Η πρέσβης έφυγε, ο Μπάρακ έμεινε

Η πτώση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ δεν είναι μόνο αμερικανική υπόθεση. Αφήνει στην Αθήνα μια ασύμμετρη ισορροπία ακριβώς τη στιγμή που τα ελληνοτουρκικά αναζητούν πλαίσιο: ευρωπαϊκό, αμερικανικό ή διμερές.

 
Ανάλυση mywaypress.gr

 
Το κύριο σημείο

Η Ουάσιγκτον είχε στήσει το 2025 ένα ζεύγος προσωπικών απεσταλμένων του Τραμπ, στην Αθήνα και στην Άγκυρα, με δηλωμένη φιλοδοξία να «κλείσει» η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Το ένα μισό του ζεύγους έπεσε. Το άλλο, ο Τομ Μπάρακ, παραμένει.

Η απουσία πρέσβη δεν είναι το βασικό πρόβλημα: ο προσωρινός επιτετραμμένος γνωρίζει καλά τον φάκελο. Το πρόβλημα είναι ότι οι αποφάσεις που μετρούν (άρση των κυρώσεων CAATSA, επιστροφή στο F-35) λαμβάνονται σε επίπεδο Τραμπ–Ερντογάν, όπου η Αθήνα δεν έχει πια προσωπικό δίαυλο.

Ο ελληνικός μοχλός πίεσης υπάρχει, αλλά βρίσκεται αλλού: στο ευρωπαϊκό τραπέζι και στο Κογκρέσο. Όχι στην πρεσβεία.

 
Τρεις ημέρες, τρία γεγονότα, καμία αιτιότητα

Στις 13 Οκτωβρίου ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ να παραιτηθεί, έπειτα από 343 ημέρες θητείας. Στις 15 Οκτωβρίου ανέλαβε προσωρινός επιτετραμμένος ο Τζος Χακ. Στις 16 Οκτωβρίου η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που διεκδικεί δικαιοδοσία σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, εκεί όπου η Αθήνα ετοιμάζεται να επαναρχίσει τις έρευνες για το καλώδιο προς την Κύπρο.

Η σύμπτωση είναι δελεαστική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με φειδώ. Η τουρκική NAVTEX ήταν απάντηση σε ελληνικό NAVTEX της προηγούμενης ημέρας για την άσκηση Eunomia 2026, στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος: αντίδραση ρουτίνας σε μια διαμάχη που τρέχει χρόνια. Ούτε τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Άγκυρα στις 15 Αυγούστου ούτε το νομοσχέδιο για τις θαλάσσιες ζώνες, που αναμένεται στην τουρκική εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο, γεννήθηκαν από την απουσία πρέσβη. Ακολουθούν το δικό τους εσωτερικό ημερολόγιο.

Το ουσιώδες ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν η Άγκυρα προκάλεσε το κενό. Είναι αν το κενό αλλάζει το πεδίο όπου θα κριθούν όσα η Άγκυρα έτσι κι αλλιώς κάνει. Η απάντηση είναι πιο σύνθετη από την υπόθεση εργασίας: ναι, αλλά όχι εκεί όπου συνήθως την αναζητούμε.

 
Τι χάθηκε και τι όχι

Η αμερικανική πρεσβεία δεν έμεινε ακέφαλη. Ο Τζος Χακ, μέχρι πρότινος αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής, είναι διπλωμάτης καριέρας που υπηρέτησε ως αναπληρωτής βοηθός υφυπουργού για τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο και ως διευθυντής του γραφείου Νότιας Ευρώπης στο State Department, με αρμοδιότητα Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Μάλτα. Με απλά λόγια, έχει διαχειριστεί από το γραφείο του στην Ουάσιγκτον ακριβώς τον φάκελο για τον οποίο μιλάμε. Η τεχνική επάρκεια της αμερικανικής εκπροσώπησης στην Αθήνα δεν είναι χαμηλότερη από χθες· σε ορισμένα σημεία είναι υψηλότερη.

