
Συρρίκνωση και αφανισμός των Αρτοποιών
• Ψωμί με το ζύγι, αλλά παντού…
Με αφανισμό απειλούνται τα αρτοποιεία σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που ορίζουν ότι θα ονομάζονται «φούρνοι» και οι εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης (bake off).
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Μούσιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μούσιος, τα τελευταία χρόνια, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπό την ηγεσία του Κ. Χατζηδάκη, έχουν γίνει δύο τροποποιήσεις στον νόμο της αρτοποιίας, με διατάξεις που τελικά ευνοούν το κατεψυγμένο ψωμί.
Εκτίμησε δε, ότι οι τελευταίες τροποποιήσεις που προωθούνται, κρύβουν σκοπιμότητα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα bake off των πολυκαταστημάτων που ψήνουν κατεψυγμένο, εισαγόμενο προϊόν να ονομάζονται φούρνοι. «Με όλες αυτές τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΑΝ δίνονται αποκλειστικά προνόμια στους εισαγωγείς ψωμιού και μόνο» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Ο κ. Μούσιος τόνισε, εξάλλου, ότι σε κανένα σημείο της έκθεσης του ΟΟΣΑ δεν αναφέρεται ότι το ψωμί πρέπει να ζυγίζεται, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι στην Ελλάδα από το 1984 το ψωμί πωλείται ανά τεμάχιο και όχι ανά κιλό.
Η Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, ζητεί το ζύγισμα των προϊόντων άρτου να μην περιοριστεί μόνο στα αρτοποιεία, αλλά να γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. «Συμφωνούμε να πωλείται το ψωμί με το ζύγι, αλλά παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε ότι η βιοτεχνία αρτοποιών δέχεται ισχυρό χτύπημα με τις αλλαγές που προωθούνται στην αρτοποιητική νομοθεσία.
Όπως είπε σε σύντομο χαιρετισμό του, η ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει και ταυτίζεται με τις απόψεις της ομοσπονδίας αρτοποιών και θα συνεχίσει τον αγώνα της με στόχο να αποτρέψει τη συρρίκνωση και τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.