
«Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»: Eπόμενη στάση η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας
• Εκδηλώσεις που αποσκοπούν να «ταξιδέψουν» το κοινό στο μέλλον με όχημα την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
• Οι εκδηλώσεις στο Κερατσίνι ξεκινούν στις 05/02 και ολοκληρώνονται στις 09/02
Σε μια εβδομάδα από σήμερα, το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα κάνει την πρώτη του στάση στο προάστιο του Πειραιά και συγκεκριμένα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που αποσκοπούν να «ταξιδέψουν» το κοινό στο μέλλον με όχημα την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
Οι εκδηλώσεις στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα ξεκινούν στις 05/02 και ολοκληρώνονται στις 09/02, ενώ περιλαμβάνουν:
– Αναγνώσεις αποσπασμάτων από αγαπημένα βιβλία από τους καλλιτέχνες Μάγια Ανδρέου, Μαρία Ζορμπά, Κερασία Σαμαρά και Γιάννη Στάνκογλου
– Αγώνες ρητορικής (debate) σε θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά
– Κινηματογραφικό εργαστήριο για τη δημιουργία ερασιτεχνικών ταινιών και προβολή των ταινιών αυτών στο κοινό
– Παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» από την ΕΛΣ με το έργο «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ, και
– «Πράσινες» δράσεις και οικολογικούς περιπάτους σε πάρκα της περιοχής, σε συνεργασία με τη WWF.
Μετά από τη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του Προγράμματος που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε Χαϊδάρι, Αθήνα και Χαλάνδρι, το «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» συνεχίζει την πορεία του, προσκαλώντας τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας να λάβουν ενεργά μέρος στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και να δώσουν πνοή στο όραμα του ΚΠΙΣΝ για πρόσβαση όλων σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εμπειρίες.
Οι εκδηλώσεις στην περιοχή εγκαινιάζονται το βράδυ της Τετάρτης 05 Φεβρουαρίου, με την παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» και το έργο «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ που θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης. Μέσα από την ευέλικτα σκηνοθετημένη αυτή παράσταση, το ευρύ κοινό θα παρακολουθήσει, δωρεάν, τους τραγουδιστές της ΕΛΣ να «ξετυλίγουν» με πρωτότυπο τρόπο την ιστορία του ευγενούς Ντον Τζοβάννι.
Το ταξίδι θα συνεχιστεί το απόγευμα της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου- Δραπετσώνας, όπου θα διεξαχθεί ένας ανοιχτός αγώνας ρητορικής με θέμα τη μετανάστευση των νέων ως μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που γεννά η τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μετά το τέλος του αγώνα θα προβληθούν πειραματικές ταινίες που επιμελήθηκαν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν στο δωρεάν κινηματογραφικό εργαστήριο που διεξάγεται στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Το πρωινό του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμβάλει στη μοναδική πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κερατσινίου-Δραπετσώνας να υιοθετήσει ένα πάρκο της περιοχής, αλλά και να συμμετάσχει στη δενδροφύτευση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στο συγκεκριμένο πάρκο, μεριμνώντας για τους πράσινους χώρους της πόλης. Παράλληλα, με την καθοδήγηση της WWF θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των πράσινων χώρων της περιοχής, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να συνδράμουν, ώστε η ζωή στην πόλη να γίνει ομορφότερη και πιο «πράσινη».
Η αυλαία των δράσεων στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα κλείνει το πρωί της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου μια ομάδα δημοφιλών καλλιτεχνών που απαρτίζεται από τους Μάγια Ανδρέου, Μαρία Ζορμπά, Κερασία Σαμαρά και Γιάννη Στάνκογλου, συνοδευόμενοι από τον Γιάννη Τροχόπουλο (Διευθύνων Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ) και τον Σταύρο Ζουμπουλάκη (Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος), θα διαβάσουν για το κοινό αποσπάσματα από αγαπημένα τους βιβλία.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που δείχνει ήδη το κοινό, θα δίνονται δελτία προτεραιότητας για όσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους, μία ώρα πριν την έναρξη του προγράμματος, στον χώρο όπου φιλοξενούνται οι δράσεις.
Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την ΕΛΣ (www.nationalopera.gr)και την EBE (www.nlg.gr).
Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα:
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
- Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, 20.00 (Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης)
Παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ.
*Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα ξεκινήσουν να διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, στην είσοδο του χώρου.
- Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, 17.00-19.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας)
– Αγώνας ρητορικής με θέμα «Σε καιρούς κρίσης οι νέοι πρέπει να μεταναστεύουν».
– Αμέσως μετά, προβολή πειραματικών ταινιών του κινηματογραφικού εργαστηρίου.
- Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, 11.00 – 13.00 (αφετηρία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας)
– Η Βιβλιοθήκη «υιοθετεί» ένα πάρκο της περιοχής και κάνει δενδροφύτευση με τους πολίτες.
– Καταγραφή πράσινων χώρων της γύρω περιοχής.
- Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, 12.00 (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας)
Ανάγνωση αποσπασμάτων από αγαπημένα βιβλία από τους καλλιτέχνες Μάγια Ανδρέου, Μαρία Ζορμπά, Κερασία Σαμαρά και Γιάννη Στάνκογλου.
Μαζί τους θα διαβάσει ο Γιάννης Τροχόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ) και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος).
Επιμέρους πληροφορίες:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Εμμανουήλ Μπενάκη 70, Κερατσίνι, τηλ. 210-4312182, 210-4003116
Πολιτιστικό Ίδρυμα Αντώνης Σαμαράκης: Μ. Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Κερατσίνι
INFO
Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,07 δισεκατομμυρίων ($1,41 δισεκατομμύρια), μέσω 2.591 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €77,2 εκατομμύρια ($100 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.
Τον Οκτώβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα μακροχρόνια πρωτοβουλία, με τίτλο Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων και με σκοπό να συνδράμει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει να διαθέσει €100.000.000, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τους νέους, οι οποίοι πλήττονται έντονα από το κρίσιμα υψηλό ποσοστό ανεργίας, που σήμερα υπερβαίνει το 60%.
Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και HeiniMurer.
Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,Χαλάνδρι.
Βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου – Ανάγνωση αποσπασμάτων από αγαπημένα βιβλία από τους καλλιτέχνες Γιάννη Δίσκο (Ιμάμ Μπαϊλντί), Νίκο Κουρή, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, Ρένα Μόρφη (Ιμάμ Μπαϊλντί), Πάνο Μουζουράκη,Λένα Σταμουλακάτου,Γιάννη Τροχόπουλο
INFO Photo: Από τις τελευταίες εκδηλώσεις του Προγράμματος στο Χαλάνδρι