ITQI: 40 ελληνικά προϊόντα-αστέρια

Απονομή ετήσιων βραβείων International Taste & Quality Institute (ITQI)

O κ. Παντελής Γκάσιος, Σύμβουλος ΟΕΥ  Α’ του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών  Υποθέσεων, της Πρεσβείας μας  στις Βρυξέλλες, καταγράφει σε ενημερωτική ανακοίνωση, τις διακρίσεις των ελληνικών προϊόντων στα ετήσια βραβεία International Taste & Quality Institute (ITQI).

Όπως σημειώνει : «σε ειδική εκδήλωση  σε κεντρικό σημείο των Βρυξελλών (Concert Noble), έλαβε χώρα η ετήσια απονομή βραβείων γεύσης και ποιότητας από το International Taste & Quality Institute (ITQI)  που έχει έδρα τις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για διεθνή οργάνωση με την οποία συνεργάζονται 15 διεθνείς και εθνικές ομοσπονδίες chefs και sommeliers (κυρίως από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, αλλά και διευρωπαϊκές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως οι Euro-Toques, World Master Chefs Society και Association dela Sommellerie Internationale).

Τα τυποποιημένα / συσκευασμένα προϊόντα που συμμετέχουν κάθε χρόνο από αριθμό χωρών από ολόκληρο τον κόσμο υποβάλλονται σε «τυφλή» επί εξαήμερο γευσιγνωσία από ομάδα 120 ειδικών που προέρχονται από τις συνεργαζόμενες με το ITQI ομοσπονδίες.

Τα προϊόντα δεν συγκρίνονται μεταξύ τους, αλλά κρίνονται επί τη βάσει των γευστικών και ποιοτικών τους χαρακτηριστικών.

Από τα προϊόντα που υποβάλλονται σε δοκιμασία, επιλέγεται περίπου το 60% και βραβεύεται με διακρίσεις ενός, δύο ή τριών αστέρων, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ως άνω γευστικών δοκιμών.

Και φέτος, όπως και προηγούμενες χρονιές, υπήρξε πληθώρα ελληνικών προϊόντων που βραβεύθηκαν και τα οποία μνημονεύουμε αμέσως κατωτέρω.

Σημειώνουμε ότι κατά την τελετή ανακοινώνονται οι διακρίσεις μόνον εκείνων των προϊόντων των οποίων οι παραγωγοί επιχειρήσεις εκπροσωπούνται στην τελετή απονομής των βραβείων.

Ο υπογράφων εντόπισε τους εκπροσώπους των 6 ελληνικών επιχειρήσεων που εκπροσωπούντο στην τελετή βράβευσης και αντάλλαξε απόψεις όσον αφορά την σημασία της διάκρισης.

Από την χώρα μας βραβεύθηκαν το 2014 τα ακόλουθα 40 προϊόντα:

Πευκόμελο Σίθων από τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης Χαλκιδικής (2 αστέρια)

Θεόνη Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την εταιρεία AHB Group S.A. (Μουζάκι Καρδίτσας, 3 αστέρια) – εκπροσωπήθηκε

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο (Gourmet, early harvest) από την εταιρεία Amphoreus Intertrade (Αθήνα, 2 αστέρια) – εκπροσωπήθηκε

Κλασικό Μέλι Αττική από την Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλεξ. Πίττας ΑΒΕΕ (Αθήνα, 3 αστέρια)

CretaFarms Εν Ελλάδι Γαλοπούλα Βραστή από την εταιρεία Creta Farms (Ρέθυμνο, 2 αστέρια)

Φέτα σε άλμη DELTA Βίγλα (3 αστέρια), Κασέρι DELTA ΠΟΠ Βίγλα (2 αστέρια), Γιαούρτι DELTA 0% (2 αστέρια), Γιαούρτι DELTA 0% κεράσι, ροδάκινο-βερίκοκο (2 αστέρια), φράουλα, βατόμουρο (1 αστέρι) από την εταιρεία Vivartia– Δέλτα Τρόφιμα Α.Ε. (Αθήνα)

Kris Kris Tostimo, Kris Kris Tostimo ολικής αλέσεως, Elite Mediterranean Crackers with Tomato & Basil, Elite Mediterranean Crackers Plain Flavor with Sesame Seeds, Elite Mediterranean Crackers with Herbs (2 αστέρια), Kris Kris Tostimo με ελαιόλαδο και ρίγανη, Elite Mediterranean Crackers with Oregano & Feta Cheese Flavor (1 αστέρι) από την εταιρεία ELBISCO (Πικέρμι)

Βίκος Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Ζαγοροχώρια Spark (3 αστέρια), Βίκος Spark, Ζαγοροχώρια Φυσικό Μεταλλικό Νερό (2 αστέρια) από την εταιρεία Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (Αχαρνές) – εκπροσωπήθηκε

Λεμονάδα ΕΨΑ, Light Drops ΕΨΑ (3 αστέρια) από την εταιρεία ΕΨΑ Α.Ε. (Βόλος) – εκπροσωπήθηκε

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Harmonia ΠΓΕ Χανιά (3 αστέρια) και Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Harmonia ΠΓΕ Λακωνία (2 αστέρια) από την εταιρεία Foodrinco S.A. (Μεταμόρφωση Αττικής) – εκπροσωπήθηκε

Αυγοτάραχο από την εταιρεία Στ. Ι. Κότσαρης (Μεσολόγγι, 1 αστέρι)

Πάστα Τομάτας Κύκνος διπλής συμπύκνωσης 28-30% από την εταιρεία Κύκνος Α.Ε. (Ναύπλιο, 3 αστέρια)