Αυτό που χάθηκε είναι άλλο: το πολιτικό βάρος και η προσωπική πρόσβαση. Όπως αναφέρθηκε, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε δημοσίως ότι ο προσωρινός επικεφαλής δεν διαθέτει την απευθείας πρόσβαση στον Λευκό Οίκο που είχε η προκάτοχός του. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων όπως μεταφέρθηκε από ξένα μέσα, στην Αθήνα υπάρχουν και όσοι εκτιμούν ότι η αποχώρηση μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία με την Ουάσιγκτον ενόψει πιθανής επίσκεψης Τραμπ. Οι δύο εκτιμήσεις δεν αναιρούνται: η Αθήνα έχασε έναν δίαυλο και έναν παράγοντα θορύβου ταυτόχρονα. Το καθαρό υπόλοιπο, όμως, δεν είναι ουδέτερο, και φαίνεται μόνο αν κοιτάξουμε την αντίπερα όχθη.

 
Δύο απεσταλμένοι, μία ιδέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2024 τους δύο διορισμούς σχεδόν ταυτόχρονα: την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Αθήνα και τον Τομ Μπάρακ, παλιό φίλο και χρηματοδότη του, στην Άγκυρα. Και οι δύο ήταν πρόσωπα της προσωπικής του εμπιστοσύνης, όχι της διπλωματικής καριέρας. Το φθινόπωρο του 2025 ο ίδιος ο Μπάρακ, σε δηλώσεις που μετέφεραν ελληνικά μέσα, περιέγραψε τη λογική του σχεδίου: η πρέσβειρα είχε επιλεγεί προσωπικά από τον Τραμπ για τη σχέση που έχει μαζί της, οι δύο τους είχαν την ευκαιρία να «τελειώσουν» την ελληνοτουρκική αντιπαλότητα, και μέχρι τότε, είπε, δεν υπήρχε στην Αθήνα κάποιος με τον οποίο να συζητά το θέμα.

Η φράση αυτή είναι το κλειδί για ό,τι ακολουθεί. Το αμερικανικό σχέδιο δεν ήταν να στηρίξει τις ελληνικές ή τις τουρκικές νομικές θέσεις. Ήταν να κλείσει η διαφορά μέσω προσωπικών διαύλων, από πάνω προς τα κάτω. Για την Αθήνα αυτό είχε υπόσχεση και παγίδα. Η υπόσχεση: ένας συνομιλητής με διάδρομο προς το Οβάλ Γραφείο. Η παγίδα: μια διευθέτηση που σχεδιάζεται ως συμφωνία ανάμεσα σε φίλους του Προέδρου αντιμετωπίζει το δίκαιο της θάλασσας ως δευτερεύον εργαλείο και τη «σταθερότητα» ως πρωταρχικό στόχο. Και η σταθερότητα, όταν συγκρούονται ο αναθεωρητής και ο αμυνόμενος, κατά κανόνα ευνοεί τον πρώτο.

Σήμερα το ζεύγος έχει σπάσει. Ο Μπάρακ, πρεσβευτής στην Άγκυρα και ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, παραμένει με ισχυρό προσωπικό δίαυλο προς τον Πρόεδρο και με δημόσια δηλωμένη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στο F-35. Στις 7 Ιουλίου, δίπλα στον Ερντογάν στην Άγκυρα, ο Τραμπ είπε ότι θα αρθούν οι κυρώσεις CAATSA και ότι η πώληση F-35 είναι κάτι που οι ΗΠΑ θα εξετάσουν. Στις 15 Οκτωβρίου ο Τούρκος υφυπουργός Άμυνας, από την Ουάσιγκτον, μίλησε για τα πρώτα έξι αεροσκάφη και χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις των δύο προέδρων. Εμπόδια υπάρχουν: ο νόμος που συνδέει την επιστροφή στο πρόγραμμα με την ύπαρξη των S-400 παραμένει, ο Νετανιάχου αντιτίθεται, το Κογκρέσο έχει λόγο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα θα παραλάβει F-35 το 2029 και το 2030, με την Τουρκία εκτός προγράμματος. Η Αθήνα, αντίθετα, έχει σήμερα στο τραπέζι έναν καταξιωμένο επαγγελματία και κανέναν προσωπικό δίαυλο.

