Το ελληνικό ελαιόλαδο κατακτά και τη Σουηδία
✏ Η Ελλάδα στην τρίτη θέση όσον αφορά στις εξαγωγές ελαιολάδου στη Σουηδία, τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία
✏ Η πλήρης έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σουηδία ✏ To εξωτερικό εμπόριό της – H αγορά ελαιολάδου και ελαιών – Κέντρα και δίκτυα διανομής
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στη Σουηδία, με μια χρηστική έκθεσή του, παραθέτει στοιχεία για την αγορά ελαιολάδου και ελαιών στη Σουηδία και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς.
Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα, κατά την πάροδο των τελευταίων ετών, είναι στην τρίτη θέση όσον αφορά στις εξαγωγές ελαιολάδου στη Σουηδία, τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία (13% επί του συνόλου των εξαγωγών). Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθεί η Ισπανία.
Σχετικά με τις εισαγωγές ελαιών στη Σουηδία, η Ισπανία είναι στην πρώτη θέση και ακολουθεί η χώρα μας. Η Ελλάδα εξάγει το 42% των συνολικών εξαγωγών ελαιών στη σουηδική αγορά.
Η εισαγωγή ελαιολάδου γίνεται κυρίως από τις ομογενειακές επιχειρήσεις εισαγωγής ελληνικών τροφίμων (π.χ. Meletis Imports, Fontana Food κ.ά.), ενώ η λιανική διακίνηση γίνεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ειδών διατροφής στη Σουηδία (ICA, COOP, LIDL κ.λπ.).
Αναλυτικά η έκθεση εδώ: Στοιχεία αγοράς ελαιών-ελαιολάδου στη Σουηδία
www. My Way Press.gr
26/10/2013