«Παιδεία Γάλακτος»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γαλακτοπαραγωγών από την Κρι Κρι

• Κορυφαία πρωτοβουλία Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρίας

 
• Επένδυση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της τοπικής  και εθνικής οικονομίας

 
Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρίας, σχεδίασε και υλοποιεί η Κρι Κρι, η κορυφαία ελληνική γαλακτοβιομηχανία με έδρα τον Νομό Σερρών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Παιδεία Γάλακτος», απευθύνεται στους παραγωγούς φρέσκου γάλακτος του Νομού Σερρών και κύριο στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, της βελτίωσης της ποιότητας του αγελαδινού γάλακτος και της βελτίωσης της υγείας και ευζωίας των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται βάσει τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Κρι Κρι, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους παραγωγούς του Νομού Σερρών. Περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση των παραγωγών στις εγκαταστάσεις της εταιρίας από τους συμμετέχοντες πανεπιστημιακούς καθηγητές και πρακτική άσκηση στις φάρμες με τις οποίες συνεργάζεται η Κρι Κρι. Η συνολική διάρκεια φοίτησης ανέρχεται σε 2 έτη και ήδη συμμετέχουν 50 αγελαδοτρόφοι από 33 φάρμες, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι, κ. Παναγιώτης Τσινάβος δήλωσε σχετικά: «Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην χώρα μας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αυτή την κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά. Η «Παιδεία Γάλακτος» είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας της Κρι Κρι να ανταποδώσει στους παραγωγούς την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στην εταιρία για περισσότερα από 20 χρόνια. Άλλωστε, οι παραγωγοί του Νομού Σερρών είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του βασικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των προϊόντων της Κρι Κρι, που δεν είναι άλλο από τα γιαούρτια με φρέσκο γάλα ημέρας. Κι αυτό είναι το βασικό στοιχείο που έχει ωθήσει την εταιρία στη δεύτερη θέση στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού και της προσφέρει σημαντικό προβάδισμα στις διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, αυτή η πρωτοβουλία, δίνει στην Κρι Κρι τη δυνατότητα να συνεχίσει και στο μέλλον να παράγει τα προϊόντα της με υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, μεράκι και τεχνογνωσία, επιβεβαιώνοντας τον σεβασμό της απέναντι στους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τους μετόχους της και την κοινωνία συνολικά».

Ο κ. Γεώργιος Βαλεργάκης, Επίκουρος Καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής (Α.Π.Θ) στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας και επιστημονικός υπεύθυνος της «Παιδείας Γάλακτος», τόνισε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τον ίδιο τον τομέα της παραγωγής. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στους παραγωγούς και τις φάρμες που συμμετέχουν και ο συνολικός θετικός αντίκτυπος θα έχει ουσία, συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου».

Μπορείτε να δείτε το video του προγράμματος στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=SSRRZzclJKc

 
• Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας  «Παιδεία Γάλακτος» από την Κρι Κρι-Επενδύοντας στο γάλα, την τροφή της ζωής μας

Η Κρι Κρι επενδύει στην τοπική και εθνική οικονομία με τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος

 
Η Κρι Κρι, η κορυφαία ελληνική γαλακτοβιομηχανία με έδρα τον Νομό Σερρών, σχεδίασε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής γάλακτος (και κατ’ επέκταση των προϊόντων γάλακτος) και των Ελλήνων παραγωγών.

 
Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα

Η φθίνουσα πορεία της αγελαδοτροφίας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και τη συμπίεση των τιμών, έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τον κλάδο παραγωγής γάλακτος σε αδιέξοδο, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την παράδοση του Νομού Σερρών στην παραγωγή φρέσκου γάλακτος και τη σημασία της στην τοπική οικονομία, η Κρι Κρι θεώρησε καθήκον της να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη στήριξη και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας της Κρι Κρι να ανταποδώσει στους παραγωγούς την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στην εταιρεία για περισσότερα από 20 χρόνια. Άλλωστε οι παραγωγοί του Νομού Σερρών είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του βασικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των προϊόντων της εταιρίας, που δεν είναι άλλο από τα γιαούρτια με φρέσκο γάλα ημέρας. Αυτό είναι εξάλλου και το βασικό στοιχείο που έχει ωθήσει την Κρι Κρι στη δεύτερη θέση στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού και της προσφέρει σημαντικό προβάδισμα στις διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, αυτή η πρωτοβουλία, δίνει στην Κρι Κρι τη δυνατότητα να συνεχίσει και στο μέλλον να παράγει τα προϊόντα της με υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, μεράκι και τεχνογνωσία, επιβεβαιώνοντας τον σεβασμό της απέναντι στους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τους μετόχους της και την τοπική κοινωνία συνολικά.

 
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα «Παιδεία Γάλακτος».

Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην χώρα μας πρόγραμμα με αυτή την κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται με τριμερή συνεργασία ανάμεσα στην Κρι Κρι, το Εργαστήριο της Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους παραγωγούς που συνεργάζονται με την εταιρία. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Κρι Κρι έχει αναλάβει το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών της πανεπιστημιακής ομάδας και της υλοποίησης τόσο του θεωρητικού μέρους, όσο και του πρακτικού μέρους της εκπαίδευσης.

Κύριο στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, της βελτίωσης της ποιότητας του αγελαδινού γάλακτος και της βελτίωσης της υγείας και ευζωίας των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.
Στην ουσία το πρόγραμμα έχει στόχο να καλύψει το κενό που παρατηρείται στην τοπική παραγωγή ως προς την οργάνωση και το τεχνικό επίπεδο των κτηνοτρόφων και των συμβούλων τους, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα των άλλων γαλακτοπαραγωγών χωρών.

