
Μάικ Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην περιοχή
Τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου όπου από τις κινήσεις τους φάνηκε να συζητούν για τις ομοιόχρωμες μπλε γραβάτες τους πριν μπουν στον προθάλαμο, όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο αμερικανός πρέσβης και μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Ακούστηκαν στις κάμερες να συζητούν για τον καιρό και το νέο μουσείο Γουλανδρή που εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, χαμογελαστός κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα του Κάνσας, απ’ όπου κατάγεται λέγοντας πως «ευελπιστώ να τα πάμε καλά, διαφορετικά θα τα ακούσω…».
Τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της ‘Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης. Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.
«Αμοιβαία επωφελής η αμυντική συνεργασία, ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή»
Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ο πρωθυπουργός τόνισε κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Τόνισε τη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την “κατάργηση” της βίζας για τους έλληνες πολίτες.
Υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες.
Μάικ Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην περιοχή
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αφού σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».
Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο.
Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.
I had a very constructive meeting with @SecPompeo. It is a common goal between our countries to secure stability in the region. We discussed ways of strengthening our bilateral relations as well as our economic cooperation in areas such as energy and reforms to promote prosperity pic.twitter.com/bDG5VIVNCa
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 5, 2019
Συνάντηση Δένδια – Πομπέο: Υπεγράφη επικαιροποιημένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας
Στις 12:20 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), που επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, σε συνέχεια της κατ’ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών και πριν από τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Τη μεγάλη σημασία της υπογραφής αυτής της επικαιροποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ τόνισε ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο δελτίο των ειδήσεων του τ/σ «Αντ1», χαρακτηρίζοντάς την ως μία Συμφωνία που “θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας”.
Οι συζητήσεις που θα έχει σήμερα, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, με τον Μ. Πομπέο, “θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων: την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου”.
Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο εκτός του ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού μετά από χρόνια στην Αθήνα είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια αν τη συγκρίνει κανείς με την επίσκεψη του προκατόχου του Τζον Κέρι ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα λίγες μόνο ώρες. Ένδειξη της εξαιρετικής σημασίας που δίνει η αμερικανική πλευρά στη στενότερη αμυντική και όχι μόνο συνεργασία της με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος δεδομένου του σημαντικού ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Σε ανακοίνωσή του εξάλλου χθες το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σηματοδοτεί ένα «ιστορικό σημείο» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο» αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα για τη Συμφωνία αναφέρει: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει ειδική αναφορά στην ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης ενώ υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική για τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας αλλά και τη διασφάλιση της κυριαρχίας, γίνεται μνεία στο πώς η χώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.
Συνάντηση Ν. Παναγιωτόπουλου – Μ. Πομπέο
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Στρατόπεδο «Παπάγου» τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο. Κατά τη συνάντηση του κ. Παναγωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σ. Πέτσας: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ επιφυλάσσει προφανή θετικά οφέλη για τα εθνικά μας συμφέροντα
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” ερωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από την επίσκεψη του Μ. Πομπέο στην Αθήνα και από τη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, είπε ότι η νέα συμφωνία “ενισχύει τη στρατηγική σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ και αναβαθμίζει τη σημασία της στο δυτικό σύστημα ασφαλείας”.
Προσθέτει ότι “σε κάθε περίπτωση η συμφωνία επιφυλάσσει προφανή θετικά οφέλη για τα εθνικά μας συμφέροντα”.
Αναφέρει ότι το ζήτημα του μεταναστευτικού έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως και στον ΟΗΕ.
Επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση “με στήριξη στη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και δίκαιη κατανομή των βαρών”.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν έθεσε όλα τα θέματα.
Τόνισε ότι τα πλέον επείγοντα ζητήματα είναι το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στην Κύπρο “με τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου που ανεβάζουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών”.
Αναφέροντας ότι “από τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα αυτά ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί – και όχι να διαψευσθεί – το καλό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση της Ν. Υόρκης”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι “σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές ότι θέλουμε τον διάλογο και τη συνεργασία, αλλά με μια βασική και απαράβατη προϋπόθεση: τον σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας”.
Ο κ. Πέτσας αναγγέλλει στη συνέντευξή του ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα για το θέμα της ψήφου των ομογενών, σημειώνοντας “επιθυμούμε να βρεθεί κοινός τόπος και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό και από τους 300 της βουλής”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στην συνέντευξή του ότι “θα ισχύσει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ”.
Ως προς την πρόταση του τέως υπουργού Νίκου Παππά για εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι “τα χρήματα της ΕΡΤ είναι χρήματα των φορολογουμένων, όχι του εκάστοτε υπουργού για να τα χρησιμοποιεί για εξαγορά ψήφων ή άλλα μικροπολιτικά οφέλη”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε στη συνέντευξη του τονίζοντας ότι η κυβέρνηση “δεν θα παρεμβαίνει στο έργο της διοίκησης (της ΕΡΤ) και θα την κρίνει με βάση τα αποτελέσματά της σε σχέση με το σχέδιο που θα έχει εγκριθεί”.