Χριστίνα Σακελλαρίδη: «Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μπροστά μας και είναι εξωστρεφές και εξαγωγικό»

• ΠΣΕ: H ανάκαμψη των εξαγωγών στον πυρήνα της ανάπτυξης

• Οι προτεραιότητες και οι δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας

• Η πλήρης ομιλία της Προέδρου του ΠΣΕ

 
Σύνθημα ανάκαμψης των εξαγωγών, αλλά και επανεκκίνησης της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας μετέδωσε η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 20 Μαΐου στο κτίριο του ΕΒΕΑ στην Αθήνα, σηματοδοτώντας και τη συμπλήρωση 70 χρόνων λειτουργίας της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε «την επίτευξη ιστορικού εμπορικού πλεονάσματος το 2014 και ιστορικό ρεκόρ εσόδων 23,6 δις ευρώ από τις εξαγωγές κατά την περυσινή χρονιά, ύστερα από αύξησης κατά σχεδόν 5%», σημειώνοντας ότι «στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν αύξηση της τάξης του 15,35%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, με πρωταγωνιστές κλάδους όπως το ελαιόλαδο, τα ποτά και ο καπνός, τα μηχανήματα και τα βιομηχανικά προϊόντα».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «οι επιδόσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς σημειώθηκαν μέσα σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, που ενέτειναν φαινόμενα αποεπένδυσης στην ελληνική οικονομία, διόγκωσαν την παγίδα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και καθήλωσαν την ψυχολογία της αγοράς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ, το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών προβλέπει αύξηση των εξαγωγών προϊόντων στα επίπεδα του 2-3%, την ώρα που Διεθνείς Οργανισμοί, όπως η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ, προβλέπουν αύξηση εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της τάξης του 4,1-5%.

 
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Αναφερόμενη στην πολυεπίπεδη δραστηριότητα του ΠΣΕ καθ’ όλη την περασμένη περίοδο, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, υπογράμμισε τις πρόσφατες επαφές της διοίκησης του Συνδέσμου με τη νέα Κυβέρνηση, ώστε «να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσουν εξωστρεφή δυναμική για την ελληνική οικονομία».

Συγκεκριμένα τόνισε τις παρεμβάσεις του Συνδέσμου για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας εξαγωγικών επιχειρήσεων και για τη διευκόλυνση εγχώριων επενδύσεων
  • Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου, σε όρους μονιμότητας και σταθερότητας και με φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα
  • Την προώθηση των ρυθμίσεων για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
  • Την άρση μακρόχρονων γραφειοκρατικών εμποδίων, που συνεπάγονται σημαντικό βάρος στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων
  • Τη μείωση ενεργειακού κόστος για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία
  • Τον κοινό βηματισμό του Ιδιωτικού Τομέα με φορείς στήριξης της εξωστρέφειας όπως το Enterprise Greece και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων
  • Την ενίσχυση του ρόλου της Οικονομικής Διπλωματίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων σε κρίσιμες αγορές-στόχους.

 
Οι Νέες Δράσεις του ΠΣΕ
Στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων υποβλήθηκε και το Σχέδιο Δράσης για το 2015, με τη Διοίκηση του Συνδέσμου να θέτει ως βασικούς στόχους και προτεραιότητες, δράσεις που αφορούν:
 

  • Την επαναφορά της Εξωστρέφειας ως Στρατηγικής Επιλογής για την οικονομική ανάκαμψης της χώρας και ως Πυρήνα ενός νέου αναπτυξιακού Προτύπου για τη χώρα, με επίκεντρο τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου του ΠΣΕ, που συμπίπτει και με τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας του.
  • Την εδραίωση του ΠΣΕ ως φορέα υλοποίησης Προγραμμάτων Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Συμβουλευτικής και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βάση και ήδη εγκεκριμένα επιδοτούμενα προγράμματα.
  • Την ανάδειξη του Συνδέσμου ως ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ και CLUSTER για όλες τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία του ΠΣΕ και ως θερμοκοιτίδα εξαγωγικών start ups, καθώς και η προσέλκυση FUNDS και επενδυτών BUSINESS ANGELS, κυρίως από το Εξωτερικό, που ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Τη γεωγραφική επέκταση της σφαίρας επιρροής του Συνδέσμου στην Ελληνική Περιφέρεια, για την προσέλκυση νέων μελών και για την ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων με άλλους κλαδικούς και συλλογικούς φορείς.
  • Την στενότερη σύμπραξη με τους αρμόδιους φορείς της Εξωστρέφειας, όπως το Enterprise Greece, o ΟΑΕΠ και οι δομές της Οικονομικής Διπλωματίας, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας και υπουργικής εποπτείας
  • Τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, δράσεων προβολής και δικτύωσης με ξένους αγοραστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με κορωνίδα την επικείμενη διοργάνωση του Προγράμματος Go International που ήδη σχεδιάζεται για το 2ο Εξάμηνο του 2015.

