Το φθηνό χρήμα του Ντράγκι χρησιμεύει μόνο επικουρικά

Η απονεννοημένη προσπάθεια και το γλυκό δηλητήριο του Μάριο Ντράγκι

Τα μέτρα Ντράγκι δεν λύνουν τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης και αφαιρούν την ώθηση για μεταρρυθμίσεις στο νότο υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος Γιούργκεν Σταρκ. Η ΕΚΤ ξεπέρασε τις αρμόδιότητές της.

Τα μέτρα που έλαβε χθες η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν προκάλεσαν τον ενθουσιασμό σε μερίδα γερμανών οικονομολόγων. Αντίθετα, καταγγέλθηκαν ως αναποτελεσματικά. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκει και ο Γιούργκεν Στάρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

«Απονεννοημένη προσπάθεια»

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο Σταρκ εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη του το σχέδιο του Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να επιτύχει. «Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα στον τραπεζικό τους τομέα. Για παράδειγμα, στην Ιταλία και την Ισπανία υπάρχουν τα τοξικά δάνεια και είναι πολύ δύσκολο να περιμένει κανείς από τις τράπεζες μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να είναι διατεθειμένες ή να μπορούν να δώσουν και άλλα δάνεια, πριν τα αποχωριστούν (σσ. τα τοξικά). Επίσης, δεν μπορεί να αναγκάσει κανείς την τράπεζα να δώσει δάνεια, εάν δεν υπάρχουν αποδοτικά σχέδια. Άρα, πρόκειται για μια απονενοημένη προσπάθεια μπορεί να πει κανείς. Πρέπει να δοθεί κινητήρια δύναμη στο σύστημα πιστωτικών συναλλαγών, αλλά τα διαθρωτικά προβλήματα που έχουν αυτές οι χώρες δεν λύνονται με αυτά τα μέτρα».

Ο Γιούργκεν Σταρκ θεωρεί ότι με τις αποφάσεις αυτές η ΕΚΤ υπερέβη τα όρια αρμοδιοτήτων της τα οποία είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και όχι η διαμόρφωση οικονομική πολιτικής έχοντας κατά νου ορισμένες χώρες. Σε αυτόν τον τομέα η ΕΚΤ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα, όπως υπογραμμίζει.

«Αγοράζεται χρόνος»

Ο Γιούργκεν Σταρκ αποφεύγει να κάνει προγνώσεις λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πείραμα που δρα ενάντια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ευρωπαϊκού νότου και που απλώς αγοράζει χρόνο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πιο εποικοδομητικά.

«ΤΟ ΔΝΤ, αλλά και ο ΟΟΣΑ στο Παρίσι απαιτούν από καιρό μια επιθετική νομισματική πολιτική, περισσότερη ρευστότητα στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ περιμένουν ότι τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη θα λυθούν με την έκδοση περισσότερου χρήματος. Όμως αυτό ακριβώς – κι αυτό το ξεχνούν το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ – θα αφαιρέσει από τις κυβερνήσεις το κίνητρο για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Με την πολιτική της, η ΕΚΤ θέτει αρνητικά κίνητρα για την εφαρμογή μιας τέτοιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής που ίσως σε μερικές χώρες μόλις αρχίζουν να υλοποιούνται». DLF / Ειρήνη Αναστασοπούλου- Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

 

• Το γλυκό δηλητήριο του Μάριο Ντράγκι

Ευχή για το νότο, κατάρα για το βορρά τα νέα -ιστορικής σημασίας – μέτρα του Μάριο Ντράγκι. Το φθηνό χρήμα θα ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις. Εγκώμια ωστόσο για την Αθήνα.

Στο μόνο στο οποίο συμφωνούν οι σχολιαστές του γερμανικού και ξένου τύπου είναι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έγραψε ιστορία με τα μέτρα που έλαβε χθες για την αντιμετώπιση του αρνητικού πληθωρισμού και της ανεργίας. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν αποτέλεσμα και θα τονώσουν τη αποστεγνωμένη οικονομία των χωρών του νότου.

