
Κ. Μητσοτάκης: η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων
Η περίπτωση της Μάνδρας, αυτή η ανείπωτη τραγωδία, που στοίχησε τη ζωή σε 23 συνανθρώπους μας αλλά κατέστρεψε και τις υποδομές μίας ολόκληρης πόλης και διατάραξε την οικονομική ζωή της Μάνδρας για χρόνια ολόκληρα, είναι ένα παράδειγμα του τι δεν πρέπει να κάνουμε και ελπίζω να είναι και ένα παράδειγμα για το μέλλον, για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του σε Προσυνεδριακή ημερίδα για το περιβάλλον, τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία, στο Περιστέρι το μεσημέρι της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένες και πρέπει να αναληφθούν.
Κύρια σημεία
Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένες και πρέπει να αναληφθούν
Η περίπτωση της Μάνδρας, αυτή η ανείπωτη τραγωδία, που στοίχησε τη ζωή σε 23 συνανθρώπους μας αλλά κατέστρεψε και τις υποδομές μίας ολόκληρης πόλης και διατάραξε την οικονομική ζωή της Μάνδρας για χρόνια ολόκληρα, είναι ένα παράδειγμα του τι δεν πρέπει να κάνουμε και ελπίζω να είναι και ένα παράδειγμα για το μέλλον, για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής.
Ήταν πολύ εμπεριστατωμένη η παρουσίαση της επιτροπής ειδικών και θέλω να τη συγχαρώ και εγώ προσωπικά και θα ήθελα και ένα θερμό χειροκρότημα για τη δουλειά που έγινε.
Τι ακριβώς πήγε στραβά στη Μάνδρα. Ρέματα τα οποία οδηγούσαν, επί της ουσίας, μέσα στην πόλη, βουνά τα οποία είχαν αποψιλωθεί, αναποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι ότι επέρχεται μία μεγάλη φυσική καταστροφή.
Όταν πήγα και επισκέφτηκα την Μάνδρα – οι αγαπητοί φίλοι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής γνωρίζουν πολύ καλά τον τόπο αυτό – διαπίστωσα ότι η κατάληξη ενός εκ των δύο ρεμάτων, στα οποία αναφέρθηκε η παρουσίαση, του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, ήταν στην ουσία, όχι η πόλη, αλλά το νηπιαγωγείο της Μάνδρας.
Το νηπιαγωγείο της Μάνδρας βρίσκεται στην κατάληξη του ρέματος. Και ήμαστε πάρα πολύ τυχεροί που αυτή η φυσική καταστροφή χτύπησε στις 6:00 το πρωί και όχι στις 9:00 ή στις 10:00 Θα είχαμε θρηνήσει πολλά περισσότερα θύματα.
Γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένες και πρέπει να αναληφθούν. Οι μελέτες ήταν έτοιμες και οι πόροι υπήρχαν. Η δική μας δουλειά δεν είναι μόνο να τις αποδίδουμε. Οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα. η δική μας δουλειά – και αυτό πιστεύω ότι το εκτιμάτε – είναι να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια φαινόμενα.
-Το πλαίσιο για fast track έργα
Πρέπει να ξαναδούμε το πλαίσιο για fast track τέτοιου είδους έργα, ώστε να μπορούμε έργα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας να τα δρομολογούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Και αυτή τη στιγμή, βέβαια, πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως ο σχεδιασμός, στον οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Αραβώσης, είναι ευρωπαϊκή υποχρέωσή μας να ξέρουμε ποιες είναι εκείνες οι περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο από πλημμυρικά φαινόμενα.
-Αποτελεί δική μου δέσμευση, ειδικά για την περιοχή της Μάνδρας, ότι αυτά τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και αν δεν γίνουν από αυτή την Κυβέρνηση, θα γίνουν από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
-Στα ζητήματα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, η Νέα Δημοκρατία είχε δρομολογήσει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων το οποίο εξαιρούσε περιπτώσεις αυθαιρέτων που ήταν χτισμένα σε ρέματα ή σε καμένες περιοχές, ή σε ζώνες ιδιαίτερης περιβαλλοντικής προστασίας.
Τα δάση είναι πηγή πλούτου
Ότι ο μεγάλος πλούτος της χώρας μας είναι τελικά η γη μας και το φυσικό μας περιβάλλον. Το φυσικό μας περιβάλλον, το οποίο πρέπει να προστατευθεί καλύτερα, μέσα από έναν ανασχεδιασμό – και χαίρομαι που το άκουσα σήμερα από την WWF, με την οποία έχουμε μία πολύ τακτική συνεργασία – του πλαισίου το οποίο διέπει τις προστατευόμενες περιοχές.
Έχουμε προστατευόμενες περιοχές σήμερα και στην ουσία είναι προστατευόμενες μόνο στα χαρτιά. Φορείς διαχείρισης πρακτικά δεν λειτουργούν. Πόροι δεν υπάρχουν.
Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε και έχει γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σ’ αυτήν την κατεύθυνση, να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις προστατευόμενες περιοχές και τα έσοδα που αυτές που μπορούν να αποδίδουν.
Και υπόδειγμα για τέτοιου είδους διαχείριση είναι μία προστατευόμενη περιοχή, ένας εθνικός δρυμός, στο δικό μου τόπο, το Φαράγγι της Σαμαριάς, έργο του Κωνσταντίου Μητσοτάκη, στη δεκαετία του ’60.
Ο οποίος, τότε έβλεπε και σε αυτό – επιτρέψτε μου να το πω – πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Στην ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον, ώστε να αποτελέσει όχι μόνο μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αλλά μια πηγή πλούτου για τις τοπικές κοινωνίες.
Γιατί από τα χρήματα, σήμερα, του φαραγγιού της Σαμαριάς συντηρούνται τοπικές κοινωνίες και μπορούν να γίνουν και όλα τα έργα στο φαράγγι, για να μπορεί κι αυτό να προστατευτεί καλύτερα. Αυτή πρέπει να είναι η λογική, η οποία θα διέπει τις προστατευόμενες περιοχές.
Οι καλές Κυβερνήσεις χτίζονται στην Αντιπολίτευση
Οι καλές Κυβερνήσεις χτίζονται στην Αντιπολίτευση. Είναι τότε που έχουμε τον χρόνο να κάνουμε ακριβώς αυτήν την ποιοτική δουλειά προετοιμασίας και να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να έρθουμε, να πιάσουμε τον ταύρο απ’ τα κέρατα και να δώσουμε πραγματικές λύσεις, σε πραγματικά προβλήματα.
Κοιτάξτε, η χώρα πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά το πείραμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και θα υπάρχουν απαιτήσεις την επόμενη μέρα. Η Νέα Δημοκρατία θα έρθει να παραλάβει μια δύσκολη κατάσταση.
Αλλά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία και είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε και εσείς καμία αμφιβολία, ότι όπως πάντα κάναμε στην ιστορία του Κόμματος μας, αυτά τα 43 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έτσι και τώρα η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα ανατάξει την Ελλάδα. Θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Και θα ξαναφέρει το χαμόγελο πίσω στα χείλη σας, για να μπορέσουμε επιτέλους όλοι να ξαναδούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.