Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία ο ΣΕΒΤ υποστηρίζει την υγιεινή διατροφή

Σήμερα οι επιλογές των καταναλωτών, επηρεάζονται από μια σειρά κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η αύξηση της παχυσαρκίας και των αλλεργιών στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, είναι πολύ υψηλή και συνεχίζει αυξανόμενη. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, οι μη ισορροπημένες δίαιτες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, όπως επίσης και η έλλειψη ευαισθητοποίησης για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή επιδεινώνουν την τρέχουσα κατάσταση.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και με γνώμονα τη διατήρηση της καλής υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών, υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό στόχο της Βιομηχανίας Τροφίμων αποτελεί η σωστή ενημέρωση και η ενθάρρυνση των καταναλωτών να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, με μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων  και περισσότερη φυσική δραστηριότητα.

Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών επενδύει όλο και περισσότερο στην καινοτομία και παράγει εξαιρετικά ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, αναδεικνύοντας τις μεσογειακές διατροφικές συνήθειες για την ευεξία και την ευζωία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Καθώς η φήμη των ελληνικών προϊόντων αυξάνεται συνεχώς και η ζήτηση από εισαγωγικές εταιρίες και λιανεμπόρους μεγαλώνει σε όλο τον κόσμο, θεωρήθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη  ενός εργαλείου που θα βοηθήσει να διερευνηθούν οι ευκαιρίες για συνεργασία σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό τον άξονα, ο ΣΕΒΤ δημιούργησε μια φιλική και εύκολη στη χρήση Πλατφόρμα Εξαγωγών (http://www.sevt.gr/gr/categories-export-list), που συμπεριλαμβάνει όλα τα Ελληνικά Εξαγόμενα Προϊόντα Διατροφής με στόχο να προωθήσει τις εμπορικές σχέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων  με τις παγκόσμιες αγορές.

Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒΤ προωθεί και στηρίζει τις ιδέες της νέας γενιάς για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής με τη διοργάνωση του Διαγωνισμού ECOTROPHELIA σε εθνικό επίπεδο. Σκοπός του διαγωνισμού, που διοργανώνεται ήδη 7 χρόνια, είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων, και να τους δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για έρευνα και δημιουργία και, αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμες για τη Βιομηχανία Τροφίμων και την ελληνική οικονομία.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης σημειώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: «Ο ΣΕΒΤ επενδύει συνεχώς στη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για τις ισορροπημένες κι υγιεινές διαιτητικές συνήθειες. Με έμφαση στις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε τα ιδιαίτερα ποιοτικά, ασφαλή κι ανταγωνιστικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα να συνεχίσουν να κερδίζουν τις καρδιές των Ελλήνων και να ξεχωρίσουν παράλληλα στις αγορές του εξωτερικού, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση».

 
INFO

Λίγα λόγια για τον ΣΕΒΤ

Ο ΣΕΒΤ,  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής  Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί  σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.

Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 25% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται πάνω από 1.200 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση και στον εξαγωγικό τομέα, κατέχοντας το 25% του συνόλου των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, και συνολική αξία 6,250 δις. €. Το μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές ειδών διατροφής κατέχουν τα προϊόντα της Ε.Β.Τ.&Π., με συνολική αξία 4,5 δις. €.

Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Σχετικά Άρθρα