ΣΕΒΤ: Εντυπωσίασε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τελικό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού ECOTROPHELIA

Ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2016 στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “SIAL Ιnspire Food Business”, o Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός ECOTROPHELIA Europe για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Η ελληνική ομάδα από το ΓΠΑ, η οποία είχε κατακτήσει το 1ο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό με το προϊόν “Veggie it”, κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στο… βάθρο.

Συνολικά, 15 ομάδες φοιτητών από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης παρουσίασαν τις δημιουργίες τους, με γνώμονα τις σύγχρονες τάσεις της διατροφής και της κατανάλωσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους στην ανάπτυξη ενός προϊόντος όπως παραγωγική διαδικασία, συσκευασία, marketing, θεσμικό πλαίσιο, οικονομική και εμπορική διάσταση. Η Κριτική Επιτροπή ανέδειξε τελικά νικήτρια χώρα τη Γαλλία στην οποία απονεμήθηκε το ECOTROPHELIA Europe GOLD για το προϊόν «CarréLéon»: ένα απλό μείγμα του βούτυρο κακάο και διάφορων λαχανικών σε σκόνη, που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό μαγειρικής και προσθέτει γεύσεις στα καθημερινά γεύματα!

Το ECOTROPHELIA Europe SILVER κέρδισε η ομάδα του Βελγίου για το προϊόν «Specornoss»  ένα καινοτόμο, τραγανό & νόστιμο χωνάκι για παγωτό με εκπληκτικό άρωμα speculoos, γεύση και φρεσκάδα.

Το ECOTROPHELIA Europe BRONZE κέρδισε η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου για το προϊόν «FranBörjan», μία φυσική, βιώσιμη και μη-γαλακτοκομική εναλλακτική λύση για παραδοσιακά παγωτά.
Επιπλέον, δόθηκε και φέτος  το Βραβείο «Καινοτομίας», το οποίο απέσπασε η ομάδα της Γερμανίας  για το προϊόν «Eatapple» ένα εδώδιμο φρουτώδες καλαμάκι που παράγεται από τα παραπροϊόντα της Βιομηχανίας παρασκευής χυμού μήλου.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο ΣΕΒΤ ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για την προκήρυξη του “ECOTROPHELIA 2017”.

 
INFO

Λίγα λόγια για τον ΣΕΒΤ

Ο ΣΕΒΤ,  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.

Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 25% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται 1.225 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση και στον εξαγωγικό τομέα, κατέχοντας το 25% του συνόλου των εξαγωγών και συνολική αξία 6,250 δις. €.

Το μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές ειδών διατροφής κατέχουν τα προϊόντα της Ε.Β.Τ.&Π., με συνολική αξία 4,5 δις. €.

Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Σχετικά Άρθρα