10 δις $ το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων στα ΗΑΕ

Οι χώρες του Κόλπου θα εισάγουν 48,1 εκ.μετρ.τόνους τροφίμων έως το 2017 – 27 νέα ιδιωτικά σχολεία στο Ντουμπάι μέχρι το 2016 – Η εταιρεία των ΗΠΑ Parsons ανάδοχος για την επίβλεψη των τεχνικών έργων της παγκόσμιας έκθεσης  expo 2020 Το Άμπου Ντάμπι πρόκειται να καταστεί πρωτοπόρο στην επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων – Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φιλοξενήσουν τους ασιατικούς αγώνες το 2019 – Σε αύξηση η παραγωγή πλαστικών υλικών στις χώρες του Κόλπου – Νέα τεράστια οικιστικά έργα στο Ντουμπάι – ΔΝΤ: Η οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3,2% στα ΗΑΕ – Αύξηση ΑΕΠ 3,9% του Εμιράτου του Ντουμπάι – Το σιδηροδρομικό δίκτυο των χωρών του Κόλπου θα λειτουργήσει το 2018 – Σε αύξηση οι επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων – Οι επενδύσεις σε έργα υποδομών ανήλθαν σε 86 δις$ στις 6 χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας στον Κόλπο- Τα ΗΑΕ στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στην κατασκευή κτηρίων φιλικών προς το περιβάλλον- Yλοποίηση του προγράμματος Shams Dubai

 
Επιχειρηματικές ειδήσεις

 
10 δις $ το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων στα ΗΑΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένουν ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός υποδοχής άμεσων ξένων επενδύσεων, ύψους 10 δις $, στη Μέση Ανατολή το 2014 μετά την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, παγκοσμίως, το 2014 ανήλθαν σε 1,23 τρις $ σημειώνοντας πτώση κατά 16%, σε σχέση με το 2013 λόγω μείωσης του κλίματος εμπιστοσύνης.

 
Οι χώρες του Κόλπου θα εισάγουν 48,1 εκ.μετρ.τόνους τροφίμων έως το 2017
Η ζήτηση σε τρόφιμα στις  χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να ανέλθουν σε 49,1 εκ. τόνους έως το 2017 και η αξία των εισαγωγών σε τρόφιμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 53,1 δις $ έως το 2020, από 25,8 δις $  προ δεκαετίας, σύμφωνα με εδώ εκτιμήσεις.

 
27 νέα ιδιωτικά σχολεία στο Ντουμπάι μέχρι το 2016

Στο Ντουμπάι πρόκειται να λειτουργήσουν 27 νέα ιδιωτικά σχολεία μέχρι το 2016 για 63.000 θέσεις, σύμφωνα με τον κ. Ahmad Darwish, υπεύθυνο της Αρχής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Προσωπικού του Ντουμπάι (KHDA). Μεταξύ των νέων σχολείων θα είναι το Amlet School in Al Quoz, το German International School Dubai, το Dubai British School Jumeirah Park, το Hartland International Schoool, το Rannches Primaty Scool και το Swiss Internatioanl Scientific School. Έως το 2017 το Ντουμπάι θα έχει 196 ιδιωτικά σχολεία με πάνω από 341.00 μαθητές, σύμφωνα με την KHDA.

 
Η εταιρεία των ΗΠΑ Parsons ανάδοχος για την επίβλεψη των τεχνικών έργων της παγκόσμιας έκθεσης  expo 2020  στο Ντουμπάι
Η εταιρεία των ΗΠΑ Parsons, όπως ανακοινώθηκε, είναι η ανάδοχος για τον σχεδιασμό των υποδομών καθώς και επιβλέπουσα των έργων για την expo 2020 που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι. Τα έργα της έκθεσης σε έκταση 438 εκταρίων, περιλαμβάνουν εθνικά περίπτερα, παραδοσιακές αγορές και χώρους διασκέδασης. Η έκθεση θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 
Το Άμπου Ντάμπι πρόκειται να καταστεί πρωτοπόρο στην επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων
Η κρατική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι ‘Tadweer’, το κέντρο διαχείρισης απορριμμάτων του Άμπου Ντάμπι, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το έργο για την εκπόνηση του κύριου σχεδίου (Master Plan) της διαχείρισης των απορριμμάτων για μία περίοδο 25 ετών και θα βασίζεται στα πρότυπα, τις θέσεις και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι για το ‘όραμα 2030’ και πέραν.

