ΣΕΒΤ: Εντυπωσίασε το ΤΕΙ Θεσσαλίας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού ECOTROPHELIA

Ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “EXPO MILAN 2015: Feeding the Planet, Energy for Life”, η δεύτερη φάση του ECOTROPHELIA Europe, του ευρωπαϊκού διαγωνισμού για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής.

 
Η ελληνική ομάδα από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, η οποία είχε κατακτήσει το 1ο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό με το προϊόν “ΜarmΕλλada”, κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στο… βάθρο.

Συνολικά, δεκαέξι ομάδες φοιτητών από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης παρουσίασαν τις δημιουργίες τους, με γνώμονα τις σύγχρονες τάσεις της διατροφής και της κατανάλωσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους στην ανάπτυξη ενός προϊόντος όπως τεχνική, συσκευασία, marketing, ρυθμιστικό πλαίσιο, οικονομική και εμπορική διάσταση. Οι συμμετέχοντες εξήραν τα εγκωμιαστικά σχόλια της κριτικής επιτροπής, η οποία ανέδειξε τελικά νικήτρια την Ουγγαρία, στην οποία απονεμήθηκε το ECOTROPHELIA Europe GOLD για το “VeSage”, ένα καινοτόμο προϊόν που κέρδισε ανοίγει ουσιαστικά μια καινούργια κατηγορία, καθώς αποτελεί αλλαντικό με βάση τα λαχανικά, έχει υψηλή διατροφική αξία, και είναι κατάλληλο για χορτοφάγους αλλά και για όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη.

Το ECOTROPHELIA Europe SILVER κέρδισε η ομάδα της Ιταλίας για το “Fresh-App”,  ένα οικολογικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα πρωτοποριακό ποτό, με μειωμένο ποσοστό αλκοόλ που προέρχεται από απόβλητα προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων και μόνο, φυσικά χρωματισμένα και αρωματισμένα.

Η κα Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ , ως εκπρόσωπος της χώρας που είχε καταλάβει την τρίτη θέση στην περσινή διοργάνωση, απένειμε το ECOTROPHELIA Europe BRONZE στην ομάδα της Γαλλίας για το προϊόν “Gréneo”, ένα γευστικό και τραγανό μούσλι από διογκωμένα όσπρια με πικάντικη αλλά και γλυκιά γεύση, το οποίο κυκλοφορεί σε δυο εκδοχές: η μια με φακές, νιφάδες ρεβιθιού, κανέλα, ξηρούς καρπούς και ξανθές σταφίδες   και η δεύτερη με μπιζέλια, νιφάδες ρεβιθιού και μαύρη σοκολάτα (50%κακάο).

Επιπλέον, φέτος  δόθηκε και Βραβείο «Καινοτομίας», το οποίο απέσπασε η ομάδα της Κροατίας  για το προϊόν “Unita The Edible Thread”, ένα βρώσιμο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τυλίγει κανείς finger food, σνακ και σάντουιτς ή ακόμα και ως διακοσμητικό σε διάφορες δημιουργίες. Αποτελείται από κολλαγόνο, φυσική πηγή πρωτεϊνών, νερό, σταφυλοσάκχαρο, ξανθίνη  και γλυκερόλη και μπορεί να είναι άχρωμα ή σε τέσσερα χρώματα: κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μαύρο.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο ΣΕΒΤ ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για την προκήρυξη του “ECOTROPHELIA 2016”.

 
INFO

Λίγα λόγια για τον ΣΕΒΤ
Ο ΣΕΒΤ,  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.

Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 27,7% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.300 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση και στον εξαγωγικό τομέα, κατέχοντας το 26% του συνόλου των εξαγωγών και συνολική αξία 7,2 δις. €.

Το μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές ειδών διατροφής κατέχουν τα προϊόντα της Ε.Β.Τ.&Π., με συνολική αξία 4,2 δις. €.

Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Σχετικά Άρθρα