Semolina Halva by Greece- Βραβείο με άρωμα Αιγαίου

Με σιμιγδάλι ελληνικό και άρωμα χωριού. 

Ευαγγελία Μήτσου, Σακκά Δανάη, Τσαγκρασούλη Μαρία, Παύλος Λουγκοβόης και Αργυρώ Πρόιου απογειώνουν την Ελλάδα.

 

 

Από Π.Τσακιρίδη

 

Δημιουργική συνέργεια

Σκεφθείτε μνήμες ελληνικού χωριού, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς τών μανάδων, μία συνήθεια παραδοσιακή, συνώνυμη της οικογενειακής ζεστασιάς, προσθέστε την δημιουργική συνέργεια ενός καθηγητή του ελληνικού πανεπιστημίου, την όρεξη ελλήνων φοιτητών και έχετε το αποτέλεσμα στην εξίσωση μιας επιτυχίας.

 

Η τηλεφωνική συζήτηση μου με μία εκπρόσωπο της ομάδας των φοιτητών, της κας Ευαγγελίας Μήτσου είχε ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

 
Την βρήκα στην Μυτιλήνη που βρίσκεται λόγω των σπουδών της (με καταγωγή απο το Αρχοντοχώρη Αγρινίου η ίδια), ένα απο τα ποιό κρύα βράδυα, στην Αθήνα εγώ και στην άλλη άκρη της γραμμής η Ευαγγελία να μου περιγράφει τόσο παραστατικά το προιόν που σχεδίασε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα που έχω αρχίσει να το μυρίζω και να ανακαλώ μνήμες.

 

Σκέφθηκα το άδειο απο κόσμο λιμάνι,την εικόνα ενός φοιτητή που ονειρεύεται τόσα σχέδια με την ομάδα της και το πόσο η Περιφέρεια και η γνώση των πανεπιστημίων που είναι αφοσιωμένα στην δουλειά τους, μπορεί να κάνει θαύματα όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

 

Αυτό δέν είναι κάτι που θα το ακούσετε στα Δελτία Ειδήσεων, αλλά είναι ένα my way news της Ελλάδας που δημιουργεί, έχει την ικανότητα να απογειώσει το ελληνικό σιμιγδάλι που φτιάχνεται στα ελληνικά σπίτια, το βρίσκετε ίσως σε κάποιους φούρνους και το κάνει δημιουργικό, καινοτόμο, brand name.

 

Η ιδέα τών καθηγητών με την ομάδα των φοιτητών, να αναπαραχθεί μια γνήσια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που αρέσει σε όλους και λείπει απο την αγορά, και παράλληλα υποστηρίζει και την μεσογειακή συνταγή διατροφής, ήταν μία επιτυχής εφαρμογή -πρότυπου συνεργασίας που απέδωσε πολύτιμους καρπούς.

 

H ίδια περιγράφοντας την συνεργασία όλης της ομάδα με τον επικεφαλής καθηγητή κο.Καραντώνη θα τονίσει με έμφαση την μεταδοτικότητα και ενέργεια του -καθώς και όλων των καθηγητών του πανεπιστημίου- αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί μια κινητή εγκυκλοπαίδεια ο ίδιος.

 

Η έμπνευση τελικά είναι παντού,αρκεί να την αναζητήσουμε.

 

Και το υψηλό επίπεδο των ελλήνων καθηγητών αποτελεί περιουσιακό στοιχείο μίας Ελλάδας που αντιστέκεται δημιουργώντας αθόρυβα.

 

“Στήν μελέτη του προιόντος έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα οικολογικά χαρακτηριστικά και στο οικολογικό αποτύπωμα του, μέχρι τις γραμμές παραγωγής. Τα μηχανήματα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια με διάφορες μορφές μέσω ενεργειακού αποτυπώματος λόγω πρόβλεψης για σύνδεση τους με ηλιακή ενέργεια, άρα με περιορισμό της σπατάλης” μας περιγράφει η Ευαγγελία.

 
“Επιπρόσθετα να είναι ευεργετικά και ως προς την σύσταση τους αλλά και ως προς το περιβάλλον, γιατί αυτή τη στιγμή λείπουν απο την αγορά καινοτόμα προιόντα”.

 

H στήριξη του ΣΕΒΤ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2011 ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός «Ecotrophelia» με τη στήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

 

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η στήριξη των φοιτητών που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και η δημιουργία καινούργιων, καινοτόμων, οικολογικών προϊόντων τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Βιομηχανίας Τροφίμων.