Η στρατηγική στον τομέα διαχείρισης του εμιράτου του Άμπου Ντάμπι στοχεύει στην αποσυμφόρηση της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων και στη χρήση του 60% των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας.

 
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φιλοξενήσουν τους ασιατικούς αγώνες το 2019
Η Ρυθμιστική Αρχή Οδοποιίας και Μεταφορών του Ντουμπάι, ενέκρινε το σχέδιο για την κατασκευή σταδίου 60.000 θέσεων για τη διοργάνωση των ασιατικών αγώνων το 2019. Το στάδιο θα κατασκευαστεί μέσα ή κοντά στην περιοχή Dubai Sports City όπου ήδη υπάρχει στάδιο 25.000 θέσεων για αγώνες κρίκετ.

Οι ασιατικοί αγώνες το 2019 θα διεξαχθούν στο Άμπου Ντάμπι, στο Ντουμπάι και στο Al Ain.

 
Σε αύξηση η παραγωγή πλαστικών υλικών στις χώρες του Κόλπου
Σύμφωνα με την ένωση πετροχημικών και χημικών των χωρών του Κόλπου (GPCA) η παραγωγή πλαστικών υλικών ανήλθε σε 25,5 εκ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2013. Η Σαουδική Αραβία παράγει το 72% των πλαστικών των χωρών του Κόλπου και ακολουθούν τα ΗΑΕ με 13%. Η GPCA εκτιμά ότι η παραγωγή πλαστικών θα ανέλθει σε 33,3 εκ. τόνους μέχρι το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 25%.

 
Νέα τεράστια οικιστικά έργα στο Ντουμπάι
Το Ντουμπάι ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής σε έκταση 3.671 στρεμμάτων για κατοικίες, αναψυχή και φιλοξενία, όπου θα περιλαμβάνονται η κατασκευή του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο για κατοικίες, μία εσωτερική χιονοδρομική πίστα για σκι, τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του υπάρχει σήμερα στο Ντουμπάι, και το μεγαλύτερο σιντριβάνι στον κόσμο με νερά που θα ΄χορεύουν΄.

O ηγεμόνας του Ντουμπάι Σείχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum εγκαινίασε την έναρξη της κατασκευής του έργου Meydan One μία περιοχή/πόλη, η οποία θα φιλοξενήσει πάνω από 78.300 κατοίκους, με κατασκευή πύργου ύψους 711 μέτρων, κανάλι 4 χλμ και μαρίνα με 100 αγκυροβόλια για σκάφη αναψυχής, πλατεία στην οποία θα μπορούν να χωρέσουν 60.000 άτομα κ.α. ενώ το εμπορικό κέντρο Meydan Mall, σε έκταση 5 εκ. τ.μ, θα περιλαμβάνει εσωτερική πίστα χειμερινού σκί μήκους 1200 μέτρων, 300 εστιατόρια, χώρους αναψυχής, κ.α. Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, όταν ο πληθυσμός του Ντουμπάι εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 3,4 εκ. κατοίκους.

 
ΔΝΤ: Η οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3,2% στα ΗΑΕ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ στα ΗΑΕ κατά 3,2% έναντι 3,6% το 2014.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο Άμπου Ντάμπι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 το συνολικό εξωτερικό εμπόριο των ΗΑΕ, εκτός των υδρογονανθράκων, ανήλθε σε 524,8 δις Ντίρχαμ (143 δις $). Οι εισαγωγές ανήλθαν σε ποσοστό 64,8% του συνόλου του εξωτερικού εμπορίου, οι εξαγωγές σε 12,1% και οι επανεξαγωγές σε 23,1%.

Επίσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας από 12,1% του ΑΕΠ το 2014 θα περιορισθεί στο 5,3% το 2015, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου.