 

  • Την περαιτέρω ενίσχυση του ερευνητικού έργου του ΠΣΕ.

 
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, «ουσιαστικά στόχος για τη νέα περίοδο είναι να κινητοποιούμαστε διαρκώς προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων προς όφελος των μελών μας και συνολικά της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας».

Και συμπλήρωσε: «ο ΠΣΕ επικεντρώνει σε ουσιαστικές δράσεις υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που περιλαμβάνουν ενημέρωση, εκπαίδευση-κατάρτιση, μεταφορά τεχνογνωσίας, συμβουλευτική επιχειρήσεων, δικτύωση με κρίσιμες αγορές στόχους και επιθετική προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό».
 
Σύμφωνα με τον Προγραμματισμό του Συνδέσμου, οι επόμενες δράσεις προβλέπουν:

  1. Την υλοποίηση Προγράμματος επιδοτούμενης Κατάρτισης, Συμβουλευτικής και Πρακτικής Άσκησης για 3.600 ανέργους ηλικίας 18-24 σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο.
  2. Την ένταξη Προγραμμάτων Κατάρτισης Εργαζομένων και Ανέργων, σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τη ΓΣΒΕΕ, αλλά και με περιφερειακούς φορείς, όπως της Μεσσηνίας, της Ηλείας κ.α. εν αναμονή των σχετικών εγκριτικών αποφάσεων.
  3. Τη διοργάνωση ημερίδων δικτύωσης με ξένους αγοραστές στην Αθήνα και την Περιφέρεια, στα πρότυπα ανάλογων δράσεων στη Μεσσηνία, με επικείμενη επέκτασή τους και στη Θεσσαλία, εντός του 2015.
  4. Τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, με θεματικές ενότητες όπως:
  • Α) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
  • Β) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ,
  • Γ) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,
  • Δ) ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και πολλά άλλα.

 
Στο ίδιο πλαίσιο, στόχος για τη νέα περίοδο του ΠΣΕ, είναι η ενίσχυση των δράσεων δικτύωσης με ξένους αγοραστές και προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, μέσα από συνέργιες με διμερή επιμελητήρια και επιχειρηματικά συμβούλια, όπως:

  • Στην Κίνα, με διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, αλλά και το νέο Επιχειρησιακό Συμβούλιο.
  • Στη Ρωσία και γειτονικές χώρες, μέσω του Επιχειρησιακού Συμβουλίου Ευρασιατικής Ένωσης
  • Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω του αντίστοιχου Επιχειρησιακού Συμβουλίου

 
Παράλληλα, επεκτείνονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τα μέλη του Συνδέσμου και συγκεκριμένα:

  • Επεκτείνεται το δίκτυο συνεργατών του ΠΣΕ και υποστηρικτών των Ελλήνων εξαγωγέων, στα πεδία της ασφάλισης υγείας, των μετοφών, της διαχείρισης συναλλαγματικού κινδύνου, καθώς και σε επίπεδο πιστοποίησης ποιότητας και ενεργειακού αποτυπώματος εξαγόμενων προϊόντων.
  • Ενισχύεται η παροχή καθημερινής υποστήριξης σε εκατοντάδες επιχειρήσεων που επικοινωνούν με το Help Desk του Συνδέσμου (πάνω από 1.000 αιτήματα ετησίως την τελευταία τριετία), μέσω αξιοποίησης εργαλείων νέας τεχνολογίας και διεθνών βάσεων δεδομένων.

 
Κλείνοντας την ομιλία της, η Πρόεδρου του ΠΣΕ, αφού ευχαρίστησε τα μέλη και το προσωπικό του Συνδέσμου, αλλά και τους ανθρώπους των media που προβάλλουν το έργο και τις θέσεις του, τόνισε τα εξής: «φέτος ο ΠΣΕ συμπληρώνει 70 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, στο πλευρό των Ελλήνων Εξαγωγέων. Από τη σημερινή μας Γενική Συνέλευση θα προκύψει ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα έχει την ευθύνη, την αρμοδιότητα και το καθήκον να εισάγει την Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, σε μία νέα εποχή, που ξεπερνάει το χρονικό όριο της 4ετούς θητείας του.