 
Το ημερολόγιο της σύγκλισης

Οι ημερομηνίες που ακολουθούν δεν συνθέτουν πλεκτάνη. Συνθέτουν τη σύγκλιση δύο ημερολογίων, του τουρκικού, θαλάσσιου και νομοθετικού, και του αμερικανικού, πολιτικού και εκλογικού.

Οι έρευνες για το καλώδιο και το νομοσχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναμένονται στο ίδιο χρονικό παράθυρο, την ώρα που η Ουάσιγκτον απορροφάται από τις ενδιάμεσες εκλογές και η Αθήνα δεν έχει πρέσβη με πρόσβαση. Το ότι οι πρωταγωνιστές δεν συντονίστηκαν δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν ευνοεί κάποιον.

 
Τρία τραπέζια, τρία νομίσματα

Η ελληνοτουρκική διαφορά δεν παίζεται σε ένα τραπέζι αλλά σε τρία, και η Αθήνα με την Άγκυρα κρατούν διαφορετικά νομίσματα σε καθένα.

Η ουσία βρίσκεται στη μετάβαση ανάμεσα στα τραπέζια. Σήμερα το ευρωπαϊκό είναι το πιο ευνοϊκό για την Αθήνα: με τη στήριξη της Κύπρου, η Ελλάδα εμποδίζει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE μέχρι να αποσυρθεί το casus belli του 1995. Η επιστροφή της Τουρκίας στο F-35 και η άρση των CAATSA μειώνουν την αξία αυτού του βέτο: όσο ανοίγει η αμερικανική πόρτα στην αμυντική τεχνολογία, τόσο λιγότερο χρειάζεται η Άγκυρα την ευρωπαϊκή. Η μεταφορά της διαπραγμάτευσης από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον δεν είναι, επομένως, ουδέτερη. Μεταφέρει τον μοχλό πίεσης από το τραπέζι όπου η Αθήνα κρατά βέτο στο τραπέζι όπου η Άγκυρα κρατά προσωπική σχέση.

Υπάρχει και μια νομική ειρωνεία. Το νομοσχέδιο θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κωδικοποιεί το όριο των έξι μιλίων στο Αιγαίο, δηλαδή μετατρέπει ένα πολιτικό ψήφισμα του 1995 σε νόμο του κράτους. Η ελληνική προϋπόθεση για το SAFE είναι η απόσυρση του casus belli. Αν προχωρήσει, η Άγκυρα θα κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση ακριβώς τη στιγμή που ζητά ευρωπαϊκές πόρτες.

 
Η ισαπόσταση δεν είναι ουδέτερη

Ο Μάρκο Ρούμπιο, στις 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ανακοίνωσε αμυντικές πωλήσεις 4 δισ. δολαρίων, χαρακτήρισε την Ελλάδα πρότυπο συμμάχου και δήλωσε στην Καθημερινή ότι μια ελληνοτουρκική σύγκρουση θα ήταν αδιανόητη και ότι οι ΗΠΑ δεν θα την επέτρεπαν. Είναι ουσιαστική δέσμευση, αλλά είναι δέσμευση για την ειρήνη, όχι για τις θέσεις. Στην ίδια συνέντευξη ο Ρούμπιο επισήμανε τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας ως τόπου διαπραγματεύσεων Ρωσίας–Ουκρανίας.

Η Ουάσιγκτον των θεσμών λέει «δεν θα σας αφήσουμε να πολεμήσετε». Δεν λέει «θα σας αφήσουμε να ορίσετε τα όρια». Ανάμεσα σε όποιον ζητά αλλαγή και σε όποιον αμύνεται, η ισαπόσταση δεν είναι ουδετερότητα: είναι επιλογή υπέρ της αλλαγής με πιο ήπια ονομασία.

