Η Τερέζα Μέι δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Ανοδικά κινείται η στερλίνα  εν αναμονή της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας από την Τερέζα Μέι

 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδίδει σήμερα την πρωθυπουργία της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι, ενώ προηγουμένως θα απαντήσει για τελευταία φορά ερωτήσεις στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραδώσει επίσημα την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.

«Καθώς αποχωρώ σήμερα, ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα δουν ισχυρότερη τη χώρα. Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ» δήλωσε ο Κάμερον στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων της, η Τερέζα Μέι αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μελών της κυβέρνησής της, μεταδίδει το BBC.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεκαθάρισε τις προθέσεις της, έναντι της ΕΕ, δηλώνοντας ήδη ότι «η ψήφος για την αποχώρηση από την ΕΕ, σημαίνει αποχώρηση από την ΕΕ».

Ενισχυμένη ήταν σήμερα η στερλίνα και κινείτο κοντά σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ, καθώς η Τερέζα Μέι αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, αίροντας μέρος της πολιτικής αβεβαιότητας που έπληξε το νόμισμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον της αγοράς θα επικεντρωθεί στο ποιος θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν να αποσαφηνιστεί το σκεπτικό της νέας πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 που εκκινεί επίσημα τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι έχει πει ότι το «Brexit σημαίνει Brexit», προσθέτοντας όμως ότι η Βρετανία δεν θα βιαστεί να ξεκινήσει τις επίσημες διαδικασίες του διαζυγίου με την ΕΕ. Η αβεβαιότητα για το εάν η Βρετανία θα είναι σε θέση να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά μετά την έξοδό της από την ΕΕ, μαζί με τις προσδοκίες για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων αύριο από την Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένεται να δημιουργήσουν κλίμα επιφυλακτικότητας σε ό,τι αφορά τη στερλίνα.

Νωρίτερα, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,1% στα 1,3270 δολάρια, έχοντας ανέλθει στα 1,3340 δολάρια στη διαπραγμάτευσή της στην Ασία, το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιουλίου, και αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό 31 ετών των 1,2798 δολαρίων που σημείωσε στις 6 Ιουλίου.

Το ευρώ σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στις 83,25 πένες, έχοντας υποχωρήσει έως τις 83 πένες στην Ασία, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 30 Ιουνίου.

Σχετικά Άρθρα