 

Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού Ecotrophelia απέσπασε ομάδα προπτυχιακών φοιτητών αποτελούμενη από τις Ευαγγελία Μήτσου, Σακκά Δανάη και Τσαγκρασούλη Μαρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με επιστημονικό επίκουρο τον Χαράλαμπο Καραντώνη, σε συνεργασία με τους φοιτητές Παύλο Λουγκοβόη και Αργυρώ Πρόιου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Υποστηρικτής της ομάδας ήταν η Βιομηχανία Θρεπτικών Προϊόντων ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

 

Για την σημαντική συμβολή του ΣΕΒΤ η Ευαγγελία αναφέρει: «Είναι πολύπλευρη με κύριο στόχο τον Ευρωπαικό διαγωνισμό, για να προβάλλουμε την Ελλάδα και τις δυνατότητές της, τα θετικά της χώρας μας που λείπουν αυτή τη στιγμή.

 

Στηρίζει τους νέους επιστήμονες να συνεχίσουν, σου δίνει τη βάση να συνεχίσεις για να εξελιχθείς και να πας τη χώρα μπροστά, ένα έναυσμα να προχωρήσεις.

 

Η ψυχική τους στήριξη, η εμπλοκή της ΓΙΩΤΗΣ, τα πειράματα, όλα είναι ενα βαρύ χαρτί στο βιογραφικό μας »

 

Το προϊόν που αναπτύχθηκε αφορά μια γλυκιά παραλλαγή (Sweet Variation) του κοινού σιμιγδαλένιου χαλβά (Semolina Halva) ο οποίος ξεχώρισε και ως προς τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του που προστέθηκαν σαν πρώτες ύλες, αλλά και ως προς το οικολογικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του (eco-friendly product).

 

Καινοτόμος οικολογικός χαλβάς

Το προϊόν αυτό συνδυάζει την παραδοσιακή ελληνική συνταγή του χαλβά με τις καινοτόμες τάσεις της σύγχρονης αγοράς. Πρόκειται για ένα έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν (ready to eat product) το οποίο αποθηκεύεται στο ψυγείο σε θερμοκρασίες 0-6°C. Τα καινοτόμα συστατικά του χαλβά αυτού είναι τα εξής: σιμιγδάλι, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξανθές σταφίδες, Βrazilian nuts και γλυκαντικές ύλες ως υποκατάστατα της σάκχαρης.

 

Τα οφέλη τα οποία προσδίδονται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντικά κυρίως λόγω των Brazilian nuts, απο τα οποία καλύπτεται η συνιστάμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA, Recommended Dietary Allowance) ως προς το Σελήνιο Se το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

 

Πρόκειται για ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

 

Επιπλέον το προϊόν λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων που πάσχουν από το διαβήτη (τύπου Ι και ΙΙ) και σε αυτούς που ακολουθούν μια ισορροπημένη-υγιή διατροφή αλλά και σε αυτούς που είναι λάτρεις των παραδοσιακών γλυκισμάτων.

 

Όσον αφορά στο οικολογικό αποτύπωμα βρίσκεται στα υλικά συσκευασίας τα οποία είναι 100% ανακυκλώσιμα και στη χρήση μειωμένης ενέργειας λόγω υπολογισμού του αποτυπώματος σε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (Carbon Footprint).

 
Έχει προβλεφθεί απο την μελέτη να κυκλοφορήσει σε ατομικές μερίδες των 100 γραμμαρίων, σε όλα τα ψυγεία των σουπερ μαρκετ και δίπλα απο προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

 

Στόχος τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Το Τ.Ε.Τ.Δ. είναι στον 3ο χρονο λειτουργίας του,στην Μυτιλήνη και έχει ως αντικείµενο την ολοκληρωµένη µελέτη των τροφίµων, µέσω της άρτιας εκπαίδευσης των φοιτητών του, έτσι ώστε ως µελλοντικοί Επιστήµονες Τροφίµων και Διατροφής να συνεισφέρουν καθοριστικά στην παραγωγή και διακίνηση τροφίµων που θα καλύπτουν ποιοτικά και ποσοτικά τις ανάγκες του ανθρώπου-καταναλωτή, θα είναι ασφαλή και θα έχουν υψηλή διατροφική αξία.