 
Πλέον καλούμαστε να συσσωρεύσουμε δυνάμεις, να κεφαλαιοποιήσουμε γνώσεις και εμπειρία, να ενισχύσουμε με τη σύνδεσή μας τις δυνατότητες ευρύτερων παρεμβάσεων που θα έχουν σωρευτικό αποτέλεσμα και κοινό μέρισμα, με την εδραίωση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στον πυρήνα της αναπτυξιακής εθνικής στρατηγικής.

Καλούμαστε να συμπράξουμε με τους αρμόδιους φορείς, να πλάσουμε συναινέσεις, να προωθήσουμε προτάσεις. Καλούμαστε να ηγηθούμε τις προσπάθειας για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, για τη δημιουργία πλούτου στην Ελλάδα.

Σε αυτούς τους καιρούς, για πολλούς μπορεί «η αβεβαιότητα να αποτελεί το καταφύγιο της ελπίδας». Προσωπικά πιστεύω ότι «παρά την αβεβαιότητα δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από το μέλλον». Και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μπροστά μας και είναι εξωστρεφές και εξαγωγικό.

Οι διαδικασίες της ΓΣ, ολοκληρώθηκαν με τις αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με 4ετή θητεία. Η συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ολοκληρωθεί μετά από σχετική συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα.

 
• Η πλήρης ομιλία της Προέδρου του ΠΣΕ

-Απολογισμός Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κατά το έτος 2014

 
«Φέτος επιστρέφουμε στα ψηλά πατώματα του ΕΒΕΑ, που φιλοξενεί τη Γενική μας Συνέλευση. Η επιλογή αυτή έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, καθώς από τον 8ο όροφο του ΕΒΕΑ δίνουμε σύνθημα για υψηλότερες πτήσεις των εξαγωγών τη νέα χρονιά, αλλά και απευθύνουμε κάλεσμα για συνέργιες και συνεργασίες ουσιαστικής υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Το 2014 έκλεισε με ένα ιστορικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών της χώρας, καθώς και ρεκόρ εισπράξεων από τις εξαγωγές αγαθών συνολικού ύψους 23,6 δις ευρώ, ύστερα από αύξηση σχεδόν 5%. Σε αυτές τις επιδόσεις κεφαλαιώδης ήταν η συνδρομή των Ελλήνων Εξαγωγέων, παρά το γεγονός ότι οι συνολικές εξαγωγές της χώρας εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 1,4%, εξαιτίας κυρίως της υποχώρησης των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Η υποχώρηση του ευρώ έχει προσδώσει νέα δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές και ήδη στο α’ τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση της τάξης του 15,35% (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Ειδικά, η ανοδική όμως αντίδραση ορισμένων κλάδων (όπως του ελαιολάδου, των ποτών-καπνού, των μηχανημάτων και των βιομηχανικών προϊόντων) μας προσθέτει αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Διεθνείς Οργανισμοί τοποθετούν για το 2015 την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στα επίπεδα του 5,5%. Ο ΠΣΕ και το ΚΕΕΜ εμφανίζονται λίγο πιο επιφυλακτικοί και προβλέπουν αύξηση, καλώς εχόντων των πραγμάτων στα επίπεδα του 2-3% για τις εξαγωγές προϊόντων.

Τους τελευταίες μήνες, η πραγματική οικονομία της χώρας τελεί εν αναμονή, με συνέπεια να εντείνονται τα φαινόμενα αποεπένδυσης, να διογκώνεται η παγίδα της ρευστότητας, να καθηλώνεται η ψυχολογία της αγοράς.

Όπως γνωρίζετε ήδη από πρώτο χέρι, τα φαινόμενα στις καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ επέστρεψαν, εγχώριες επενδύσεις έχουν αναβληθεί, όπως και το λανσάρισμα στην αγορά νέων, καινοτόμων προϊόντων. Εν αναμονή τελεί ο επιχειρηματικός κόσμος και σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, όπως και με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, μετά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλείται να λειτουργήσει και ο Σύνδεσμός μας, που παρά τις αντιξοότητες συνεχίζει την εντυπωσιακή παραγωγή έργου και δράσεων, θεσμικών παρεμβάσεων και επίμονης ανάδειξης της εξωστρέφειας ως στρατηγική επιλογή ανάπτυξης για την Ελλάδα, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας.

