κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία υποχώρησε περισσότερο για να εξισορροπήσει την αγορά όταν οι τιμές χάλασαν, δεν δείχνει σημάδια άμεσης ανάκαμψης. Το υψηλό κόστος διαβρώνει τα περιθώρια των ενεργοβόρων βιομηχανιών, καταπνίγοντας την όρεξη για επαναλειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής χάλυβα, λιπασμάτων, χημικών, κεραμικών και γυαλιού.

Χάρη στην εξοικονόμηση της βαριάς βιομηχανίας (και στην πιο αργή μετακύλιση του κόστους στους λογαριασμούς λιανικής), τα νοικοκυριά γλύτωσαν από το πλήρες βάρος της μείωσης της κατανάλωσης αερίου. Η ζήτηση σε αυτό το τμήμα είναι ιδιαίτερα σταθερή, επειδή οι πολιτικές και ανθρώπινες συνέπειες  των κρύων  σπιτιών είναι μεγαλύτερες από ένα εργοστάσιο χημικών που μετατοπίζεται σε τριήμερη εργάσιμη εβδομάδα.

Αυτό θέτει ένα κατώτατο όριο στη ζήτηση φυσικού αερίου, αλλά οι ιστορικά αυξημένες τιμές λειτουργούν ως ανώτατο όριο. Αυτό ισχύει και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το ακριβό κόστος καυσίμων και άνθρακα υπονομεύει την οικονομία της ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με αέριο (αυτό συμβαίνει από την αρχή του τρέχοντος έτους ). Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, ένα εργοστάσιο άνθρακα 40% έχει πολύ περισσότερα υγιή περιθώρια κέρδους από ένα 50% αποδοτικό αεριοστρόβιλο συνδυασμένου κύκλου.

– Ο αριθμός των τρισεκατομμυρίων δολαρίων βασίζεται σε δεδομένα υψηλού επιπέδου, επομένως έχει χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και υψηλό περιθώριο σφάλματος. ² Ωστόσο, χρησιμεύει για να απεικονίσει το οικονομικό κόστος των βιαστικών πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η βιασύνη να γεμίσουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στο απόγειο της αγοράς ήταν κατανοητή λαμβάνοντας υπόψη την εναλλακτική λύση – τον ​​κίνδυνο φυσικών ελλείψεων – αλλά το κόστος ήταν εμφανές εκείνη την εποχή και οι κυβερνήσεις έβαλαν τους καταναλωτές στο γάντζο.

– Η καύση φυσικού αερίου αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων δεν είναι βιώσιμη για την Ευρώπη σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμα κι αν οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου πέσουν ξανά στα πραγματικά «προ της εισβολής» επίπεδα, η μείωση της ζήτησης είναι μια κίνηση χωρίς λύπη: οποιοδήποτε κόστος πολιτικής θα πληρωθεί από μόνο του τιθασεύοντας την τάση της Ευρώπης για άγριες δαπάνες φυσικού αερίου όταν οι αγορές σφίξουν.

Το πλήρες άρθρο:

Europe’s pyrrhic gas victory

 
Plus 1

Η  Ουκρανία προειδοποιεί ότι η βασική παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα διακοπεί

Μια διακοπή λειτουργίας θα μπορούσε να αναγκάσει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο.

Συνέχεια εδώ

 
Plus 2

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι υπεύθυνη για 77 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιες βλάβες στην υγεία των ΗΠΑ: Μελέτη

Τα προτεινόμενα όρια για το μεθάνιο της EPA μπορεί να συμβάλουν στον περιορισμό 7.500 ετήσιων θανάτων από εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο Environmental Health Research , η ατμοσφαιρική ρύπανση μόνο από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων σκοτώνει 7.500 ανθρώπους ετησίως στις ΗΠΑ, ενώ επιδεινώνει 420.000 υπάρχουσες περιπτώσεις άσθματος και προκαλεί 2.200 νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος. Οι ζημιές στην υγεία από τους τρεις ατμοσφαιρικούς ρύπους που μελετήθηκαν -όζον, διοξείδιο του αζώτου και λεπτά σωματίδια- έχουν ετήσιο τίμημα 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνέχεια εδώ

 
Plus 3

– Ο επικεφαλής της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα της COP28 αναφέρει λεπτομερώς τις προτεραιότητες

Ο σουλτάνος ​​Ahmed al-Jaber, ο οποίος θα ηγηθεί της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρουσίασε την πιο λεπτομερή ματιά στις προτεραιότητες της χώρας του για επιτυχία στη συνάντηση, γράφει ο Andrew (axios.com)

Γιατί έχει σημασία: Οι στόχοι των ΗΑΕ για τις συνομιλίες ενδέχεται να διαμορφώσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.

Η μεγάλη εικόνα: Ο Al-Jaber, ο οποίος κατέχει τριπλό ρόλο στην κυβέρνηση των ΗΑΕ ως επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, κορυφαίος αξιωματούχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απεσταλμένος για το κλίμα, ζήτησε να τριπλασιαστεί η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να διπλασιαστεί η ενεργειακή απόδοση και η παγκόσμια παραγωγή υδρογόνου έως το 2030.

  • Ο Al-Jaber προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του προς όφελός του. «Όπως έχω πει πολλές φορές, η σταδιακή κατάρρευση των ορυκτών καυσίμων είναι αναπόφευκτη».
  • «Είναι στην πραγματικότητα ουσιαστικό», είπε. «Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση που να συγκεντρώνει τόσο την πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης σε μια ολοκληρωμένη απάντηση».

Μεταξύ των γραμμών: Η ημερήσια διάταξη για τη σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς σε μια ομιλία στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης, δίνει μεγάλη έμφαση στα εξής:

  • Ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης για το κλίμα.
  • Διατήρηση του εφικτού στόχου θερμοκρασίας 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού
  • Συνεργασία με όλες τις βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, για να αλλάξει ο τρόπος που δραστηριοποιούνται.

 
Plus 4

Two oil giants go big on European offshore wind

BP and TotalEnergies are planning major wind projects off Germany’s coast, slated to come online in 2030, after securing development rights in a government auction, Ben writes.

Why it matters: It’s lots of power, if the projects come to fruition. BP said its two North Sea sites have a combined potential generating capacity of 4 gigawatts.

  • TotalEnergies said its two planned projects have 3GW of combined capacity, which it called enough to power over 3 million homes.
  • For reference, the White House target is 30GWof totalS. offshore wind power in 2030.

Driving the news: The money involved shows that the oil giants see big potential in the power market of Europe’s biggest economy.

  • BP is making initial payments of $755 million, 10% of its bid amount, with the remainder paid over 20 years when the projects are operational — a total of around $6.8 billion.
  • BP’s offshore wind pipeline now exceeds 9GW globally, it said.

Quick take: It’s a “Forgot About Dre” moment for BP’s renewables efforts.

  • BP took heat in February for slowingits plans to cut oil and gas production.
  • However, that strategic change came alongside plans to boost low-carbon investments. Reuters has more.

Πηγή: axios.com

Σχετικά Άρθρα