
Σε τι είχα δίκιο (και σε τι λάθος): Μια ανασκόπηση των προβλέψεων του Azeem Azhar για το 2025
Ο Azeem Azhar, έξι μήνες μετά τις προβλέψεις του για το 2025, προβαίνει σε μια αυτοαξιολόγηση, βαθμολογώντας την ακρίβεια των αρχικών του εκτιμήσεων. Η ανασκόπηση αυτή παρέχει μια ενδιαφέρουσα εικόνα της ταχύτητας με την οποία εξελίσσονται ορισμένοι τομείς, ιδίως όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τις κλιματικές αλλαγές.
Επιτυχημένες προβλέψεις (Βαθμός Α)
Ο Αζχάρ βαθμολογεί με “Α” τις παρακάτω προβλέψεις, υπογραμμίζοντας την ακρίβεια των προβλέψεών του:
- Όχι τεχνητό τείχος (No AI wall): Προέβλεψε σωστά ότι δεν θα υπάρξει επιβράδυνση στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχουν πλέον μοντέλα δεκαεκατομμυρίων μάρκων (όπως Meta, Mistral, Gemini) και οι βαθμολογίες στα benchmarks αυξάνονται ραγδαία. Για παράδειγμα, το O3 έχει 25% στο Frontier Math, σε σύγκριση με 2% του GPT-4. Παρά την πρόοδο, σημειώνει ότι ορισμένα μοντέλα είναι ασυνεπή.
- Ανάπτυξη με ταχύτητα φωτός (Warp-speed deployment): Η πρόβλεψη για εκτόξευση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και πτώση των τιμών των tokens επιβεβαιώθηκε. Έχουμε δει αυξήσεις στη ζήτηση κατά 30-50 φορές (από Google, Microsoft, Κίνα), ενώ εταιρείες όπως η Cursor ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα (ARR).
- Οι bots θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε συνομιλίες (Bots would outtalk humans): Η πρόβλεψη ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2025 τα bots θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε όγκο λέξεων επιβεβαιώνεται. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) καταναλώνουν και παράγουν πλέον περισσότερο κείμενο από το μεγαλύτερο μέρος του διαδικτύου, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στον τρόπο διαμόρφωσης της γλώσσας στο διαδίκτυο.
- Εντατικοποίηση των κλιματικών ακραίων φαινομένων (Climate extremes intensify): Αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε με ευκολία, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται κυριολεκτικά “στις φλόγες”, με ρεκόρ θερμοκρασιών, τρομακτικά διαγράμματα ανωμαλιών και περισσότερα κλιματικά γεγονότα δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σχεδόν επιτυχημένες προβλέψεις (Βαθμός Α-)
Ορισμένες προβλέψεις έλαβαν υψηλό βαθμό, αλλά όχι τον απόλυτο “Α”, καθώς υπήρξαν κάποιες αποκλίσεις ή λεπτομέρειες που διαφοροποιήθηκαν:
- Η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να σπάει ρεκόρ (Solar keeps breaking records): Η παραγωγή φωτοβολταϊκών έχει αυξηθεί κατά 30%, με επικεφαλής τις ταχείες κατασκευές στην Κίνα, το Βιετνάμ και το Πακιστάν. Παρά την πολιτική αντίσταση, η οικονομία της ηλιακής ενέργειας είναι ασταμάτητη.
- Τα ηλεκτρικά οχήματα ανεβάζουν ταχύτητα (EVs shift up a gear): Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων είναι σταθερή, με την Ινδονησία να σημειώνει άλμα από 20% σε 80% μέσα σε δύο χρόνια και την BYD να επεκτείνεται στην Ευρώπη. Το “σκάλωμα” της Tesla έδωσε χώρο στους ανταγωνιστές, ενώ οι παραδοσιακοί ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχασαν την πρωτοπορία τους στο κόστος.
Προβλέψεις με περισσότερα περιθώρια βελτίωσης (Βαθμός Β+)
- Η Waymo ξεπερνά την Uber στο Σαν Φρανσίσκο (Waymo overtakes Uber in SF): Η Waymo έχει ξεπεράσει την Lyft και επεκτάθηκε στη Νέα Υόρκη, και ενδέχεται να ξεπεράσει την Uber μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα. Η είσοδος της Tesla στο παιχνίδι με τον στόλο ρομποταξί του Ώστιν αλλάζει τα δεδομένα.
Τι έλειψε από τις προβλέψεις
Ο Αζχάρ αναγνωρίζει ότι παρά τις επιτυχημένες προβλέψεις του, παρέλειψε να συμπεριλάβει τρεις σημαντικές τάσεις στις αρχικές του εκτιμήσεις:
- Η έκρηξη κεφαλαιουχικών δαπανών (capex boom) γύρω από τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, τα τσιπ και την υποδομή δικτύου.
- Η άνοδος των ανθρωπόμορφων ρομπότ, με παραδείγματα όπως οι Figure, BMW, Amazon.
- Ο αντίκτυπος στο εργατικό δυναμικό: Εταιρείες όπως η Salesforce, η Microsoft και η Google αναφέρουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη εκτελεί το 20-50% της εργασίας, ενώ ορισμένοι CEO προβλέπουν απώλειες θέσεων εργασίας από 10% έως 50%. Ο Αζχάρ παραδέχεται ότι θα έπρεπε να το είχε προβλέψει.
Κοιτάζοντας το μέλλον
Ο Αζχάρ προβλέπει ότι μέχρι το 2027-2028 θα υπάρξουν αναταράξεις. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ηλικίας τεσσάρων ή πέντε ετών, θα κλιμακώνονται γρήγορα, αμφισβητώντας τους καθιερωμένους παίκτες. Οι καθιερωμένες εταιρείες, όπως η JP Morgan ή η Moderna, εάν έχουν χτίσει σωστά, θα αρχίσουν να αποκομίζουν αποτελέσματα. Αυτή θα είναι η στιγμή που η κάθετη τεχνητή νοημοσύνη θα εισέλθει με δύναμη στην πραγματική οικονομία. Τότε, όπως καταλήγει, “τα πράγματα θα γίνουν ενδιαφέροντα”.
Συνοψίζοντας, η αυτοαξιολόγηση του Αζτέμ Αζχάρ αναδεικνύει την ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων και την ανάγκη για συνεχή προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των επιπτώσεών της στην οικονομία και την κοινωνία.
mywaypress.gr – Για αναγνώστες με μεγάλο εύρος προσοχής