 
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης «Παιδεία Γάλακτος» της Κρι Κρι χωρίζεται σε τρεις επιμέρους φάσεις:

  • Η Α’ φάση, διάρκειας 7 μηνών, περιλαμβάνει την συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και δειγμάτων γάλακτος και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με άμεσες προτάσεις ενεργειών βελτίωσης της παραγωγής.
  • Η Β’ Φάση ορίζεται σε 15 μήνες από το τέλος της Α’ Φάσης και περιλαμβάνει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Α’ Φάσης καθώς και τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των κτηνοτρόφων. Η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Κρι Κρι, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα κατά ομάδες, σε μηνιαία βάση. Η πρακτική εκπαίδευση θα γίνεται σε επιλεγμένες μονάδες των κτηνοτρόφων.
  • Η Γ’ Φάση ορίζεται σε 2 μήνες από το τέλος της Β’ Φάσης και περιλαμβάνει: α) την συγγραφή και παράδοση της τελικής έκδοσης και β) την αξιολόγηση και αποτίμηση του προγράμματος από τους συμβαλλομένους και τους συμμετέχοντες.

 
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ανέρχεται στα 2 έτη περίπου.

Στην «Παιδεία Γάλακτος» συμμετέχουν

  • 50 αγελαδοτρόφοι
  • 33 φάρμες

Στην θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες:

  1. Αναπαραγωγή – Διαχείριση και προγραμματισμός
  2. Κλινική και υποκλινική μαστίτιδα – Ποιότητα γάλατος
  3. Χωλότητα – Ευζωία και παραγωγικότητα.
  4. Μεταβολικά νοσήματα – Διαχείριση της μεταβατικής περιόδου
  5. Προβλήματα υγείας νεαρών μόσχων
  6. Εκτροφή μοσχίδων
  7. Διατροφή Ι – Ποιότητα ζωοτροφών
  8. Διατροφή ΙΙ – Ομαδοποίηση και σιτηρέσια
  9. Γενετική βελτίωση
  10. Διαχείριση θερμικής καταπόνησης
  11. Σταβλισμός – Ευζωία και παραγωγικότητα
  12. Τήρηση και αξιοποίηση αρχείου εκτροφής

Στην πρακτική εκπαίδευση (workshops) που πραγματοποιείται σε ομάδες των 8-10 ατόμων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες:

  1. Άρμεγμα και λειτουργία της αρμεκτικής μηχανής
  2. Προληπτική και θεραπευτική ποδοκομία
  3. Περιποίηση και έλεγχος υγείας νεογέννητων και γαλουχούμενων μοσχαριών
  4. Εκτίμηση Δείκτη Θρεπτικής Κατάστασης και σωματομετρήσεις

Στην «Παιδεία Γάλακτος» συμμετέχουν ως εκπαιδευτές – σύμβουλοι:

  • Γεώργιος Βαλεργάκης: Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
  • Αλέξανδρος Κουγιουμτζής: Διδάκτορας Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
  • Αικατερίνη Σουφλέρη: Υπ. Διδάκτορας Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
  • Νεκτάριος Σιάχος: Υπ. Διδάκτορας Κτηνιατρικής Α.Π.Θ

 
Τα οφέλη για τους εκπαιδευόμενους

Τα οφέλη τα οποία αναμένεται να αποκομίσουν οι εκπαιδευόμενοι εστιάζουν στην καλύτερη κατάρτισή τους, την τόνωση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο τους, την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.

Συγκεκριμένα, ήδη με την ολοκλήρωση των επισκέψεων της ερευνητικής ομάδας στην Α’ φάση, τεκμηριώθηκε ότι η δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής είναι σημαντική και ταυτόχρονα εφικτή, χωρίς να απαιτούνται αρχικά μεγάλες δαπάνες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για την διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγελαδοτροφίας, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 
Ποια είναι η Κρι Κρι

Στη βόρεια Ελλάδα, στο μέσο της εύφορης κοιλάδας του Στρυμόνα και μόλις 3 χλμ από την πόλη των Σερρών, βρίσκεται το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι Α.Ε. Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1954.Το 1987 κατασκευάζεται νέο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού, ενώ το 1995 ξεκινά η διανομή των προϊόντων Κρι Κρι και στην Αθήνα. Το 1998 κατασκευάζεται το εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και το 2014 δημιουργείται η πλέον σύγχρονη και καινοτόμος μονάδα παραγωγής γιαουρτιού. Πλέον η Κρι Κρι έχει επιτύχει να κατέχει τη 2η θέση στην ελληνική αγορά γιαουρτιού και να αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 20 χώρες διεθνώς.

Αποστολή της εταιρείας είναι να αναδείξει τα αγαθά και τις αξίες της Ελλάδας, παρέχοντας ευ ζην και απόλαυση, να ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών, των συνεργατών, των εργαζομένων και των μετόχων της, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην κοινωνία.

Όραμα της Κρι Κρι είναι να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά του αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού, να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς παγωτού, να πετύχει διείσδυση των προϊόντων της σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, κάνοντας τους καταναλωτές να νιώθουν περήφανοι για την επιλογή τους.

 
Περισσότερες πληροφορίες:

www.krikri.gr, https://www.facebook.com/krikri.gr?fref=ts, https://www.instagram.com/krikri.gr/

ΚΡΙ ΚΡΙ factsheet_24 01 17

 

Σχετικά Άρθρα