Θυμαρίσιο Μέλι «Θαύμα Θεών» από την Μελισσοκομική Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ (Ρόδος, 3 αστέρια)

Μπύρα Μύθος από την εταιρεία Μύθος Ζυθοποιία (Σίνδος Θεσσαλονίκης, 3 αστέρια)

Βοδινό Prosciutto από την εταιρεία Αλλαντικά Παντέρη Ο.Ε. (Αχαρνές, 1 αστέρι)

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο από την εταιρεία Παλίρροια Α.Ε. (Πολιτικά Εύβοιας, 1 αστέρι) – εκπροσωπήθηκε

Βιολογικό Κριθαράκι ΗΛΙΟΣ (2 αστέρια), Ταλιατέλες με σπανάκι ΗΛΙΟΣ, Penne Rigate ΗΛΙΟΣ με λαχανικά (1 αστέρι) από την εταιρεία ΗΛΙΟΣ Βιομηχανία Ζυμαρικών (Μεταμόρφωση Αττικής)

Ξύδι TOP Balsamic από την εταιρεία Pernod Ricard Hellas (2 αστέρια)

Στραγγιστό Γιαούρτι ΟΛΥΜΠΟΣ (3 αστέρια), Φέτα ΠΟΠ ΟΛΥΜΠΟΣ (2 αστέρια) από την εταιρεία Τυράς Α.Ε. (Λάρισα)

Balsamic Cream PAN από την εταιρεία Οξοποιία Ζαφειρόπουλου

Σημειώνουμε ότι συνολικά βραβεύθηκαν 902 προϊόντα διαφορετικών προελεύσεων από όλες τις χώρες του κόσμου, αναλυτικό κατάλογο των οποίων –καθώς και γενικότερες πληροφορίες- μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εντοπίσουν στην ιστοσελίδα του ITQI, στην διεύθυνση: http://www.itqi.com/en/awarded-products/awarded-products-2014.html.

Σημειωτέον ότι απονεμήθηκαν ειδικά τιμητικά βραβεία σε προϊόντα τα οποία έχουν διακριθεί με τρία αστέρια επί τρία συνεχή έτη (CrystalAwards) προελεύσεως Τουρκίας, Βελγίου, Γερμανίας, Κολομβίας, Βολιβίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Κύπρου (Kimagro Fishfarming Ltd.), Μεξικού και Ισπανίας, καθώς επίσης και ανώτατη διάκριση (Diamond Award) σε προϊόντα που έχουν βραβευθεί 7 φορές εντός δεκαετίας (ένα ιαπωνικής και ένα γερμανικής προέλευσης).

Εάν κρίνουμε από την συμμετοχή στην διαδικασία δοκιμασίας πληθώρας προϊόντων, περιλαμβανομένων και προϊόντων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς, τείνουμε στο συμπέρασμα ότι η διάκριση στο πλαίσιο του InternationalTaste & QualityInstituteαποτελεί ένα τουλάχιστον πρόσθετο «διαβατήριο» για τυχόν ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών στην διεθνή αγορά

 

INFO

International Taste & Quality Institute – iTQi

Το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας -iTQi- με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι ο κορυφαίος οργανισμός που έχει ως στόχο τη δοκιμή και την προώθηση τροφίμων και ποτών ανώτερης γεύσης από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κριτές επιλέγονται από τις 15 πιο αναγνωρισμένες λέσχες μαγείρων και γευσιγνωστών, στην Ευρώπη όπως τις Maîtres Cuisiniers de France, Academy of Culinary Arts, Hellenic Chefs’ Association (Ελληνική Λέσχη Αρχιμαγείρων), Académie Culinaire de France, Verband der Köche Deutschlands, Federación de Asociaciones de Cocineros de España, Federerazione dei Cuochi Italiana, Årets Kock of Sweden, Euro-Toques, Gilde Van Nederlandse Meesterkoks, Associação de Cozinheiros Profissionais de Portugal, Craft Guild of Chefs, Turkish Cooks Association, World Master Chefs Society (WMCS) και Association de la Sommellerie Internationale (ASI).

Το βραβείο ανώτερης γεύσης είναι μια μοναδική αναγνώριση της ποιότητας προϊόντων, βασισμένη στην κρίση τους χωρίς την παροχή βασικών πληροφοριών, από μεγάλους Σεφ και Γευσιγνώστες, εξαίρετους διαμορφωτές γνώμης και εμπεριστατωμένα ειδικευμένοι σε θέματα γεύσης. Για τα βραβευμένα προϊόντα, το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης (The Superior Taste Award) προσφέρει ένα δυνατό εργαλείο Μαρκετινγκ που μπορεί να βοηθήσει στην μακροπρόθεσμη διαφοροποίηση των αναλώσιμων προϊόντων σας (τρόφημα και ποτά) στην αγορά:

-Ένα πειστικό και ανεξάρτητο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις σας (B2B).

-Ένα σήμα ποιότητας που ξεκάθαρα διαφοροποιεί το προϊόν σας απο αυτά των ανταγωνιστών σας (B2C).

-Λεπτομερή έκθεση των αποτελεσμάτων της κρίσης των προϊόντων σας, με σχόλια σχετικα με την γεύση και την ποιότητα τους από τους κρίτες.

-Διεθνής κάλυψη της τελέτης και των βραβευμένων προϊόντων από τον διεθνή τύπο.

Εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες επωφελούνται ήδη από το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, και το έχουν πλήρως ενσωματώσει στην επικοινωνιακή πολιτική τους.

Σχετικά Άρθρα