 
ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΣΕ
Συγκεκριμένα, ο ΠΣΕ όλη την προηγούμενη περίοδο προχώρησε σε μία σειρά από παρεμβάσεις που εδραίωσαν τη θέση του ως την Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, όχι μόνο σε εσωτερικό επίπεδο, αλλά και ως προς τη διεθνή κοινότητα.
 
Ενδεικτικά αναφέρω:
 

  • Τη μαζική εκπροσώπηση της Επίσημης Πολιτείας στο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΕ τον περασμένο Μάρτιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, όπως και την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Επίσημο Δείπνο του Συνεδρίου. Συνολικά στο Συνέδριο του ΠΣΕ συμμετείχαν 6 Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, καθώς και εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, Κομισιόν, Task Force, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), Πρέσβεις, Πρόεδροι των μεγαλύτερων Διμερών Επιμελητηρίων και ξένοι αξιωματούχοι.

 

  • Την εκπροσώπηση του ΠΣΕ κατά την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τόσο του Προέδρου της Γερμανίας, Κυρίου Γιόαχιμ Γκάουκ, όσο και της Καγκελαρίου, Κυρίας Άνγκελα Μέρκελ, όπου έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΠΣΕ για την ίδρυση Αναπτυξιακού Ταμείου, με την υποστήριξη και συμμετοχή της KfW.

 

  • Την εξασφάλιση της θεσμικής εκπροσώπησης του ΠΣΕ στο νέο φορέα Enterprise Greece, τις Επιτροπές για το Ελληνικό Σήμα εξαγωγών, για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου και για το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα ΙΙ»

 

  • Ασφαλώς συνεχείς ήταν οι επαφές με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

  • Ενδεικτικά υπενθυμίζω την παρέμβαση του ΠΣΕ στην Κομισιόν και τον τότε Πρόεδρο κ. Ζοζέ Μπαρόζο ενόψει των εμπορικών κυρώσεων μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, που έγινε αντικείμενο σχολιασμού πρόσφατα ακόμα και από τη Γαλλική Le Monde.

 

  • Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΣΕ εξασφάλισε τη θεσμική του εκπροσώπηση στα νεοϊδρυθέντα Επιχειρηματικά Συμβούλια για την Ευρωασιατική Ένωση (με Ρωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κιργυζία κ.α.), για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με τη για την Κίνα (με το Δήμο του Πεκίνου).

 

  • Ο Σύνδεσμος βρίσκεται επίσης σε διαδικασίες υπογραφής μνημονίου Συνεργασίας με τον Shanghai Food Association, τον μεγαλύτερο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων-ποτών της Σανγκάης για την προώθηση του διμερούς εμπορίου.

 

  • Πέρα όμως από τις «εξωστρεφείς» συνέργιες, ο ΠΣΕ ενίσχυσε τη συνεργασία του με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την υλοποίηση και νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων, για 3.600 νέους ανέργους 18-24 χρονών, αλλά και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), τη ΓΣΒΕΕ και άλλους συλλογικούς φορείς για ανάλογες υποστηρικτές δράσεις, με πυρήνα την εξωστρέφεια.

 

  • Στον τομέα της εκπαίδευσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε και τη συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο προγράμματος σπουδών, όσο και προσφοράς υποδομών και αιθουσών του Κολλεγίου για δράσεις του ΠΣΕ.

 

  • Στο ίδιο πλαίσιο, συμμετέχουμε ενεργά στη δημόσια διαβούλευση με το Δήμο Αθηναίων για το νέο πρόγραμμα υποστήριξης εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας των αθηναϊκών επιχειρήσεων, ώστε να διορθωθεί μία «ανορθογραφία» του πρόσφατου παρελθόντος.

 

  • Ενισχύοντας την παρουσία του Συνδέσμου και στην ελληνική Περιφέρεια, ο ΠΣΕ συμμετέχει σε δράσεις για την προώθηση των εξαγωγών τοπικών προϊόντων και δικτύωσης επιχειρήσεων με ξένους αγοραστές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δράσεις στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, ενώ ακολουθούν και δρομολογούνται νέες συνέργιες και στη Θεσσαλία, με άμεσο στόχο την προσέλκυση και νέων μελών του Συνδέσμου.

