H συναισθηματική υπολογιστική στο επίκεντρο του Α.Π.Θ.

 

✏ Η έρευνα στο έργο «ΣΘΕΝΟΣ» αποσκοπεί στην ανάπτυξη ανθρωποκεντρικών (human-centered) υπολογιστών οι οποίοι να μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση του ανθρώπου (ταυτότητά, συναισθήματα, κινήσεις), χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά και βιολογικά σήματα και να αλληλεπιδράσουν μαζί του, χρησιμοποιώντας, κυρίως, συνθετική οπτικοακουστική πληροφορία

 

 

 

 

 

 

Η ερευνητική ομάδα του έργου «ΣΘΕΝΟΣ» του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας διοργανώνουν την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 και ώρα 10.00, ενημερωτική Ημερίδα, με θέμα την ανάλυση νευρο-επιστημονικών (μαγνητοεγκεφαλογραφικών) δεδομένων.

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών (SAN).

 

 

 

 

 

Βασικό στόχο του ερευνητικού έργου «ΣΘΕΝΟΣ», που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ του Υπουργείου Παιδείας, αποτελεί η πολυδιάστατη μελέτη της συναισθηματικής υπολογιστικής.

 

 

 

 

 

Η συναισθηματική υπολογιστική (affective computing) ορίζεται ως το πεδίο εκείνο της επιστήμης των υπολογιστών που αφορά, προκύπτει από, ή επηρεάζει σκόπιμα το συναισθηματικό μας κόσμο.

 

 

 

 

 

Στόχος των ερευνητών είναι να προάγουν τεχνικές/μεθόδους/εργαλεία που θα αφορούν είτε στην αναγνώριση των συναισθηματικών καταστάσεων του ανθρώπου, είτε στον τρόπο με τον οποίο αυτά δημιουργούνται ή εκφράζονται στις υπολογιστικές μηχανές.

 

 

 

 

 

Η έρευνα στο έργο «ΣΘΕΝΟΣ» αποσκοπεί στην ανάπτυξη ανθρωποκεντρικών (human-centered) υπολογιστών οι οποίοι να μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση του ανθρώπου (ταυτότητά, συναισθήματα, κινήσεις), χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά και βιολογικά σήματα και να αλληλεπιδράσουν μαζί του, χρησιμοποιώντας, κυρίως, συνθετική οπτικοακουστική πληροφορία.

 

 

 

 

 

Σκοπός της Ημερίδας είναι η προώθηση των νευροεπιστημονικών γνώσεων και των καινοτόμων εφαρμογών τους καθώς επίσης και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σύγχρονων μεθοδολογιών που εφαρμόζονται στις νευροεπιστήμες, σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

 

 

 

 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ Χρίστος Παπαδέλης και θα παρουσιάσει ερευνητικά αποτελέσματα στη μελέτη της παιδικής επιληψίας από μια πρωτοποριακή ιατρική συσκευή παιδικής μαγνητοεγκεφαλογραφίας, εγκατεστημένη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης, που επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό των εστιών επιληπτικών κρίσεων και βοηθά τους νευροχειρουργούς στη χειρουργική θεραπεία της επιληψίας.

 

 

 

 

 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν καταξιωμένοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του York της Αγγλίας και από το Πανεπιστήμιο του Münster της Γερμανίας, παρουσιάζοντας μεθόδους ανάλυσης και αποτελέσματα από την ανάλυση δεδομένων για την εγκεφαλική ολοκλήρωση οπτικο-ακουστικών ερεθισμάτων.

 

 

 

 

 

Η Ημερίδα απευθύνεται, κυρίως, σε επιστήμονες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και φοιτητές επιστημών υγείας, πληροφορικής, θετικών επιστημών, δικτύων, ψυχολογίας και άλλων συναφών επιστημών.

 

 

 

 

 

Θα δοθεί δυνατότητα ανοιχτής συζήτησης και ερωτήσεων για τα σύγχρονα ζητήματα των Νευροεπιστημών καθώς και βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ., στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλους.

 

 

 

 

 

 

INFO: Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο:

http://www.sthenos.gr/special-events/workshop-june-2013

 

 

 

 

Tο πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ: Programma_Hmeridas

 

 

 

 

 

www.mywaypress.gr

 

25/6/2013

 

Σχετικά Άρθρα