Σε 72 δις $ το 2015 θα ανέλθουν τα Αναπτυξιακά έργα στις χώρες του Κόλπου

Επιλεγμένες επιχειρηματικές ειδήσεις

 
1-Ανακοίνωση νέων έργων στο Ντουμπάι
Η εταιρεία Nshama, με επικεφαλής ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της Emaar, παρουσίασε σχέδια για την κατασκευή της μεγαλύτερης πλατείας της πόλης στο Ντουμπάι.

Η πλατεία της πόλης, σε κεντρική τοποθεσία στο Νέο Ντουμπάι κοντά στην περιοχή Al Barsha, θα περιλαμβάνει πάνω από 3.000 κατοικίες και 18.000 διαμερίσματα, πέραν των εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων. Σε έκταση πάνω από περίπου 750 στρέμματα η πλατεία θα διαθέτει στον περίγυρό της μονοκατοικίες τριών έως τεσσάρων υπνοδωματίων και διαμερίσματα ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων.

Προβλέπονται επίσης ζώνες πρασίνου, τζαμιά, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, ψυχαγωγίας και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθρια γυμναστήρια, πάρκα skateboard, παιδικές χαρές, πισίνες και ποδηλατοδρόμους.

 
2-Το Ντουμπάι στην πρώτη θέση πόλεων  ‘ φιλικές προς το περιβάλλον’ στη  Μ. Ανατολή
Το Ντουμπάι έχει ονομαστεί ως η πιο φιλική προς το περιβάλλον πόλη στη Μέση Ανατολή (αλλά στην παγκόσμια κατάταξη κατέχει την 33η από 50 θέσεις).

Το Άμπου Ντάμπι κατετάγη μία θέση πιο κάτω και ακολουθούν η Ντόχα στην 41η θέση, η Τζέντα και το Ριάντ στην 43η και 44η αντίστοιχα.

Η κατάταξη έγινε από την εταιρεία συμβούλων Arcadis επί τη βάσει της περιβαλλοντικής προόδου, της ποιότητας ζωής και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η Φρανκφούρτη κατετάγη στην πρώτη θέση και το Λονδίνο στη δεύτερη. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη 20 διαφορετικούς δείκτες όπως εκτάσεις πρασίνου, εισοδηματικά κριτήρια και ευκολία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων. Μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στην Ασία ήταν οι  λιγότερο βιώσιμες στον πίνακα συμπεριλαμβανομένων της Τζακάρτα (45η), Μανίλα (46η), Μουμπάι (47η), Βουχάν (48η) και το Νέο Δελχί (49η). Το Ναϊρόμπι κατετάγη τελευταίο.

 
3-Αναπτυξιακά έργα στις χώρες του Κόλπου (GCC) θα ανέλθουν σε 72 δις $ το 2015
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έργα αξίας περίπου 72 δις $ πρόκειται να ολοκληρωθούν στις Χώρες του Κόλπου εντός του 2015. Το 2014 ολοκληρώθηκαν έργα αξίας  67,6 δις $, δηλ. προβλέπεται αύξηση κατά 6,5% το 2015 και κατά 21,2% (σύνολο  103 δις $) το 2016. Τα οικιστικά έργα ανήλθαν με αξία 28 δις, τα εμπορικά κέντρα σε 11,46 δις $, τα έργα υγειονομικής περίθαλψης σε 7,1 δις$ και έργα στον τομέα της εκπαίδευσης 7,13 δις $.

 
4-Νέα επένδυση του ομίλου Jumeirah στο Άμπου Ντάμπι
O όμιλος πολυτελών ξενοδοχείων Jumeirah με έδρα το Ντουμπάι, ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνία με το Σεΐχη Suroor bin Mohammed Al Nahyan για τη δημιουργία ενός νέου θέρετρου στο νησί Saadiyat στο Άμπου Ντάμπι, σε μια προνομιακή τοποθεσία στη βορειοανατολική ακτή του νησιού. Σημειώνεται ότι στο νησί αυτό θα κατασκευαστούν, επίσης, τα νέα μουσεία του Λούβρου και Guggenheim. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του ομίλου Jumeirah, το εν λόγω ξενοδοχείο θα είναι πολυτελές θέρετρο πέντε αστέρων στο Άμπου Ντάμπι και αναμένεται να λειτουργήσει το 2017. Θα περιλαμβάνει 294 δωμάτια, σουίτες με ιδιωτικό spa, προεδρικές σουίτες και ιδιωτικές βίλες.