 

Επιστήμονες τροφίμων και διατροφολόγοι: Δυο πτυχία σε ένα


Στόχος του Τ.Ε.Τ.Δ. είναι να αποτελέσει στο άµεσο µέλλον ένα κέντρο αναφοράς για τα θέµατα της επιστήµης των Τροφίµων και της Διατροφής που θα παράγει νέα γνώση στο χώρο αυτό, µέσω της διδασκαλίας και της εφαρµοσµένης έρευνας, και θα µπορεί να ενηµερώνει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας τροφίµων, µε τρόπο που να συνεισφέρει στην εξασφάλιση της δηµόσιας υγείας και ευηµερίας, στο µέτρο που αυτά επηρεάζονται από τα τρόφιµα και τον τρόπο κατανάλωσής τους µέσα από τα µοντέλα διατροφής που υιοθετούνται κατά καιρούς.

 

 

Η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών στην πολύπλευρη Επιστήµη των Τροφίµων και της Διατροφής αποτελεί το θεµέλιο για τη δηµιουργία Επιστηµόνων µε δεξιότητες, που µέσω της ευρείας γνώσης αλλά και της εξειδίκευσης τους σε συγκεκριµένα θέµατα θα µπορούν να εκτιµούν υπάρχουσες καταστάσεις, να παράγουν νέα γνώση και να εφαρµόζουν τις γνώσεις τους µε σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των τροφίµων.

 

Mια μέρα μετά το διαγωνισμό

“Η επιστροφή στη Λήμνο και η πρώτη επαφή με τους καθηγητές και τη γραμματεία της σχολής θα μείνουν αξέχαστα. Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να βλέπεις τους καθηγητές σου συγκινημένους και υπερήφανους.

 
Και επειδή σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι , αυτό που θα χαραχτεί βαθιά στις σκέψεις μας είναι η συνεχής προσπάθεια που έγινε για την ανάπτυξη του προϊόντος, η εμπειρία και οι γνώσεις συνάμα που αποκτήθηκαν.

 

Αυτή η επιτυχία ελπίζουμε να αποτελέσει αρχή για τις επιτυχίες του τμήματος μας στο χώρο των τροφίμων.

 
Μέσα από την καρδιά μας ευχαριστούμε όλους αυτούς που μας βοήθησαν να κάνουμε υπερήφανη την επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και τον πρύτανη κοΠάρη Τσάρτα”

 

Από τους τοπικούς φούρνους στην Ευρώπη με την ΓΙΩΤΗΣ

“Με την σοβαρή δουλειά ώς βάση των νέων ατόμων, των νέων επιστημόνων θα πάει η χώρα μπροστά, γιατί έχουμε τα εφόδια να αλλάξουμε το παιχνίδι και μπορούμε να το κάνουμε.
Εάν φθάσουμε σε ένα καλό βιομηχανικό επίπεδο την Ελλάδα, εαν έχουμε την θέληση, όλοι μπορούμε.

 

Οι γνώσεις, η εμπειρία κοντά σε καταξιωμένους επιστήμονες τροφίμων της ΓΙΩΤΗΣ είναι ένα απο τα πλέον ισχυρά εφόδια μου.

 

Στην πρακτική εφαρμογή και στίς ατελείωτες ώρες εργασιών, το μόνο πράγμα που λέγαμε, είναι οτι μας ενδιέφερε να βγάλουμε ασπροπρόσωπο το πανεπιστήμιο μας καθώς και τους ανθρώπους της ΓΙΩΤΗΣ.

 

Λέγαμε οτι θα τα πάμε πάρα πολύ καλά, γιατι μπορούμε,άλλωστε: θέλω, άρα μπορώ, άρα προσπαθώ!

 

Μπορώ να κάνω την Ελλάδα καλύτερη

“Kαι οι φοιτητές μπορούν να βγάλουν την χώρα απο την κρίση, μου αναφέρει, είδα την επιστήμη που σπούδασα με ενα άλλο μάτι ,τώρα ξέρω πλέον τη θέλω να κάνω και ξέρω οτι θα προσπαθήσω πάρα πολύ.

 

Θα σπουδάσω οσο μπορώ για να αποκτήσω γνώσεις και στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά, και μετά θα γυρίσω στην Ελλάδα για να βγάλω προϊόντα αντάξια με αυτά που υπάρχουν έξω. Θα προσπαθήσω να κάνω οτι καλύτερο μπορώ για να κάνω την Ελλάδα καλύτερη, έτσι όπως την θέλω εγώ, γιατί αν δεν την κάνουμε εμείς τότε ποιός θα την κάνει ;”

 

Σχετικά Άρθρα