Η τουρκική διπλωματία το γνωρίζει. Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι η Αθήνα κλιμακώνει στο Αιγαίο επειδή αναμένονται εκλογές την άνοιξη. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια της εκτίμησης, η αφήγηση έχει αποδέκτη: την Ουάσιγκτον. Παρουσιάζει μια νομική διαφορά ως εκλογικό επεισόδιο δύο συμμάχων που πρέπει να ηρεμήσουν.

 
Το Κογκρέσο: εκεί όπου τα δύο θέματα συναντιούνται

Εδώ βρίσκεται η λιγότερο προφανής σύνδεση. Η υπόθεση Γκίλφοϊλ και το ελληνοτουρκικό μοιάζουν δύο ξεχωριστές ιστορίες, αλλά έχουν κοινό ακροατήριο. Οι νόμοι που εμποδίζουν σήμερα την πώληση F-35 στην Τουρκία είναι νόμοι του Κογκρέσου: ο Πρόεδρος μπορεί να άρει μέρος των κυρώσεων με δική του απόφαση, όχι όμως να ακυρώσει μόνος του την ειδική απαγόρευση που συνδέεται με τα S-400. Οι φίλοι της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, από την American Hellenic Institute, που ζήτησε επιστολικά από τον Ρούμπιο να μην επιστρέψει η Τουρκία στο F-35, έως την ελληνοαμερικανίδα βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη, δουλεύουν εκεί.

Και εκεί ακριβώς ανοίγει τώρα η έρευνα για την πρώην πρέσβειρα: η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής ζητά οικονομικά στοιχεία και επικοινωνίες, ο γενικός επιθεωρητής του State Department διεξάγει εσωτερική έρευνα και, αν οι ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αλλάξουν τις πλειοψηφίες, θα υπάρξει δυνατότητα κλήτευσης και δημόσιων ακροάσεων. Ο κίνδυνος για την Αθήνα δεν είναι νομικός. Είναι κίνδυνος συσχέτισης. Αν στη δημόσια συζήτηση της Ουάσιγκτον οι ελληνικές επαφές συνδεθούν με την «πώληση πρόσβασης», πλήττεται η αξιοπιστία όσων θα χρειαστεί να πείσουν τους βουλευτές να μη δώσουν στην Τουρκία το αεροσκάφος.

Η εκπροσώπηση συμφερόντων είναι νόμιμη και συνηθισμένη στην Ουάσιγκτον. Το ζήτημα είναι ο διαχωρισμός των ιδιοτήτων, κάτι που υπογράμμισε και το υπηρεσιακό σημείωμα του Ρούμπιο προς το προσωπικό του υπουργείου. Στις ανταποκρίσεις που αναλύουμε δεν αποδίδεται παράπτωμα σε ελληνικό πολιτικό πρόσωπο. Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι η επιλογή του πρέσβη δεν είναι δική της αρμοδιότητα. Η Αθήνα θα κριθεί από το αν θα φανεί ότι κρατά ευδιάκριτη τη θεσμική της φωνή από κάθε ιδιωτικό δίαυλο.