 
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, άλλωστε, ήταν η πρόσφατη συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, κ. Γιώργο Τσίπρα, που επέλεξε να ξεκινήσει από τον ΠΣΕ τον κύκλο επαφών του με τους φορείς της επιχειρηματικότητας.

 
ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Από την περασμένη μας Γενική Συνέλευση, ο Σύνδεσμος εξακολούθησε να έχει ισχυρή φωνή, εκδίδοντας περισσότερα από 60 Δελτία Τύπου (αύξηση κατά 50% σε σχέση με την περίοδο 2013-2014), καθώς και περισσότερες από 55 παρεμβάσεις με ομιλίες σε εκδηλώσεις και άρθρα σε εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων οι New York Times, η Wall Street Journal, η Le Monde κτλ), εξασφαλίζοντας δημοσιότητα για τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και συναίνεση σε δράσεις στήριξης των Εξαγωγέων και ικανοποίησης των αιτημάτων τους από την Επίσημη Πολιτεία.

Παράλληλα, ο ΠΣΕ παρενέβη με περισσότερα από 30 Υπομνήματα και αντίστοιχο αριθμό Επιστολών προς τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, τους εκπροσώπους των Δανειστών, ξένους Ηγέτες και Πρέσβεις τον τελευταίο χρόνο, επισταμένα παρουσίασε τις θέσεις του κλάδου για θέματα, μεταξύ άλλων, όπως:
 

  • Έλλειψη ρευστότητας εξαγωγικών επιχειρήσεων και η ανάγκη αντιμετώπισής της με δράσεις όπως η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, η ρύθμιση «κόκκινων» δανείων κ.α.
  • Ανάγκη εδραίωσης σταθερού και φιλοαναπτυξιακού φορολογικού πλαισίου, με μείωση φορολογικών συντελεστών
  • Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, για τη μείωση του κόστους και του χρόνου εξαγωγών
  • Μείωση ενεργειακού κόστος
  • Και πολλά άλλα

 
Για την ενίσχυση της ρευστότητας, πετύχαμε την εκ νέου διαβεβαίωση της νέας κυβέρνησης για ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και επικείμενη γενναιόδωρη ρύθμιση επί των «κόκκινων δανείων».

Στο θέμα των επιστροφών ΦΠΑ, αν και αρχικά πετύχαμε την εξομάλυνση των επιστροφών, εντός 90 ημερών, με αποτέλεσμα να έχουν υποχωρήσει οι οφειλές του Δημοσίου προς τους Εξαγωγείς σε λιγότερο από το 50% των οφειλών του 2012, επανήλθαμε εκ νέου με παρεμβάσεις, καθώς εμφανίστηκαν και πάλι φαινόμενα καθυστερήσεων, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

 
Ασφαλώς παρεμβάσεις υπήρξαν και θα υπάρξουν ενόψει των φορολογικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με γνώμονα το συμφέρον των Εξαγωγέων.

 
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΣΕ
Πέραν των θεσμικών εκπροσωπήσεων του ΠΣΕ και της προβολής των εξαγωγικών θεμάτων της χώρας, από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, η ενίσχυση του ρόλου του Συνδέσμου αποδεικνύεται και στην υλοποίηση και επιτυχή παράδοση σημαντικών ερευνητικών έργων από όπως:
 
-Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρευνες Business Process Analysis για 5 εξαγώγιμα προϊόντα.
 
-Τράπεζα της Ελλάδος: Έρευνα Εξαγωγικών Αντικινήτρων στην ελληνική οικονομία.
 
EUROBANK: Πορεία ελληνικών ερευνών 1988-2013
 
-ΚΕΠΕ: Έρευνα για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
 

Ασφαλώς, συνεχίστηκαν οι Εκδόσεις Επισημάνσεων και οι Μελέτες:
 
-Για τις Εξαγωγές στα χρόνια της κρίσης: 2008-2014
 
-Για τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και τις 100 κυριότερες εξαγωγικές αγορές της χώρας
 
-Έρευνες Αγοράς κατά παραγγελία μελών του ΠΣΕ και επιχειρήσεων εκτός Συνδέσμου για τις Εξαγωγές σε Ρωσία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Αργεντινή κ.α.

 
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
Βασικός γνώμονας για όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις και δράσεις είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής αξίας και χρησιμότητας στις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου, αλλά και συνολικά στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να προσελκύσουμε και νέα Μέλη, ο ΠΣΕ:
 

  1. Ξεκινά την υλοποίηση Προγράμματος επιδοτούμενης Κατάρτισης, Συμβουλευτικής και Πρακτικής Άσκησης για 3.600 ανέργους ηλικίας 18-24 σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο.

