Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: επιχειρηματικότητα σημαίνει λήψη αποφάσεων ευθύνης

«Η σημερινή συγκυρία αναζητά μια νέα υπευθυνότητα, πραγματιστική, αλλά και ευαισθητοποιημένη, θεσμικά αποτελεσματική, αλλά και κοινωνικά καινοτόμα. Υπευθυνότητα που συνθέτει την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα κι ανάπτυξη με το κοινό καλό και το συλλογικό όφελος. Υπευθυνότητα στηριγμένη σε αξίες που υπηρετούν τη διαφάνεια,  την εντιμότητα, αλλά και την κερδοφορία της επιχείρησης. Αυτή η νέα υπευθυνότητα είναι το κλειδί για το μέλλον»

 
Στο 1ο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ναυτεμπορική  με θέμα την Εταιρική Διακυβέρνηση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συμμετείχε η κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου ως επίσημη ομιλήτρια με την ιδιότητά της Προέδρου του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησηςκαι Αντιπροέδρου του ΙΜΕ.

«Συζητάμε σήμερα ένα άκρως σημαντικό  ζήτημα με πολλές διαστάσεις και συγχαρητήρια στην Ναυτεμπορική που μας έδωσε την ευκαιρία αυτή. Γιατί επιχειρηματικότητα σημαίνει πρώτα και πάνω απ’ όλα,  λήψη αποφάσεων ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Η σημερινή συγκυρία αναζητά μια νέα υπευθυνότητα, πραγματιστική, αλλά και ευαισθητοποιημένη, θεσμικά αποτελεσματική, αλλά και κοινωνικά καινοτόμα. Υπευθυνότητα που συνθέτει την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα κι ανάπτυξη με το κοινό καλό και το συλλογικό όφελος. Υπευθυνότητα στηριγμένη σε αξίες που υπηρετούν τη διαφάνεια,  την εντιμότητα, αλλά και την κερδοφορία της επιχείρησης. Αυτή η νέα υπευθυνότητα είναι το κλειδί για το μέλλον, σε ένα κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, προκλήσεις και πρωτοφανείς αλλαγές σε όλα τα επίπεδα» τόνισε η κυρία Κουνενάκη Εφραίμογλου κατά τη διάρκεια της 1ης ενότητας του Συνεδρίου με τίτλο: «ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Γιατί η αγορά δεσμεύθηκε στην εφαρμογή ενός «κοινωνικού» μνημονίου;», ενώ πραγματοποίησε παρέμβαση για την «…ανάγκη συμμετοχής περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης, αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι που επιτυγχάνεται γρηγορότερα μέσω των ποσοστώσεων…».

Όσον αφορά τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης η κυρία Κουνενάκη Εφραίμογλου επεσήμανε: «Η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε παραξενιά, ούτε γραφειοκρατική υποχρέωση. Είναι το πεδίο που κάθε επιχείρηση οφείλει να επικεντρώσει την προσοχή της, προκειμένου να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ικανοποίηση για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Με ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, χτίζουμε  αξιοπιστία κι εμπιστοσύνη. Με ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, διασφαλίζουμε  την ανταγωνιστικότητά μας, συνεισφέρουμε στην υπέρβαση της σημερινής πραγματικότητας και το άνοιγμα του δρόμου προς τη  διατηρήσιμη και υγιή ανάπτυξη».

Ανάμεσα στους επίσημους ομιλητές του Συνεδρίου ήταν: η κυρία Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας, Ομίλου ΟΤΕ, ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, η κυρία Kατερίνα Κατσούλη, CSR & Sustainability Director Grant Thornton Greece, ο κύριος Πάκης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Επιτροπής ΕΚΕ, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η κυρία Αγγελική Πατρούμπα, Public Affairs & Communication Director, Coca-Cola Τρία Εψιλον και άλλοι.

Σχετικά Άρθρα