 
Αύξηση ΑΕΠ 3,9% του Εμιράτου του Ντουμπάι
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% σημειώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2015, σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του 2014, για την οικονομία του Εμιράτου του Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Ντουμπάι τομείς μεταφορών και επικοινωνιών σημείωσαν αύξηση κατά 5,7%, μεταποίησης 4,1%, ξενοδοχειακού τομέα 9,2%, εμπορίου 3%. Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Muhairi, δήλωσε ότι ο στόχος του Ντουμπάι για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% μέχρι το 2020, αντιμετωπίζει τρεις δυσμενείς συγκυρίες: την  πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, το ισχυρό δολάριο (σημ. τοπικά νόμισμα ντίρχαμ έχει σταθερή ισοτιμία έναντι $ – 1 $=3,67 ντίρχαμ) και πτώση κατά 80% Ρώσων επισκεπτών στη χώρα (σημ. τo 2013  επισκέφθηκαν το Ντουμπάι περί  τους 400.000 Ρώσοι  τουρίστες).

 
Αύξηση 6% του όγκου εξωτερικού εμπορίου των μη πετρελαϊκών προϊόντων στα ΗΑΕ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας των ΗΑΕ ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου των ΗΑΕ μη πετρελαϊκών προϊόντων στα ΗΑΕ αυξήθηκε κατά 270,1 δις ντίρχαμ (73,5 δις $) σημειώνοντας αύξηση κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

 
Σχέδιο επιβολής εταιρικού φόρου σε επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η επιβολή εταιρικού φόρου στις επιχειρήσεις στα ΗΑΕ και σχετικό σχέδιο νόμου είναι υπό επεξεργασία. Μετά την ανακοίνωση του εν λόγω νόμου, εταιρείες και φορείς θα έχουν επίσης κατάλληλο χρόνο, όχι λιγότερο από ένα χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται ότι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση του τον Αύγουστο 2015 προτείνει στα ΗΑΕ όπως εξετάσουν την επιβολή ΦΠΑ ύψους 5%, εταιρικού φόρου 10% και επιβολή 15% ειδικού φόρου κατανάλωσης στα εισαγόμενα οχήματα.

 
Το σιδηροδρομικό δίκτυο των χωρών του Κόλπου θα λειτουργήσει το 2018

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει τις 6 χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου προβλέπεται να λειτουργήσει το 2018.

Η επιβατική και εμπορευματική σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέει την πόλη του Κουβέιτ με τη πρωτεύουσα του Ομάν Μουσκάτ, διασχίζοντας πόλεις μεταξύ των οποίων το Άμπου Ντάμπι και Ντουμπάι.

Το έργο, μήκους 2.117 χλμ., θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και θα κοστίσει πάνω από 15,4 δις $ και συμπεριλαμβάνει, σύνδεση του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας με γέφυρα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα επιβατικά τρένα θα έχουν ταχύτητα 220 χλμ. ανά ώρα και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες 120 χλμ. την ώρα.

 
Σε αύξηση οι επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων
Σύμφωνα με τον Gulf Organization for Industrial Consulting (GOIC), ο αριθμός των βιομηχανιών στον τομέα των τροφίμων στις χώρες του Κόλπου ανήλθε σε 1965 μονάδες το 2014, σε σχέση με 1606 το 2010, με ετήσια μέση αύξηση κατά 5,2%. Συναφείς επενδύσεις ανήλθαν σε 23,757 δις $ το 2014 έναντι 16,688 δις $ το 2010, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,8% ετησίως.

 
Οι επενδύσεις σε έργα υποδομών ανήλθαν σε 86 δις$ στις 6 χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας στον Κόλπο
Σύμφωνα, την Gulf Organisation for Industrial Consulting (GOIC) οι αναθέσεις σε έργα υποδομών το 2014 στις 6 χώρες  του Κόλπου ανήλθαν σε 86 δις $, αυξημένες κατά 78% σε σχέση με το 2013. Επίσης, σύμφωνα με την GOIC, ο αριθμός των μικρομεσαίων μεταποιητικών μονάδων στις χώρες του Κόλπου το 2014 ανερχόταν περίπου σε 13.480 μονάδες, με συνολικές επενδύσεις ύψους 15,3 δις $, που αντιστοιχούν στο 4,1% των συνολικών βιομηχανικών επενδύσεων (συνολικές επενδύσεις στη μεταποίηση ανήλθαν σε 380,1 δις ευρώ το 2014 στις χώρες του Κόλπου).