«Επιτέλους»

Για τον σχολιαστή της ισπανικής εφημερίδας El Pais είχε έρθει η ώρα. «Επιτέλους η ΕΚΤ κινητοποίησε ένα τμήμα του οπλοστασίου της για να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να ενισχύσει τις δανειοδοτήσεις» σημειώνει. «Η απόφαση ήταν σωστή. Εάν οι τόκοι έμεναν για μεγαλύτερο διάστημα σε αυτό το επίπεδο, τότε η οικονομία θα έτρεχε με πιο αργό ρυθμό και η ανεργία θα κάλπαζε σε μεγαλύτερα ύψη. Και όταν ο κίνδυνος αποπληθωρισμού περάσει, τότε το ευρώ θα αποκτήσει ισοτιμία που θα ευνοεί την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής εξαγωγικής οικονομίας. Εναπόκειται τώρα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που διαθέτουν με υπεύθυνο τρόπο».

Αντίθετη είναι η άποψη του σχολιαστή της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. «Η ΕΚΤ συνεχίζει την επεκτατική νομισματική πολιτική και ενισχύει τη χορήγηση δανείων. Όλος αυτό ο ακτιβισμός θα ήταν δικαιολογημένος, εάν ο αρνητικός πληθωρισμός με τη μείωση των τιμών είχε γίνει επιζήμια και χρόνια κατάσταση. Όμως δείχνει να είναι ‘καλοήθης’. Αντίθετα το περισσότερο και φτηνότερο χρήμα από την ΕΚΤ απειλεί να ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία που προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Με τη στάση της η ΕΚΤ δεν κάνει καμιά χάρη στην ευρωζώνη» υπογραμμίζει ο Ελβετός σχολιαστής.

Δεν θα λύσουν τα προβλήματα του νότου

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιγράφει το δικό της σχόλιο με τον τίτλο «γαλαντόμος» και υποστηρίζει ότι ο Ντράγκι απλά κερδίζει χρόνο. «Η Ευρώπη θέλει να επαναλάβει τα λάθη της Αμερικής;» διερωτάται ο σχολιαστής της αναφερόμενος σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η FED χωρίς αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία. «Τα μέτρα του Ντράγκι θα λύσουν το πρόβλημα στις χώρες σε κρίση; Πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους ισχυριζόμενοι ότι η ασθένεια έχει αιτίες που δεν μπορεί να θεραπεύσει καμιά ένεση. Παράλληλα το φθηνό χρήμα προκαλεί βλάβες που θα αισθανθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι… είναι σαφές από καιρό ότι ο Ντράγκι αγοράζει χρόνο και ότι το πρόβλημα χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία οφείλεται στην μακροχρόνια κακοδιαχείριση…η πικρή αλήθεια είναι ότι θα πάρει χρόνο για να πάρει εμπρός η οικονομία. Αλλά για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο ο μοναδικός δρόμος περνά από τις μεταρρυθμίσεις. Το φθηνό χρήμα του Ντράγκι χρησιμεύει μόνο επικουρικά. Αλλά οι κυβερνήσεις στη Ρώμη, στο Παρίσι και αλλού νομίζουν ότι ο μάγος της Φραγκφούρτης θα τα καταφέρει μόνος του, έτσι ώστε να μπορέσουν εκείνοι να προστατεύσουν του λαούς τους».

Εγκώμια για την Αθήνα

Εγκώμια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Προέρχονται από μελέτες της τράπεζας Berenberg και του Lisbon Council, μιας δεξαμενής σκέψης που ασχολείται με θέματα όπως η παιδεία, η εργασία, η αειφόρος ανάπτυξη και η καινοτομία. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο από ότι η φήμη της», γράφει ο γερμανός αρθρογράφος επικαλούμενος στοιχεία των μελετών.

«Μάλιστα στο Euro Plus Monitor η Ελλάδα παίρνει την καλύτερη βαθμολογία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από όλες τις άλλες προβληματικές χώρες. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, που της κόστισε απώλεια του ¼ της οικονομικής της δύναμης η χώρα φέτος θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα στην ανάπτυξη… Η Ελλάδα παράλληλα έχει κάνει τεράστιες προόδους στην εξυγίανση του προϋπολογισμού της… μια τόσο ‘δρακόντεια διόρθωση’ δεν έχει καταφέρει καμιά δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης» σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.  Πηγή:  Deutsche Welle -Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου- Υπεύθ. σύνταξης:Μαρία Ρηγούτσου

Σχετικά Άρθρα