Θα περιλαμβάνονται, επίσης, χώροι εστίασης και διασκέδασης που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

 
5-Ανακοινώθηκε νέο έργο της εταιρείας ανάπτυξης και επένδυσης ακινήτων EMMAR στο Ντουμπάι
Η εταιρεία επενδύσεων ακινήτων Emaar Properties από κοινού με την εταιρεία Meraas έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός συμπλέγματος διαμερισμάτων με την ονομασία Acacia  στην περιοχή Mohammed Bin Rashid City. Ο οικισμός θα περιλαμβάνει 479 διαμερίσματα ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων που, σύμφωνα με την Emaar Properties, θα προσφέρει στους κατοίκους πρόσβαση σε παροχές, όπως γήπεδα γκολφ και ακαδημία τένις.

 
6-Διατήρηση πιστοληπτικής ικανότητας  Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Μέσα Φεβρουαρίου 2015 οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας χωρών Fitch rating και Standard and Poor’s διατήρησαν τη βαθμολογία τους AA για το Άμπου Ντάμπι.

 
7-Διεθνής Έκθεση τροφίμων Gulfood, Ντουμπάι, 8-12.2.2015/Συμμετοχή με 45 ελληνικές εταιρείες
Πραγματοποιήθηκε στο Dubai, από τις 8 έως 12/2/2015, η διεθνής έκθεση Gulfood 2015, η σημαντικότερη έκθεση στον κλάδο των τροφίμων στη Μέση Ανατολή με τη  συμμετοχή, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 3.980 εταιριών από 89 χώρες. Η έκθεση εγκαινιάσθηκε από τον Αναπληρωτή Ηγεμόνα του Dubai και Υπουργό Οικονομικών και Βιομηχανίας Σεΐχη Hamdan Bin Rashid Al Maktoum.

Σημαντική συμμετοχή είχαν τα εθνικά περίπτερα της Ινδίας (277 εταιρείες), Ιταλίας (221), Ισπανίας (219), Κίνας (177), ΗΠΑ (165), Ταυλάνδης (142), Τουρκίας (129), Ην. Βασιλείου (126), Γερμανίας (125), Αιγύπτου (125), Γαλλίας (111), Λιβάνου (83), Σαουδικής Αραβίας (77), Πολωνίας (73),Τυνησίας (43), Κύπρου (37), Ν. Αφρικής (32), Πορτογαλίας (24), Συρίας (20) καθώς και 426 εταιρείες από τα ΗΑΕ. Εκτιμάται ότι την έκθεση επισκέφθηκαν περί τους 80.000 επισκέπτες, ενώ κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν ημερίδες για την ασφάλεια των τροφίμων, την δικαιόχρηση επιχειρήσεων και για επενδύσεις σε προϊόντα Χαλάλ.

Στην έκθεση, συμμετείχε με εθνικό περίπτερο η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ, και συμμετείχαν, συνολικά, 45 εταιρείες από την Ελλάδα, (έναντι 49 το 2014 και 58 το 2013) στους τομείς ελαιόλαδου και ελιάς, φρέσκων χυμών, γαλακτοκομικών προϊόντων, εξοπλισμού τροφίμων, αρτοποιημάτων, εμπορίας ποιοτικών τροφίμων, κονσερβοποιημένων φρούτων, κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης, πρώτων υλών, κρόκου Κοζάνης, κ.α..

Στο περιθώριο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε (11.2.2015, ξενοδοχείο Fairmont Dubai) εκδήλωση προβολής και προώθησης του κρόκου Κοζάνης και φέτας, με τη συμμετοχή 20 περίπου τοπικών επιχειρήσεων λιανικής, χονδρεμπόρων και διανομέων τροφίμων.

Αναμφίβολα, η έκθεση τροφίμων Gulfood, που εφέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια παρουσίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων στη Μ. Ανατολή τόσο σε εκθέτες όσο και επισκεψιμότητα. Ειδικότερα, οι εμπορικοί επισκέπτες προέρχονται, κυρίως, από την ΝΑ Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική και βόρεια Αφρική.

