Τζόγος ελπίδας και αντισυνταγματικός νόμος Παππά απέναντι στις συντάξεις πείνας και τους πλειστηριασμούς

Ανάπτυξη  μέσω …τζόγου- Συντάξεις  φιλοδωρήματα- Έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ -Λαϊκή οργή για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

 
Ανάπτυξη  μέσω …τζόγου

Την ανάπτυξη του τζόγου μέσω της ΟΠΑΠ μεθοδεύει η κυβέρνηση με την  επανεκκίνηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία των VLTs (Τυχερά Παίγνια και Παιγνιομηχανήματα ή φρουτάκια) στην Ελλάδα.

Παράλληλα το  νέο τζακ ποτ του Τζόκερ  τίθεται στην υπηρεσία της αγοράς ελπίδας…

 
Συντάξεις – φιλοδωρήματα

Σημαντικές μειώσεις, που φτάνουν ακόμη και το 53% σε κάποιες περιπτώσεις, φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) εκτός από τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων περίπου 40.000 ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μεταξύ Ιουλίου 2015 και Μαΐου του 2016 παίρνουν συντάξεις – φιλοδωρήματα, καθώς δεν λαμβάνουν ούτε την κατώτατη σύνταξη του προηγούμενου καθεστώτος, ούτε την βασική του νέου.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις συντάξεων χηρείας που ανέρχονται σε μόλις 150 ευρώ.
Ταυτόχρονα, περισσότερες από 120.000 είναι συνολικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις οι οποίες συσσωρεύονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και οι οποίες διεκπεραιώνονται ακόμη… χειρογράφως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, εκκρεμεί η έκδοση 60.493 κύριων και 61.654 επικουρικών συντάξεων.

Η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων για την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου έχει ως αποτέλεσμα να έχουν χορηγηθεί ελάχιστες νέες συντάξεις το 2016 αν και έχουν υποβληθεί 9.990 αιτήσεις.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ το τελικό έλλειμμα θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ περίπου (πολύ χαμηλότερο από το αρχικά παρουσιαζόμενο έλλειμμα των 2,1 δισ. ευρώ).
Μικρότερη σύνταξη από το ποσό των “κρατήσεων” πήραν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που ελάμβαναν περί τα 100 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό από το ΕΤΕΑ και μαζί με την κύρια είχαν εισόδημα πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά.

Ενδεικτικό είναι το εκκαθαριστικό σημείωμα σύμφωνα με το οποίο ο συνταξιούχος εισέπραξε στις 2 Νοεμβρίου σύνταξη… 44,88 ευρώ και του “κρατήθηκαν” 60,42 ευρώ (μαζί με την πρώτη δόση των αναδρομικών)… Έχοντας υπόλοιπη “οφειλή” περί τα 200 ευρώ, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα ξαναδεί την επικουρική στα 100 ευρώ ύστερα από 4…μήνες, αφού η κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 50 ευρώ. Περισσότερους μήνες θα χρειαστούν, ωστόσο, όσοι είχαν μεγαλύτερα ποσά συντάξεων και περικοπών.

Από χθες, 250.000 δικαιούχοι επικουρικών ήρθαν αντιμέτωποι και με την παρακράτηση των αναδρομικών, καθώς οι μειώσεις έχουν ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι η μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές αυτών των συνταξιούχων ανέρχεται στο 20%, όμως σε ορισμένα ταμεία και ομάδες συνταξιούχων το «τσεκούρωμα» έφτασε και ξεπέρασε το 50%.

Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη παρακράτηση έχει οριστεί στο ποσό των 50 ευρώ, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η περικοπή στην επικουρική σύνταξη του συνταξιούχου ήταν μεγάλη, το τελικό ποσό που απομένει είναι λίγο πάνω από 50 ευρώ.

 
Επιστροφή επιστολών
Συγκέντρωση ενάντια στο νέο ασφαλιστικό πραγματοποιούν σήμερα στις 10 π.μ., στην πλατεία Κοτζιά οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.

Με την κινητοποίησή τους οι συνταξιούχοι θα “επιστρέψουν” στον αποστολέα τους τις ενημερωτικές επιστολές που έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας μετά από τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

“Μας ζητούν μέσα από αυτήν την επιστολή να τους ευχαριστήσουμε κιόλας”, σημείωσε μιλώντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έξω από το υπ. Εργασίας στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης.

Οι επικουρικές συντάξεις  έχουν μειωθεί κατά 82%, οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 45%. Παρελθόν αποτελούν πλέον τα δώρα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Στα παραπάνω προστίθενται οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην Υγεία, στα Φάρμακα, στις εξετάσεις, σημείωσε ο κ. Κουμπούρης .

Υπενθυμίζεται από χθες ξεκίνησαν οι αναδρομικές κρατήσεις σε 250.000 επικουρικές συντάξεις βάσει όσων προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου.

