Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις διεθνείς συναντήσεις προώθησης των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, καθώς και του σχεδίου του για την Ελλάδα της μετά τον λαϊκισμό εποχής, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στη ΝΔ. Πέραν των ζητημάτων της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις, τα ενεργειακά ζητήματα, την περιφερειακή συνεργασία, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην πολύ ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, το προσφυγικό θα έχει ξεχωριστή θέση στην «ατζέντα» του κ. Μητσοτάκη, καθώς σχετίζεται άμεσα με την κρίση στην Συρία και την επικίνδυνη ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, θα αναδείξει το σταθεροποιητικό περιφερειακό ρόλο που μπορεί και θέλει να ασκήσει η Ελλάδα με διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας σε ευρύτατο φάσμα τομέων, πάντα στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, των σχέσεων καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου.
Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι επαφές του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο, αλλά και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φραγκφούρτη, όπου βασικό θέμα ήταν η κατάσταση της οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, που θα βασίζεται στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, στη μείωση της φορολογίας και στη μείωση των δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει επισκέψεις το επόμενο διάστημα σε Αίγυπτο και Τουρκία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει απολέσει την αξιοπιστία της και δική μας ευθύνη είναι να την αποκαταστήσουμε
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στο Ισραήλ, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’.
Στην αρχή της συνάντησης, που κράτησε μια ώρα, έγινε ο ακόλουθος διάλογος:
Πατριάρχης: «Η παρουσία σας εδώ είναι η πραγματική προσφορά και συνεισφορά. Έχει σημασία για τους Χριστιανούς εδώ. Πέρα από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, υπάρχει και κάτι ακόμα. Η Ελλάδα δεν παύει να είναι για τους Χριστιανούς εδώ το λίκνο της Ρωμιοσύνης. Είμαστε το καταφύγιο της Μέσης Ανατολής».
Μητσοτάκης: «Έχετε δίκιο να επισημαίνεται ότι σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας η Ελλάδα παραμείνει μια νησίδα σταθερότητας. Και εμείς αντιμετωπίζουμε τις δικές μας προκλήσεις και εσείς με την γεωγραφική απόσταση τα βλέπετε πιο αντικειμενικά. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει η αίσθηση αδιέξοδου, ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση και μια απαισιοδοξία. Υπάρχει ανάγκη για ένα πνευματικό καταφύγιο. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα παίξει το ρόλο ενός παθητικού παίκτη στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει απολέσει την αξιοπιστία της και δική μας ευθύνη είναι να την αποκαταστήσουμε».
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πατριάρχης αναγόρευσε τον κ. Μητσοτάκη σε Μέγα Σταυροφόρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.
Πρόγραμμα συναντήσεων
Την Κυριακή 10 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin.
Επίσης, θα επισκεφθεί προηγμένα ινστιτούτα, καθώς και start ups επιχειρήσεις.
Την Δευτέρα 11 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Benjamin Νetanyahu και τον Πρόεδρο της Knesset, κ. Yuli Εdelstein.
Ακόμα, θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, κυρία Ayelet Nahmias – Verbin, καθώς και με την Υπουργό Εξωτερικών και Συμπρόεδρο του Κόμματος Zionist Union, κυρία Tzipi Livni.
Επίσης, θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με την Παλαιστινιακή ηγεσία.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem.