 

  1. Υποβάλλαμε Αιτήσεις Ένταξης σε Προγράμματα Κατάρτισης Εργαζομένων και Ανέργων, με το ΤΕΕ και τη ΓΣΒΕΕ, αλλά και με περιφερειακά Επιμελητήρια, όπως της Μεσσηνίας και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις ένταξής τους.

 

  1. Υποστηρίξαμε τη 2η Διημερίδα Εξαγωγών Αγροτικών Προϊόντων στη Μεσσηνία, με τη συμμετοχή σημαντικών ξένων αγοραστών και επεκτείνουμε σχετική συνέργια και για τη Θεσσαλία, εντός του 2015.

 

  1. Ενώ επεκτείνουμε το δίκτυο συνεργατών του ΠΣΕ και υποστηρικτών των Ελλήνων εξαγωγέων, στα πεδία της δικτύωσης με μεταφορικές επιχειρήσεις, με επιχειρήσεις διαχείρισης συναλλαγματικού κινδύνου, καθώς και σε επίπεδο πιστοποίησης ποιότητας και ενεργειακού αποτυπώματος εξαγόμενων προϊόντων.

 

  1. Δεν πρέπει ασφαλώς να παραλείψουμε την καθημερινή υποστήριξη σε εκατοντάδες επιχειρήσεων που επικοινωνούν με το Help Desk του Συνδέσμου (πάνω από 3.000 αιτήματα την τελευταία τριετία), σχετικά με δικτύωση αγοραστών-προμηθευτών, τεχνογνωσία επί εξαγωγών κ.α. Να σημειωθεί ότι οι μοναδικοί χρήστες του site του ΠΣΕ έχουν πλέον ξεπεράσει τις 500.000!

 
Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ήταν αφ’ ενός να προσελκύουμε και νέα μέλη του Συνδέσμου, κυρίως εκ μέρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και παραδοσιακές δυνάμεις του εξαγωγικού κόσμου, όπως αποτυπώνεται και από τις φετινές υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ: ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ-ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Για τη νέα περίοδο που ξεκινά την επαύριο της Γενικής μας Συνέλευσης, σχετικά με την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, προτείνουμε ως βασικούς στόχους, ως προτεραιότητες, δράσεις που αφορούν:
 

  • Την επαναφορά της Εξωστρέφειας ως Στρατηγικής Επιλογής για την οικονομική ανάκαμψης της χώρας και ως Πυρήνα ενός νέου αναπτυξιακού Προτύπου για τη χώρα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στο σχεδιασμό ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΣΕ, που συμπίπτει και με τον εορτασμό των 70 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του.

 

  • Την εδραίωση του ΠΣΕ ως φορέα υλοποίησης Προγραμμάτων Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Συμβουλευτικής και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βάση και τα ΗΔΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

  • Την ανάδειξη του Συνδέσμου ως ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ και CLUSTER για όλες τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία του ΠΣΕ και ως ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ εξαγωγικών start ups, καθώς και η προσέλκυση επενδυτών BUSINESS ANGELS, από την Ελλάδα και ΚΥΡΙΩΣ το Εξωτερικό.

 

  • Τη γεωγραφική επέκταση της σφαίρας επιρροής του Συνδέσμου στην Ελληνική Περιφέρεια, για την προσέλκυση νέων μελών και για την ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων με άλλους κλαδικούς και συλλογικούς φορείς.

 

  • Την στενότερη σύμπραξη με τους αρμόδιους φορείς της Εξωστρέφειας, όπως το Enterprise Greece, o ΟΑΕΠ και οι ΟΕΥ, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας και υπουργικής εποπτείας

 

  • Τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, δράσεων προβολής και δικτύωσης με ξένους αγοραστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ΜΕ ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ GO INTERNATIONAL ΠΟΥ ΗΔΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015.

 

  • Την περαιτέρω ενίσχυση του ερευνητικού έργου του ΠΣΕ.

 
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ ΠΣΕ
Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΠΣΕ διευρύνει και το πακέτο προσφερόμενων υπηρεσιών και προνομίων των μελών του, μέσα από πρωτοποριακές και καινοτόμες συνεργασίας.

  1. Ενδεικτικά σας αναφέρω την πρόθεση συνεργασίας, με τον ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΛΟΣΣΟ CNP, για την έκδοση κάρτας υγείας ΜΕΛΩΝ ΠΣΕ.

