Μια οικονομία της μοναξιάς: Πώς η τεχνολογία εξαργυρώνει την ανθρώπινη ανάγκη για σύνδεση

του Scott Galloway

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία υπόσχεται να μας φέρει πιο κοντά, ο Scott Galloway, καθηγητής στο NYU, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα μας απομονώνει, δημιουργώντας μια επικερδή «οικονομία της μοναξιάς». Σε ένα αναλυτικό άρθρο, ο Galloway εξετάζει πώς πλατφόρμες όπως το OnlyFans κεφαλαιοποιούν την ανθρώπινη ανάγκη για σύνδεση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μια βαθύτερη κοινωνική κρίση που μας απομακρύνει από τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις.

 
Το επιχειρηματικό μοντέλο της μοναξιάς: Η περίπτωση του OnlyFans

Το OnlyFans, μια πλατφόρμα που συχνά θεωρείται ως κόμβος περιεχομένου για ενήλικες, έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες παγκοσμίως. Με μόλις 46 υπαλλήλους, η εταιρεία έχει ετήσια ακαθάριστα έσοδα ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον ιδιοκτήτη της, Leonid Radvinsky, να έχει λάβει πέρυσι ένα «χρηματικό όφελος» ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Galloway επισημαίνει ότι το μοντέλο του OnlyFans είναι ένα σύγχρονο «ψηφιακό φεουδαρχικό σύστημα», όπου η εταιρεία λειτουργεί ως ο «ιδιοκτήτης» που εισπράττει ενοίκιο για την ανθρώπινη σύνδεση. Η πλατφόρμα ισχυρίζεται ότι προσφέρει «αυθεντικές συνδέσεις», ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομία της στηρίζεται σε μια μικρή μερίδα χρηστών. Το 71% των χρηστών είναι άνδρες, ενώ το 84% των δημιουργών είναι γυναίκες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 0,01% των συνδρομητών, οι λεγόμενες «φάλαινες» (“whales”), παράγουν πάνω από το 20% των συνολικών εσόδων. Επιπλέον, το 70% των εσόδων προέρχεται από ιδιωτικά μηνύματα, έναντι μόλις 4% από τις συνδρομές.

Ενώ οι κορυφαίοι δημιουργοί (το 0,1%) κερδίζουν κατά μέσο όρο 146.881 δολάρια τον μήνα, η πλειοψηφία των δημιουργών κερδίζει μόλις 150 έως 180 δολάρια μηνιαίως. Ο Galloway υποστηρίζει ότι αυτή η «πλατφόρμα» έχει δημιουργηθεί με τρόπο ώστε το 95,8% των ανδρών να καταναλώνουν περιεχόμενο δωρεάν, ενώ μια μικρή μειοψηφία «φαλαινών» επιδοτεί μια ολόκληρη οικονομία που βασίζεται στη μοναξιά.

 
Η επιδημία της μοναξιάς και οι συνέπειές της

Ο Galloway θεωρεί την επιτυχία του OnlyFans ως σύμπτωμα μιας ευρύτερης επιδημίας μοναξιάς, η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες. Η μοναξιά, σύμφωνα με τον ίδιο, επηρεάζει σχεδόν έναν στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως και συμβάλλει σε 100 θανάτους ανά ώρα. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι εξίσου σοβαρές με αυτές του καπνίσματος 15 τσιγάρων την ημέρα.

Η τεχνολογία αποτελεί τον κύριο παράγοντα πίσω από αυτή την αποσύνδεση. Ο Galloway επισημαίνει ότι η παρακολούθηση περιεχομένου στο YouTube και το TikTok έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί έφηβοι να δηλώνουν ότι είναι σχεδόν συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Αυτή η συνήθεια έχει μειώσει στο μισό τον χρόνο που τα παιδιά περνούν με τους φίλους τους.

Πέρα από τις προσωπικές συνέπειες, η μοναξιά έχει και ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις. Μειώνει την παραγωγικότητα, αυξάνει την εναλλαγή θέσεων εργασίας και οδηγεί σε αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης. Ο Galloway υποστηρίζει ότι οι πιο ασταθείς και βίαιες κοινωνίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έναν μεγάλο αριθμό μοναχικών νεαρών ανδρών. Μια γερμανική μελέτη συνδέει τη μοναξιά με αυταρχικές πολιτικές απόψεις και θεωρίες συνωμοσίας.

 
Από τις πραγματικές στις ψηφιακές σχέσεις

Ο Galloway περιγράφει τη μετάβαση από μια «οικονομία του Tinder» σε μια «οικονομία του OnlyFans». Οι άνδρες επιλέγουν την «χωρίς τριβές» ψηφιακή σύνδεση έναντι των δύσκολων, αλλά ανταποδοτικών, πραγματικών σχέσεων. Οι γυναίκες, από την πλευρά τους, εγκαταλείπουν την εκπαίδευση και την καριέρα για να στραφούν σε πλατφόρμες όπως το OnlyFans. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα ένα προς τρία μια ελκυστική νεαρή γυναίκα χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, που ζει εκτός μεγάλης πόλης, να βρίσκεται στο OnlyFans.

Αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στο OnlyFans. Ήδη εμφανίζονται νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν «ψηφιακούς συντρόφους» για «πικάντικες φαντασιώσεις». Ο Galloway χαρακτηρίζει αυτή την εποχή ως την «εποχή της τεχνητής οικειότητας».

 
Μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία;

Αν και το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο, ο Galloway προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Τονίζει τη σημασία των κοινών χώρων, των «τρίτων τόπων» (third places) – όπως πάρκα, πισίνες και δημόσιοι χώροι – που ευνοούν την ανθρώπινη επαφή και τις κοινοτικές συνδέσεις. Επιπλέον, προτείνει την καθιέρωση υποχρεωτικής εθνικής υπηρεσίας για τους νέους, ώστε να έρθουν σε επαφή με άτομα από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και να υπηρετήσουν έναν σκοπό μεγαλύτερο από τον εαυτό τους.

Ο Galloway καταλήγει πως η ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι ένα «ατομικό άθλημα». Η απάντηση στην κρίση της μοναξιάς δεν βρίσκεται σε μια πλατφόρμα όπως το OnlyFans, αλλά στην επιστροφή στις πραγματικές, «ένδοξες και όμορφες» ανθρώπινες σχέσεις. Η πιο ανατρεπτική πράξη στον 21ο αιώνα δεν είναι η δημιουργία μιας επιτυχημένης εταιρείας, αλλά η απλή πράξη του να «εμφανιστείς, να πλησιάσεις αγνώστους, να ζητήσεις κάποιον να βγείτε ραντεβού, να πιάσεις το χέρι του».

 
mywaypress.gr –Περιεχόμενο αξίας με την υποστήριξη  υβριδικής νοημοσύνης.

Για  αναγνώστες με μεγάλο εύρος προσοχής.

 
Πηγή: profgalloway.com

Σχετικά Άρθρα