 
Τα ΗΑΕ στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στην κατασκευή κτηρίων φιλικών προς το περιβάλλον
Τα ΗΑΕ, σύμφωνα με το U.S. Green Building Council (USGBC) ευρίσκονται στην πρώτη θέση, μεταξύ των χωρών του Κόλπου, ως προς την κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον κτηρίων. Τους τελευταίους 12 μήνες τα ΗΑΕ ανταποκρίθηκαν σε ποσοστό 72% των απαιτήσεων του πιστοποιητικού LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και ως εκ τούτου, από την 9η θέση το 2014 καταλαμβάνουν την 8η θέση, παγκοσμίως, στις χώρες που χρησιμοποιούν προδιαγραφές φιλικές προς το περιβάλλον για τις κατασκευές κτηρίων στην κατάταξη LEED, σύμφωνα με το USGBC.

 
Yλοποίηση του προγράμματος Shams Dubai
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της έξυπνης πόλης του Ντουμπάι (smart city) ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος Shams Dubai (σημ. shams στα αραβικά σημαίνει Ήλιος) με το οποίο παρέχονται κίνητρα για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις οροφές κατοικιών και κτηρίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το λόγο αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Ηλεκτρισμού και Ύδρευσης του Ντουμπάι (Dubai Electricity and Water Authority – DEWA) κ. Al Tayer, απηύθυνε πρόσκληση σε ιδιοκτήτες κτιρίων και κατοικιών να ενταχθούν στο πρόγραμμα Shams και να συμβάλουν στο όραμα του ηγεμόνα του Εμιράτου, Σείχη Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, ώστε το Ντουμπάι να αποτελέσει μία από τις πιο ΄έξυπνες΄ πόλεις στον κόσμο.

To πρόγραμμα ‘Shams, όπως δήλωσε ο κ. Al Tayer,  προτρέπει τα νοικοκυριά και τους ιδιοκτήτες κτηρίων να εγκαταστήσουν συλλέκτες, μετρητές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και άλλες έξυπνες εφαρμογές, όπως ‘πράσινους φορτιστές’, που θα αποτελούν την απαραίτητη υποδομή για την κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο μέλλον. Απώτερος στόχος του προγράμματος Shams μαζί με άλλες δράσεις, αποτελεί η ενίσχυση του σχεδίου του Ντουμπάι για την υλοποίηση της ΄Ολοκληρωμένης Ενεργειακής Στρατηγικής 2030΄ με τη δημιουργία βιώσιμων ενεργειακών έργων,  δήλωσε ο κ. Αl Tayer.

Ήδη, η Αρχή Ηλεκτρισμού και Ύδρευσης του Ντουμπάι ανακοίνωσε, σε συνεργασία με την Αρχή Διαχείρισης των Αερολιμένων της πόλης του Ντουμπάι  (Dubai Airports), το πρώτο έργο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Shams Ντουμπάι, για την προμήθεια με ηλιακή ενέργεια του νέου διεθνούς αεροδρομίου Al Maktoum, στην περιοχή Jebel Ali.

 
Στην ιστοσελίδα (http://www.dewa.gov.ae/images /smartinitiatives/Shams_ Dubai_Consultants_and_Contractor_list.pdf) αναφέρονται οι εγκεκριμένες εταιρείες (εργολαβικές και παροχής υπηρεσιών) από την DEWA, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι προτάσεις στο πρόγραμμα Shams  ενώ στη διεύθυνση (http://www.dewa.gov.ae/ smartinitiatives/ firstinitiative/consultants/enrollasdrrg.aspx) αναφέρονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες προκειμένου μία εταιρεία να εγκριθεί από την DEWA.

Από την ιστοσελίδα (https://e-services. dewa.gov.ae/ Tenders/Tender_List.aspx) ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν όλους τους διαγωνισμούς που προκηρύσσει η DEWA.

 
Πηγή: Πρεσβεία Ελλάδος Άμπου Ντάμπι, Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντουμπάι

Σχετικά Άρθρα