Γιάννης Στουρνάρας: Μπορούμε να κερδίσουμε όλοι από μια καλύτερη ευρωζώνη

Η ευρωζώνη, στην οποία ανήκουμε είναι μια ασπίδα προστασίας, όχι μόνο για μας, εδώ στην Ελλάδα, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους. Πέρα από αυτό, είναι η ίδια η ταυτότητα της Ευρώπης, είναι πλέον ο θεμέλιος λίθος για την ύπαρξή της. Για να επιβιώσει όμως η ευρωζώνη, πρέπει να γίνουν κάποιες ρεαλιστικές αλλαγές. Μπορούμε να κερδίσουμε όλοι από μια καλύτερη ευρωζώνη. Και υπάρχουν προτάσεις, όπως ανέφερα πριν, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης του βιβλίου των Παν. Λιαργκόβα και Χρ. Παπαγεωργίου «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας» .

Απαιτείται, σημείωσε, εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Έτσι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8½ χρόνια τουλάχιστον. Αυτή η πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγεται ελάχιστο μόνο κόστος.

Θα ήθελα να τονίσω, κατέληξε, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλούμαστε να στοχαστούμε για το μέλλον της Ευρώπης και να βρούμε τους τρόπους για να ενδυναμώσουμε την ΟΝΕ. Η κατάλληλη ευκαιρία είναι τώρα που η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ επιταχύνεται και οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν. Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα μας προσφέρει όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να παραδειγματιστούμε από τη δράση των προγενέστερων ή και να αποφύγουμε τα λάθη τους, έτσι ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος με την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διότι, όπως είπε στις αρχές του χρόνου ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, με τον οποίο βρισκόμασταν μαζί σε ένα ανάλογο πάνελ, «η Ευρώπη ξεκίνησε ως πεντάμορφη και δεν θέλουμε να καταλήξει ως τέρας».

Σχετικά Άρθρα