Στυγνή ομολογία Χουλιαράκη: Ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα δίνονταν το 2018

• Κοστέλο: «η χώρα επέστρεψε ξανά στο σημείο που βρισκόταν το 2014»

 
• Η τήρηση των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν και η τακτοποίηση όλων των εναπομεινασών νομοθετικών εκκρεμοτήτων, αποτελούν τα «προαπαιτούμενα» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την επάνοδό τις στις αγορές διεμήνυσαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των θεσμών

 
Για «μεγάλη πρόοδο» στην Ελλάδα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντική για τη βιωσιμότητα του χρέους» την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.

Από το βήμα συνεδρίου του Economist, ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό έτος του προγράμματος», ενώ σημείωσε με νόημα, ότι «η χώρα επέστρεψε ξανά στο σημείο που βρισκόταν το 2014».

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η ευκαιρία να μην χαθεί ξανά» έσπευσε να προσθέσει και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με επιπλέον αξιώσεις της κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι η Αθήνα θα πρέπει «απλώς να εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί».

«Η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει. Θα εκταμιεύσει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων 35 δισ. για την περίοδο 2014-2020 και απομένουν ακόμη 20 δισ. προς εκταμίευση» κατέληξε.​

 
Η τήρηση των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν και η τακτοποίηση όλων των εναπομεινασών νομοθετικών εκκρεμοτήτων, αποτελούν τα «προαπαιτούμενα» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την επάνοδό τις στις αγορές διεμήνυσαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των θεσμών.

«Είμαστε στα μισά του δρόμου, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) στην Ελλάδα Νίκολα Τζιαμαρόλι.

Εφόσον η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 όπως από τα προγράμματα βοήθειας βγήκαν και οι άλλες χώρες τόνισε. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την κυριότητα του προγράμματος.

Aπό την πλευρά του, το στέλεχος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι επέμεινε στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Υλοποίηση, Υλοποίηση, Υλοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντρούντι δήλωσε επίσης ότι είναι απαραίτητη η πώληση κόκκινων δανείων με γρηγορότερους ρυθμούς, αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να τονωθεί η ρευστότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 

«Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του.

Σε ομολογία ότι όλος ο… αγώνας της κυβέρνησης για το θέμα του χρέους και οι απειλές Τσίπρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν εξασφαλίσει συμφωνία που θα χαράσσει το δρόμο για την ελάφρυνση του, ήταν μια επικοινωνιακή «φούσκα» προχώρησε ο  Γιώργος Χουλιαράκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους δήλωσε ότι «κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα σε αυτή τη φάση» «Όλοι ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018» τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκο οποίος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ε.Τσακαλώτο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, skai

Σχετικά Άρθρα