 
Μέσω της κάρτας αυτής, τα μέλη του ΠΣΕ θα έχουν προνομιακή πρόσβαση, με πολύ χαμηλό κόστος, στο Νέο Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης από τον Διεθνή Οργανισμό CNP ΖΩΗΣ, που περιλαμβάνει Ιατρικές Επισκέψεις, Διαγνωστικές Εξετάσεις κ.α. ).

Επιπλέον τα μέλη του ΠΣΕ, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις, σε συνεργασία με επιλεγμένους και εκπαιδευμένους Συμβούλους, μέσω προσωπικών συναντήσεων και με ειδική τιμολόγηση.
 

  1. Αντίστοιχα, προβλέπεται ανάπτυξη συνεργασίας με την πανευρωπαϊκά πιστοποιημένη εταιρεία EBURY, που εδρεύει στο Λονδίνο για τη διαχείριση συναλλαγματικού κινδύνου και διασφάλιση από τις εναλλαγές ισοτιμιών, σε πολύ χαμηλό κόστος.

 

  1. Ειδικές συνέργιες έχουν δρομολογηθεί και σε επίπεδο μείωσης μεταφορικού κόστους, όπως και πιστοποίησης σε θέματα ενεργειακού αποτυπώματος προϊόντων, μέσα από επιχειρήσεις-νέα μέλη του ΠΣΕ.

 
Στο ίδιο πλαίσιο, στόχος για τη νέα περίοδο του ΠΣΕ, είναι η ενίσχυση των δράσεων δικτύωσης με ξένους αγοραστές και προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, μέσα από συνέργιες με διμερή επιμελετήρια και επιχειρηματικά συμβούλια, όπως:
 

  • Στην Κίνα, με διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, αλλά και το νέο Επιχειρησιακό Συμβούλιο.

 

  • Στη Ρωσία και γειτονικές χώρες, μέσω του Επιχειρησιακού Συμβουλίου Ευρασιατικής Ένωσης

 

  • Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω του αντίστοιχου Επιχειρησιακού Συμβουλίου

 

Παράλληλα, στο αμέσως προσεχές διάστημα έχει σχεδιαστεί να διοργανωθούν, με την υποστήριξη χορηγών,:

 

  • Α) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

 

  • Β) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ,

 

  • Γ) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,

 

  • Δ) ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και πολλά άλλα.

 
Κυρίες και κύριοι,
Φέτος ο ΠΣΕ συμπληρώνει 70 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, στο πλευρό των Ελλήνων Εξαγωγέων. Από τη σημερινή μας Γενική Συνέλευση θα προκύψει ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα έχει την ευθύνη, την αρμοδιότητα και το καθήκον να εισάγει την Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, σε μία νέα εποχή, που ξεπερνάει το χρονικό όριο της 4ετούς θητείας του.

Καλωσορίζοντας και επίσημα τους υποψηφίους Συμβούλους, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα, παλαιούς και νέους, για τη διάθεση συνεισφοράς και συμβολής στο κοινό μας όραμα για μία πιο εξωστρεφή Ελλάδα.

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ ιδιαίτερα στους νέους του ψηφοδελτίου, με αλφαβητική σειρά, όπως η κυρία Μαρίνα Γιαβρόγλου, των Μύλων Σόγιας, ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, της Κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, ο κ. Σωκράτης Παλαιοκρασσάς της Ολυμπιακής –πλέον- Ζυθοποιίας και ο κ. Αντώνιος Χαχλάκης, των Ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέας.

 
Κυρία και Κύριοι,
Εκπροσωπείτε ορισμένες από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, με εδραιωμένη πολυεθνική παρουσία και με το παράδειγμά σας και την ενεργό συμμετοχή σας στα κοινά του ΠΣΕ, ενισχύετε, όχι μόνο το Σύνδεσμο, αλλά συνολικά την ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ. Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ειδικά, θα ήθελα να αναφερθώ και στην υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Κρανίτη, που εκπροσωπεί έναν ολόκληρο κλάδο, αυτόν των κατασκευαστών σκαφών και πλοίων, δίνοντας το σύνθημα για την ανάγκη περαιτέρω συνεργιών και οικονομιών κλίμακος σε επίπεδο συλλογικών φορέων. Κύριε Κρανίτη, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην εκλογική διαδικασία και προσδοκούμε στην ανάπτυξη κοινών δράσεων με τον ΣΕΚΑΠΛΑΣ.