 
Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα

  1. Να μην αναζητήσει διάδοχο-ισοδύναμο. Η αντικατάσταση ενός προσωπικού διαύλου με άλλον ανανεώνει την εξάρτηση. Η επένδυση αξίζει στον θεσμικό μηχανισμό: το γραφείο του State Department που γνωρίζει ο Χακ, το Πεντάγωνο, τις επιτροπές Εξωτερικών των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.
  2. Να διαχωρίσει τα ζητήματα. Η ίδια η Αθήνα λέει ότι η μόνη διαφορά προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, και γι’ αυτήν προτείνει προσφυγή στη Χάγη. Ό,τι άλλο προσπαθεί να βάλει διμερώς η Άγκυρα στο τραπέζι (αποστρατιωτικοποίηση, «γκρίζες ζώνες», άδειες για καλώδια) δεν είναι διμερές θέμα. Είναι ευρωπαϊκό και διεθνές.
  3. Να διαχειριστεί το βέτο στο SAFE ως νόμισμα. Με ρητό αντάλλαγμα, την απόσυρση του casus belli, και όχι ως χειρονομία που εξανεμίζεται πριν η Άγκυρα προσφέρει κάτι αντίστοιχο.
  4. Να ευρωπαϊκοποιήσει το καλώδιο στην πράξη. Το γαλλικό κεφάλαιο (η Meridiam απέκτησε το 66%) και το γαλλικό ερευνητικό σκάφος είναι το πρώτο στρώμα. Το επόμενο είναι ρητή πολιτική κάλυψη από την Κομισιόν. Εδώ υπάρχει και μια λεπτή ισορροπία: η πιθανή μετατόπιση της όδευσης μακριά από το τουρκικό «πάρκο» Φετχιγιέ–Κας, όπως έγραψε η Καθημερινή, πρέπει να παρουσιαστεί ως τεχνική προσαρμογή και όχι ως ανοχή. Η ελληνική θέση είναι ότι τα πάρκα αυτά δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα· η συμπεριφορά πρέπει να συμφωνεί με τη θέση.
  5. Να κρατήσει την υπόθεση εκτός κομματικής αντιπαράθεσης. Η αποπομπή ενός πρέσβη δεν είναι εσωτερικό ελληνικό ζήτημα, και η μετατροπή της σε εργαλείο εσωτερικής αντιπαράθεσης θα ήταν ατόπημα με στρατηγικό κόστος.

 
Η διάσταση που δεν πρέπει να μας διαφύγει

Η υπόθεση Γκίλφοϊλ δεν απειλεί τη σχέση Ελλάδας –ΗΠΑ. Αυτό που αποκαλύπτει είναι πιο βαθύ και πιο άβολο: ότι η αξία της ελληνικής διπλωματίας στην Ουάσιγκτον μετριόταν, σε μεγάλο βαθμό, σε ώρες πρόσβασης. Και σε αυτό το παιχνίδι η Άγκυρα έχει βαρύτερα χαρτιά: μεγαλύτερη αγορά, ρόλο διαμεσολαβητή σε Συρία και Ουκρανία, κρίσιμη γεωγραφία, και έναν Πρόεδρο που δηλώνει δημόσια τη φιλία του μαζί της.

Το λέμε απερίφραστα: αν τα ελληνοτουρκικά κριθούν ως υπόθεση προσωπικών σχέσεων με τον Τραμπ, η Ελλάδα θα χάσει. Όχι επειδή δεν έχει φίλους, αλλά επειδή ο αντίπαλός της έχει περισσότερα να προσφέρει σε εκείνον που αποφασίζει. Η μόνη στρατηγική που κερδίζει μια μικρή χώρα είναι αυτή που απομακρύνει τη διαφορά από τον χώρο των προσώπων και τη μεταφέρει στον χώρο των κανόνων: δίκαιο της θάλασσας, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, θεσμική μνήμη του Κογκρέσου.

Κάθε ελληνική κυβέρνηση, του σήμερα ή του αύριο, που θα αντιμετωπίσει τη θέση του πρέσβη ως ζήτημα προσωπικής εύνοιας και όχι θεσμικής πολιτικής, θα έχει ήδη υποχωρήσει πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Το διακύβευμα δεν είναι η συμμαχία. Είναι το πού θα κριθεί η διαφορά.

 
Η παρακείμενη ιδέα

Η Ευρώπη ως αποδέκτης

Η άσκηση Eunomia 2026, με Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο, δείχνει τον δρόμο. Κάθε ενέργεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, από έρευνες και ασκήσεις έως την πόντιση καλωδίου, θα μπορούσε να ανακοινώνεται και να υπερασπίζεται ως πολυεθνική, με κοινό νομικό υπόμνημα Αθήνας, Λευκωσίας, Παρισιού και Ρώμης προς την Κομισιόν και τον ΟΗΕ. Έτσι η τουρκική αντίδραση δεν θα απευθύνεται σε μία πρωτεύουσα που διαπραγματεύεται μόνη της, αλλά σε ένα σχήμα που δεν «ρυθμίζεται» με ένα τηλεφώνημα.