 
Έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ο προϋπολογισμός του ταμείου για το 2016 παρουσίαζε αρχικό έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ παρουσίασαν μέσα από τα στοιχεία απονομών των συντάξεων που διαχειρίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία καταγράφουν τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι συντάξεις.

  1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, ο νέος νόμος 4387/2016 «αλλάζει τον βασικό, μέχρι σήμερα, υπολογισμό των συντάξεων και προβλέπει την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, μειώνοντας το ύψος των μελλοντικών συντάξεων με μόνη προστασία μεταβατικά την καταβολή μέρους των απωλειών. Ενδεικτικά, με αποδοχές 1.500 ευρώ στα 30 χρόνια βγαίνει σύνταξη 780 ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο υπολογισμό θα ήταν 870 ευρώ, στα 35 χρόνια η νέα σύνταξη θα είναι 895 ευρώ αντί 1.070 ευρώ και για 40 χρόνια θα είναι 1.026 ευρώ αντί 1.260 ευρώ».
  2. «Για όσους υπέβαλαν αίτηση από 1/7/2015 μέχρι 12/5/2016 δεν υπολογίζεται ούτε το κατώτατο όριο ούτε η εθνική σύνταξη, οδηγώντας σε απώλειες έως και 53%, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Ενδεικτικά, με 4.500 ημέρες ασφάλισης στην 5η ασφαλιστική κλάση προκύπτει σύνταξη 270,81 ευρώ αντί 486,84 ευρώ (-44,37%), με 6.700 ημέρες στην 11η ασφαλιστική κλάση σύνταξη 285,90 ευρώ αντί 405,77 ευρώ (-29,54%), ενώ η μειωμένη σύνταξη μητέρας ανηλίκου με 5.500 ημέρες ασφάλισης στην 8η ασφαλιστική κατηγορία πέφτει στα 236,59 ευρώ αντί 508,88 ευρώ που ήταν πριν από την 1/7/2015 (-53,51%)».
  3. Οι νέες συντάξεις χηρείας, όταν δοθούν, θα είναι ακόμη χαμηλότερες αφού αντί του κατώτατου ορίου που ήταν 430 ευρώ, το νέο ποσό θα είναι 150 ευρώ.

 
Λαϊκή οργή για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Ξεχειλίζει η «λαϊκή οργή» για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με συγκεντρώσεις να λαμβάνουν χώρα σε όλα τα Ειρηνοδικεία όπου είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί. Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνει ομάδα ακτιβιστών και απλών πολιτών, με έντονες αντιδράσεις, έχοντας στόχο τη ματαίωσής τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο Περιστερίου, αναφορικά με πλειστηριασμό για χρέη σε ισπανική τράπεζα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Union de Creditos Inmobiliarios, η οποία βρίσκεται πίσω από τους πλειστηριασμούς στην Ισπανία. «Είμαι σε τραγική κατάσταση κι έχω μπλέξει και την οικογένειά μου» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια ακινήτου Κ.Τ. από το Ειρηνοδικείο Περιστερίου, τονίζοντας πως «πήρε ο πατέρας μου τα δάνεια για να ανοίξω εγώ μία επιχείρηση. Δεν πήγε καλά και τώρα είμαι άνεργη. Είμαι σε μία τραγική κατάσταση, δεν ξέρω τι να κάνω».

 
Παππάς: Ο νόμος ακόμα υπάρχει
Κατηγορηματικός ότι «θα επιμείνουμε στον όρο αναστολή για το νόμο 4339 και θα φέρουμε ρύθμιση που θα κάνει σύμφωνη τη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών» εμφανίστηκε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή  ο Ν.Παππάς.

Επισήμανε ακόμα ότι «ο αριθμός 4 για τις τηλεοπτικές άδειες

είναι αυτός που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Ο νόμος ακόμα υπάρχει. Ξέρουμε ότι προσεβλήθησαν οι διοικητικές πράξεις από την τροπολογία 2Α που μετέφερε την αρμοδιότητα. Εάν αυτές οι διοικητικές πράξεις ακυρωθούν, γυρίζουμε στον 4339 ως είχε. Γυρίζουμε σε έναν νόμο η καρδιά του οποίου έχει ψηφιστεί και από τα άλλα κόμματα». Κατά τον κ. Παππά εξάλλου «τυπικά στο νομικό σύμπαν ο νόμος δεν έχει καταπέσει»

Επανέλαβε, δε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί και η μόνη αλλαγή στην αρχική εκδοχή του νόμου είναι η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ που γίνεται σύμφωνη».

 
ΝΔ: «Ο κ. Παππάς παραμένει αμετανόητος»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας κ. Παππά στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Υπουργός Επικρατείας παραμένει αμετανόητος παρά τις προσπάθειες συναινετικών λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλη την Αντιπολίτευση.
Αρνείται κατηγορηματικά να ακυρώσει το νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Εμμένει στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών.
Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για τα ψέματα, την προκλητική αλαζονεία και τον αυταρχισμό που εκπέμπει πλέον αυτή η Κυβέρνηση».

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, Ναυτεμπορική, Ημερησία

Σχετικά Άρθρα