Πλήρης η στήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο

Την επιθυμία της Αμερικής για αυξημένη συνεργασία στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων ως μέσο για την παροχή διαρκούς ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ο Υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, David Hale κατα την σημερινή του συνάντηση με  τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη  στη Λάρνακα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση τη πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο Υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, David Hale συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη την Κυριακή 16 Αυγούστου στη Λάρνακα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου. Ο υφυπουργός Hale εξέφρασε την επιθυμία της Αμερικής για αυξημένη συνεργασία στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων ως μέσο για την παροχή διαρκούς ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην χωρική της θάλασσα και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπριακών κοινοτήτων.

Ο Υφυπουργός Hale επιβεβαίωσε την εμβάθυνση της συνεργασίας και τις κοινές αξίες μεταξύ της Αμερικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επικρότησε την διευρυμένη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ιδίως στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και των συνόρων, καθώς και στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων. Επισήμανε την ανακοίνωση του υπουργού Pompeo τον Ιούλιο σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών να παρέχει χρηματοδότηση στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (IMET) στη Δημοκρατία της Κύπρου – που εξαρτάται από πιστώσεις και κοινοποιήσεις στο Κογκρέσο – ως σύμβολο της εμβάθυνσης της συνεργασίας.

Οι δύο συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου. Εξέφρασαν τη συνεχή υποστήριξή τους στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Αμερικής για τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, κυπριακής ηγεσίας, για την επίτευξη ειρηνικής λύσης, βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 
Επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε  η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει:

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, κ. David Hale.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών και εξετάσθηκαν συγκεκριμένα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους προς αμοιβαία επωφελείς κατευθύνσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, και συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ενέργειας, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, καθώς και τον εν εξελίξει διάλογο για την κατάργηση των θεωρήσεων για Κύπριους πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.  

Συζητήθηκε, επίσης, το Κυπριακό, με τον κ. Χριστοδουλίδη να ενημερώνει τον κ. Hale ανάμεσα σε άλλα και για τις προκλητικές εξαγγελίες και ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Αμμόχωστο, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν ως βασική επιδίωξη τη δημιουργία απαράδεκτων τετελεσμένων που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει ενδελεχώς και να ανταλλάξει απόψεις με τον Αμερικανό Υφυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως και των συνεχιζόμενων έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα και προς διάφορες κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού από όλους του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός των θαλασσίων της ζωνών.

Τέλος, οι κκ. Χριστοδουλίδης και Hale αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και του Κόλπου, ως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. 

 
Πρώτη δημοσίευση 14:46

 
Ανανέωση ανάρτησης 15:10

Σχετικά Άρθρα