 
Η εκτίμηση της mywaypress.gr

Η υπόθεση Γκίλφοϊλ είναι, στον πυρήνα της, ζήτημα εσωτερικής αντιπαράθεσης στην αμερικανική πολιτική σκηνή, καθώς αγγίζει το στενό περιβάλλον του Προέδρου. Το ερώτημα για την Ελλάδα δεν είναι αν είχε μερίδιο σε αυτήν, αλλά αν θα επιτρέψει να μπλεχτεί με αυτήν. Θα ήταν σημαντικό ατόπημα η ελληνική πολιτική σκηνή να γίνει συμμέτοχος μιας αμερικανικής διαμάχης, είτε με υπεραπλουστευμένα συμπεράσματα είτε με κομματική εκμετάλλευση.

Η θέση μας για τη σχέση με τα ελληνοτουρκικά είναι διττή. Πρώτον, η κενή θέση πρέσβη δεν δημιουργεί από μόνη της παράθυρο ευκαιρίας για την Άγκυρα· το παράθυρο δημιουργείται από τον συνδυασμό προσωποποιημένου αμερικανικού διαύλου προς την Τουρκία, εκκρεμών αποφάσεων για F-35 και CAATSA, και ενός τουρκικού νομοθετικού και θαλάσσιου ημερολογίου που τρέχει ανεξάρτητα. Δεύτερον, το ισχυρότερο ελληνικό χαρτί παραμένει θεσμικό και ευρωπαϊκό, και αξίζει να προστατευτεί από κάθε επιπλοκή.

Τι παρακολουθούμε: την κατάθεση και το περιεχόμενο του τουρκικού νομοσχεδίου· την απόφαση για CAATSA και F-35· το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου· την εξέλιξη των ερευνών για το καλώδιο και την αντίδραση της Άγκυρας· το προφίλ του επόμενου υποψήφιου πρέσβη· και τη συνέπεια του ελληνικού λόγου ανάμεσα στις θέσεις και στις πράξεις.

Επισήμανση τεκμηρίωσης: οι καταγγελίες σε βάρος της κ. Γκίλφοϊλ, τις οποίες η ίδια αρνείται, δεν έχουν αποδειχθεί και δεν αποτελούν προϋπόθεση της ανάλυσης. Η ανάλυση στηρίζεται σε ανοιχτές πηγές έως τις 17 Οκτωβρίου 2026 και σε δηλώσεις όπως τις μετέφεραν ελληνικά και διεθνή μέσα.

 
Βασικές πηγές

Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας (δηλώσεις 7.10.2026)· πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα (ανακοίνωση για τον επιτετραμμένο)· CBS News· Euronews· Al Jazeera· Associated Press· Reuters μέσω Defense News· Daily Sabah, Türkiye Today και Turkish Minute (συνέντευξη Ρούμπιο στην Καθημερινή)· To Βήμα· ProtoThema· GreekReporter· Cyprus Mail· Sigmalive· Greek City Times· ανταποκρίσεις ελληνικών και διεθνών μέσων για την υπόθεση Γκίλφοϊλ.

 
Συντακτική σημείωση & πολιτική AI: Κάθε δημοσιευμένο άρθρο στο  mywaypress.gr αποτελεί προϊόν ουσιαστικού συντακτικού ελέγχου και ανθρώπινης επιμέλειας, η οποία φέρει την αποκλειστική συντακτική ευθύνη του περιεχομένου (EU AI Act, Art. 50.4). Τηρούμε πλήρως τους κανόνες διαφάνειας και τις εκάστοτε οδηγίες των Εθνικών Αρχών Εποπτείας της Αγοράς.

 
Φωτογραφία / Εικονογράφηση: Δημιουργήθηκε με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Generated Image).

 
Ανάλυση και σύνθεση: mywaypress.gr

 
© 2026 mywaypress.gr — Από το τι συμβαίνει στο τι σημαίνει

Σχετικά Άρθρα