Ο κ. Νίκος Μαυρίκος, επανακάμπτει δυναμικά στα κοινά του ΠΣΕ, χωρίς να έχει λείψει στιγμή από το πλευρό του Συνδέσμου, με πολύτιμη συνεισφορά σε επίπεδο τεχνογνωσίας επί των εξαγωγικών διαδικασιών, αλλά και στη διασύνδεση των Εξαγωγέων τόσο με το Επιμελητήριο Πειραιά, όσο και με το Σύνδεσμο Εφοδιαστών Πλοίων, του οποίου είναι σήμερα πρόεδρος.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω από βάθος καρδιάς, τα απερχόμενα μέλη του ΔΣ, αλλά και τα αριστίδην μέλη του Συνδέσμου, και ειδικά την Κυρία Ελένα Κορωνάκη, για την ώθηση, τη συμβολή και τις συμβουλές τους όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και όλα τα μέλη του Συνδέσμου που συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις μας και εκπληρώνουν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους προς την Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας.

Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του Συνδέσμου και εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όλοι εμείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αλλά και όσοι επέλεξαν εμμέσως να εκπροσωπηθούν, είμαστε φορείς, θεματοφύλακες –και κατ’ άλλους θιασώτες- του οράματος για ουσιαστική ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Ο καθένας από το δικό του μετερίζι, ήδη προωθεί τις εξαγωγές, φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα, διατηρεί ή και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Πλέον καλούμαστε να συσσωρεύσουμε δυνάμεις, να κεφαλαιοποιήσουμε γνώσεις και εμπειρία, να ενισχύσουμε με τη σύνδεσή μας τις δυνατότητες ευρύτερων παρεμβάσεων που θα έχουν σωρευτικό αποτέλεσμα και κοινό μέρισμα, με την εδραίωση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στον πυρήνα της αναπτυξιακής εθνικής στρατηγικής.

Καλούμαστε να συμπράξουμε με τους αρμόδιους φορείς, να πλάσουμε συναινέσεις, να προωθήσουμε προτάσεις. Καλούμαστε να ηγηθούμε τις προσπάθειας για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, για τη δημιουργία πλούτου στην Ελλάδα. Όπως έχω ξαναπεί από αυτό εδώ το βήμα, η αποστολή μας υπερβαίνει προσωπικές επιλογές και φιλοδοξίες. Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας, τόσο προς τους ιδρυτές του Συνδέσμου, όσο και προς τις επόμενες γενιές επιχειρηματιών.

Τελειώνοντας, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ειλικρινά και από βάθος καρδιάς, τα στελέχη, τους συνεργάτες και το προσωπικό του Συνδέσμου, για τις προσπάθειες και την υπομονή έχουν κάνει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές ήταν αυτοί οι άνθρωποι που με τις πράξεις τους έδειξαν να πιστεύουν στο όραμα της εξωστρέφειας, περισσότερο ακόμα και από πολλούς Εξαγωγείς.

Ειδικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Διονύση Νιώτη, που όλα αυτά τα σχεδόν 25 χρόνια προσφοράς του αποτέλεσε στυλοβάτη του Συνδέσμου, άοκνο υποστηρικτή εκατοντάδων εξαγωγικών επιχειρήσεων και τροφοδότη ήθους και γνώσεων προς όλες τις Διοικήσεις και τα μέλη του ΠΣΕ.

Θα ήταν, ωστόσο, παράλειψή μου, να μην ευχαριστήσω και όλους τους ανθρώπους του Τύπου και των ΜΜΕ, που για εμάς αποτελούν άμεσους συνεργάτες του Συνδέσμου, μεταφέροντας, μεταδίδοντας και αναδεικνύοντας τη σημασία της εξωστρέφειας, την κρισιμότητα των εξαγωγών για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία της χώρας. Ο ΠΣΕ, σας διαβεβαιώνω, ότι θα βρίσκεται στο πλευρό σας, για να παρέχει κάθε συνεργασία και διευκόλυνση στο σημαντικό σας έργο, άμεσα, έγκυρα και αποτελεσματικά.

 
Σε αυτούς τους καιρούς, για πολλούς μπορεί «η αβεβαιότητα να αποτελεί το καταφύγιο της ελπίδας».

Προσωπικά πιστεύω ότι «παρά την αβεβαιότητα δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από το μέλλον». Και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μπροστά μας και είναι εξωστρεφές και εξαγωγικό.»

 
My Way Press.gr

Σχετικά Άρθρα