
Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΣΕΒΤ με έμφαση στην Ανάπτυξη
Με μεγάλη επιτυχία αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε εχθές στο Ξενοδοχείο Hilton η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών. Την καθιερωμένη Ανοιχτή Συνεδρίαση που ακολούθησε, παρακολούθησαν όλα τα Μέλη καθώς επίσης και εκπρόσωποι κυβερνητικών, ακαδημαϊκών και παραγωγικών φορέων.
Στο πάνελ, με θέμα «Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη», συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης και οι κ.κ Νίκος Φίλιππας, Καθηγητής Παν. Πειραιώς-Πρόεδρος Δ.Σ. & Επιστημονικός Δ/ντης KEΠΕ, Παντελής Παντελιάδης, Πρόεδρος Ομίλου Εταιρειών METRO ΑΕΒΕ, OPTIMA Α.Ε. & ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ και Παναγιώτης Καρκατσούλης, Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ, Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης (photo άνω) τόνισε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους με κύριο ρόλο στην οικονομία της χώρας μας. Επιπλέον αναφέρθηκε στο ρόλο της ανάπτυξης ως μονόδρομου για την έξοδο από την κρίση υπογραμμίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη λειτουργεία της πραγματικής οικονομίας καθώς και τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα συμβάλλει στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα κρίσιμα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, τα οποία αφορούν σε: i) σταθερό οικονομικό, φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον, ii) σοβαρές αποφάσεις που θα ιεραρχούν τις κλαδικές προτεραιότητες και απαιτούμενες επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν το δρόμο προς την ανάπτυξη, iii) ξεκάθαρες κατευθύνσεις ώστε οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να γνωρίζουν τους συγκεκριμένους στόχους και iv) αποτελεσματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίζουν τους λεγόμενους διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους (γεωργία, βιομηχανία, τουρισμό και ναυτιλία), που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέο πλούτο και εισόδημα, να εξισορροπήσουν το ισοζύγιο πληρωμών και να αυξήσουν την απασχόληση.
Τέλος, ο κ. Καλούσης τόνισε πως: «Στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης. Με το σθένος, τη διάθεση για εντατική δουλειά και το πάθος για δημιουργία που μας διακατέχουν, ατενίζουμε το μέλλον του κλάδου μας και της οικονομίας μας με αισιοδοξία».
Ο κ. Ν. Φίλιππας, αποτυπώνοντας τη δυναμική στην παγκόσμια οικονομία, ανέφερε ως προτεραιότητα για επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της χώρας μας, από μια οικονομία βασιζόμενη στην κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων, σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, ενώ, προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εξαγωγών αποτελεί η αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας, με αύξηση του μεγέθους των εξαγωγικών επιχειρήσεων και διευκόλυνση των συνεργειών μεταξύ τους.
Για αγορές και συγχωνεύσεις μίλησε και ο κ. Π. Παντελιάδης στον τομέα των Super Market και ανέφερε τις θετικές αλλαγές που θα γίνουν με αυτό τον συγκεντρωτισμό, όπως η καλύτερη στελέχωση των εταιριών με άτομα πιο επιστημονικά και έμπειρα τα οποία θα φέρουν άλλο τρόπο σκέψης μέσα στην ίδια εταιρία. Επίσης επεσήμανε, το άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των προμηθευτών και των λιανοπωλητών, η οποία έχει εξελιχθεί θετικά τα τελευταία χρόνια και βοηθάει στο μέγιστο, στο να κατανοήσουν τις ανάγκες του καταναλωτή και να τις καλύψουν.
Μιλώντας τέλος ο κ. Π. Καρκατσούλης, περιέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, το πρόβλημα πολυνομίας και συντονισμού των δομών εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών, οι οποίες δημιουργούν τεράστια γραφειοκρατία και κατ’ επέκταση, επιβαρύνουν τα κόστη των επιχειρήσεων και δυσκολεύουν την ανάπτυξή τους.
INFO
Σχετικά με τον ΣΕΒΤ
Ο ΣΕΒΤ, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.
Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 27,7% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.300 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση και στον εξαγωγικό τομέα, κατέχοντας το 26% του συνόλου των εξαγωγών και συνολική αξία 7,2 δις. €.
Το μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές ειδών διατροφής κατέχουν τα προϊοντα της Ε.Β.Τ.&Π., με συνολική αξία 4,2 δις. €.
Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.
INFO Photo (διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά):
Ε. Καλούσης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ – Ν. Φίλιππας, Καθηγητής Παν. Πειραιώς, Πρόεδρος Δ.Σ. & Επιστημονικός Δ/ντης KEΠΕ – Π. Παντελιάδης, Πρόεδρος Ομίλου Εταιρειών METRO ΑΕΒΕ, OPTIMA Α.Ε. & ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ – Π. Καρκατσούλης, Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, – Α. Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.