Το κρυφό κόστος του πολιτικού κινδύνου των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν επί του παρόντος μηδενικό ασφάλιστρο κινδύνου, που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν απαιτούν καμία επιπλέον αποζημίωση για την ανάπτυξη κεφαλαίων εδώ. Άλλες πλούσιες, προηγμένες οικονομίες έχουν ένα σημαντικό ασφάλιστρο. Είναι 0,72 ποσοστιαίες μονάδες για τη Γαλλία και πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες για την Ιταλία και την Ελλάδα

 
Τι θα συμβεί εάν οι παγκόσμιοι επενδυτές αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά τον κίνδυνο από δυσλειτουργικούς πολιτικούς θεσμούς των ΗΠΑ; Τίποτα καλό, υποστηρίζει ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Με τους αριθμούς: Άλλες πλούσιες, προηγμένες οικονομίες έχουν ένα σημαντικό ασφάλιστρο. Είναι 0,72 ποσοστιαίες μονάδες για τη Γαλλία και πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες για την Ιταλία και την Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά – αμφισβητούμενες εκλογές και εξέγερση στο Καπιτώλιο, αναμετρήσεις ανώτατου ορίου χρέους και τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα – οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν δείξει ακλόνητη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  • Αλλά αν αυτό άλλαζε, έστω και λίγο, θα ήταν τρομερά ακριβό, προειδοποιεί ένα νέο έγγραφο από έναν πρώην οικονομολόγο του Λευκού Οίκου του Μπάιντεν.

Γιατί έχει σημασία: Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν ένα «ασφάλιστρο ασφαλούς λιμένα». Θεωρείται παγκοσμίως ως ένα από τα πιο υγιή και σταθερά μέρη στη Γη για επενδύσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τους πολίτες, τις εταιρείες και τους κυβερνητικούς φορείς των ΗΠΑ και πιο άφθονες ξένες επενδύσεις.

  • Αλλά εάν οι παγκόσμιοι επενδυτές αρχίσουν να θεωρούν το πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ ως δημιουργία οικονομικών κινδύνων, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει απότομα, γράφει ο Ernie Tedeschiμε το Yale Budget Lab.
  • Ο Tedeschi, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει το πιθανό κόστος της απώλειας εμπιστοσύνης των παγκόσμιων επενδυτών στους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς των ΗΠΑ.

Η μεγάλη εικόνα: Οι επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές κάνουν εγγενώς στοιχήματα για τη σταθερότητα των χωρών όπου σκέφτονται να αγοράσουν ομόλογα ή να χτίσουν ένα εργοστάσιο.

-Θα επιβάλουν τα δικαστήρια δίκαια τις συμβάσεις; Θα απαλλοτριωθούν τα κεφάλαιά μου από πολιτικό αρχηγό; Θα επιτρέψει η κεντρική τράπεζα τον υπερπληθωρισμό;

-Αλλά ακόμη και σε σταθερές, εύπορες χώρες, η ίδια δυναμική μπορεί να εφαρμοστεί, αν και λιγότερο δραματικά.

Κατάσταση: Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν επί του παρόντος μηδενικό ασφάλιστρο κινδύνου, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει ο Tedeschi από τον οικονομολόγο του NYU Stern Aswath Damodaran, που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν απαιτούν καμία επιπλέον αποζημίωση για την ανάπτυξη κεφαλαίων εδώ.

  • Είναι μία από τις ελάχιστες χώρες για τις οποίες μπορεί να ειπωθεί αυτό, μια λίστα που περιλαμβάνει τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ελβετία.

Με τους αριθμούς: Άλλες πλούσιες, προηγμένες οικονομίες έχουν ένα σημαντικό ασφάλιστρο. Είναι 0,72 ποσοστιαίες μονάδες για τη Γαλλία και πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες για την Ιταλία και την Ελλάδα.

  • Ο αριθμός της Βρετανίας ήταν 0,48 ποσοστιαίες μονάδες αμέσως μετά την ψηφοφορία για το Brexit και έχει αυξηθεί στις 0,88 μονάδες εν μέσω μιας περιστρεφόμενης πόρτας πρωθυπουργών (πέντε από αυτούς από το 2016!).
  • Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Tedeschi, εάν το ασφάλιστρο κινδύνου των ΗΠΑ αυξανόταν απλώς στο επίπεδο της Βρετανίας, σε 10 χρόνια θα μείωνε τον πλούτο των Αμερικανών κατά 50.000 δολάρια ανά νοικοκυριό και θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 1 τοις εκατό.
  • Σε ένα πιο τρομερό σενάριο στο οποίο μια κρίση προκαλεί άνοδο του πολιτικού κινδύνου των ΗΠΑ σε ιταλικό ή ελληνικό επίπεδο, θα προκαλούσε πλήγμα 3,5% στο ΑΕΠ και τα κέρδη ανά εργαζόμενο θα μειωθούν κατά 5.900 δολάρια σε μια δεκαετία.

Τι λένε: “Εάν μιλάτε για αμφισβητούμενες εκλογές ή για πολιτικό χάος, το ερώτημα είναι “τι σημαίνει αυτό για εμένα ως επενδυτή;”, λέει ο Tedeschi στον Axios.

  • «Ακόμη και οι προηγμένες οικονομίες έχουν περάσει από αυτό, και δεν κατέρρευσαν, αλλά είχαν λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο και ήταν λίγο λιγότερο ευνοϊκοί προορισμοί για επενδύσεις», λέει.
  • Οι απόψεις των παγκόσμιων επενδυτών για την ευρωστία των ΗΠΑ «μπορεί να καταλήξουν να είναι πολύ πιο εύθραυστες από όσο πιστεύαμε», λέει ο Tedeschi.

Πηγή: axios.com

Σχετικά Άρθρα