Σόιμπλε: συζήτηση για το ελληνικό χρέος από το 2018, εάν είναι απαραίτητο

Eurostat: Μείωση κατά 1,2% στο ΑΕΠ της Ελλάδας το δ’ τρίμηνο 2016-Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη-Εκτός από την Ελλάδα, η Moody’s πιστεύει ότι το ενδεχόμενο κάποια άλλη χώρα να  εγκαταλείψει την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλό-Η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα

 
Κατά 1,2% μειώθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,1% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σημειώθηκε αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016 και κατά 1,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015.

Όσον αφορά την ΕΕ των «28», η αντίστοιχη αύξηση ανήλθε σε 0,5% σε τριμηνιαία και 1,9% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική Αρχή, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2016, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην EΕ των «28» (μετά από +0,3% και +0,5% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο), συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη, κατά 0,2% και 0,3%, αντίστοιχα.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης καταγράφηκαν στην Εσθονία, την Πολωνία και τη Λιθουανία (1,9%, 1,7% και 1,4%, αντίστοιχα, σε τριμηνιαία βάση), ενώ ύφεση καταγράφηκε μόνο στην Ελλάδα (-1,2%).

 
Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη

Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, την ώρα που διαπραγματεύσεις στην Αθήνα βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να ανοίξει τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος από το 2018, εάν αυτό το βήμα είναι απαραίτητο.

Επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και πως στόχος είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Εάν επιτευχθεί συμφωνία από όλες τις πλευρές, είμαι σίγουρος ότι αυτή θα προχωρήσει» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup του περσινού Μαΐου, όπου συμφωνήθηκε επί της αρχής πως θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους από το 2018 και εάν, αντίθετα με τα προσδοκώμενα, χρειάζονται ανάλογα μέτρα, αυτά θα μπορούσαν να εισαχθούν.

 
Εκτός από την Ελλάδα, η Moodys πιστεύει ότι το ενδεχόμενο κάποια άλλη χώρα να  εγκαταλείψει την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλό

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ άλλης χώρας μέλους, πλην της Ελλάδας, παραμένει πολύ μικρό, ωστόσο μπορεί να αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της αύξησης των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, ανέφερε την Τρίτη η Moody’s Investors Service.

«Εκτός από την Ελλάδα, η Moody’s πιστεύει ότι το ενδεχόμενο κάποια άλλη χώρα να  εγκαταλείψει την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλό» είπε ο Κόλιν Έλις.

«Ωστόσο, αυτή η πιθανότητα μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ανάλογα με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών» πρόσθεσε.

 
Η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα

Η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, τόνισε πως «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Η ίδια πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος».

Τέλος, επανέλαβε: «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις  μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Tα θέματα αυτά θα τεθούν το πρωί της Τρίτης στα τεχνικά κλιμάκια και θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις 16:00. Το αποτελέσμα του ραντεβού θα κρίνει ή όχι την περαιτέρω παραμονή τους.

Χθες, Δευτέρα, συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό των ετών 2018 και 2019 αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα κόκκινα δάνεια.

Λεπτομερέστερη πληροφόρηση για την εν εξελίξει συνάντηση δεν υπήρξε, όπως επίσης δεν διεκυρινίστηκε το πότε θα αναχωρήσουν τα τεχνικά κλιμάκια και οι θεσμοί.

Ερωτηθείς υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις,  απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος».

Είπε επίσης ότι δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά.

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Λιγότερο από μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών νωρίς το απόγευμα της Κυριακής με το χάσμα να παραμένει στο μέτωπο των εργασιακών.

«Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας της συνάντησης.

Η ελληνικά πλευρά επανήλθε κατά πληροφορίες το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου και φέρεται να υπάρχει διάσταση με το ΔΝΤ, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έλαβαν σαφή θέση.

Ως προς τις ομαδικές απολύσεις δεν φέρεται να έγινε λεπτομερής συζήτηση κατά τη σύντομη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σχετικά Άρθρα