
Tρίτο ελληνικό πρόγραμμα και χωρίς ΔΝΤ
Για τον Β. Σόιμπλε είναι, θεωρητικά, εφικτή μια συνέχιση του τρίτου προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ. «Τον ρόλο αυτό μπορεί να αναλάβει ο ESM, αλλά τότε τα συμπεφωνημένα θα έπρεπε να διασφαλιστούν πιο αποτελεσματικά»
Από μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αυτή που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην γερμανική Süddeutsche Zeitung δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ζήτημα διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα και ειδικότερα η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Για μια ακόμα φορά ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα εντός Γερμανίας όπου τα πλούσια κρατίδια στηρίζουν με τα πλεονάσματά τους τα φτωχότερα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι «επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».
Αν αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα θα χρειαστεί έγκριση της γερμανικής βουλής
Στο ερώτημα για ποιο λόγο η ευρωζώνη, αντί να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, δεν συνεχίζει μόνη της το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι όπως φαίνεται είναι εν τέλει εφικτή η συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Στο ερώτημα τέλος αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Οι δηλώσεις Σόιμπλε αφορούν το τρίτο πακέτο
Διευκρινίσεις του γερμανικού υπ. Οικονομικών για τη συνέντευξη του Β. Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung, στην οποία αφήνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.
Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δόθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της γερμανικής κυβέρνησης μετά από σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle.
Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Β.Σόιμπλε στην εφημερίδα SZ στην οποία αφήνει ουσιαστικά για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.
Οι δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών στη Süddeutsche Zeitung αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ. Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
Σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ απαιτείται συγκατάθεση της Mπούντεσταγκ
Το Βερολίνο από την πλευρά του «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση όμως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος. Και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, ανέφερε ο κ. Βάισγκερμπερ. Όπως πρόσθεσε «πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα» που δεν είναι του παρόντος.
Στην ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το τι εννοεί ο Β. Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung όταν λέει ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βάισγκεργκερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Πηγή: Deutsche Welle
Τελευταία ενημέρωση 15:51