 
8-Κατασκευαστικά έργα του ομίλου Sobha στο Ντουμπάι
Ο όμιλος Sobha, ινδικών συμφερόντων εταιρεία ακινήτων PNC Menon, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση κατασκευής πολυτελών κατοικιών ύψους 4 δις. $. O Όμιλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανοίγματος πέντε γραφεία πωλήσεων στο Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη, το Ριάντ, Ντόχα και την πόλη του Κουβέιτ για την προσέλκυση επενδυτών.

 
9-Πληρότητα ξενοδοχείων στο Ντουμπάι
Σύμφωνα με στοιχεία της STR Global η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Ντουμπάι ανήλθε σε 78,7% το 2014 σε σχέση με 80,2% το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών κλινών αυξήθηκε κατά 7,8% το 2014. Για το 2014 υπήρχαν 848.111 διαθέσιμες κλίνες ξενοδοχείων (25,5 εκ. διανυκτερεύσεις) ενώ ο λόγος κερδών προς διαθεσιμότητα δωματίου υποχώρησε δραστικά από 8,9% το 2013 σε 1% το 2014.

 
10-Διεθνής έκθεση Υγείας Arab Health, Ντουμπάι 26-29/1/2015 με συμμετοχή 9 ελληνικών εταιρειών
Πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, από 26 έως 29 Ιανουαρίου 2015 η Διεθνής Έκθεση Υγείας με τη συμμετοχή άνω των 4.000 εκθετών από 63 χώρες, σε χώρο έκτασης 14.000 τ.μ., η οποία αποτελεί και τη σημαντικότερη έκθεση στον τομέα της υγείας στη Μέση Ανατολή.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Αντιπρόεδρος / Πρωθυπουργός και Ηγεμόνας του Εμιράτου του Ντουμπάι Σείχης Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Ηγεμόνα του Ντουμπάι Σείχη Μaktoum Bin Mohammad Bin Rashid Al Maktoum και τον Υπουργό Υγείας των ΗΑΕ Abdul Rahman Mohammad Al Qwais.

Εντυπωσιακή παρουσία είχαν τα εθνικά περίπτερα της Κίνας (561 εκθέτες έναντι 553 το 2014), Γερμανίας (471 έναντι 411 το 2014),  ΗΠΑ (322 έναντι 297 το 2014), Ην. Βασιλείου (246 έναντι 230 το 2014), Ιταλίας (228 έναντι 209 το 2014), Ν. Κορέας (192 έναντι 154 το 2014), Ινδίας (158 έναντι 119 το 2014) και της Τουρκίας (175 έναντι 109 το 2014).

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 8 εταιρείες, έναντι 7 το 2014, στις κατηγορίες ιατρικών συσκευών και επίπλων, ιατρικών αναλώσιμων, πληροφοριακών συστημάτων, ορθοπεδικών εξαρτημάτων, συστημάτων ιατρικών αερίων, εμφυτευμάτων, ιατρικών βοηθημάτων και παραφαρμάκων.

 
11-Εκδήλωση/ημερίδα για προβολή ελληνικού τουρισμού πολυτελείας (2nd Greek  Deluxe Travel Roadshow) σε Ντουμπάι, 25/2/2015
Στο ξενοδοχείο JW Marriot στο Ντουμπάι, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τις ελληνικές εταιρείες Rollerdeck Associates και Amuse Concept Event σε συνεργασία με την Emirates Airlines και τελούσε υπό την αιγίδα της Marketing Greece. Χορηγοί, επίσης, της εκδήλωσης ήταν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, καθώς  και το αεροδρόμιο  Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 9 τουριστικές επιχειρήσεις από Ελλάδα ενώ ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν 72 τουριστικοί πράκτορες και τουριστικά γραφεία από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά το πρώτο μέρος της ημερίδας οι Περιφερειάρχες κ Α. Τζιτζικώστας και κ. Γ. Χατζημάρκος παρουσίασαν τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ν. Αιγαίου αντίστοιχα, ως τουριστικό προορισμό, με εκτενή αναφορά σε αξιοθέατα των Περιφερειών τους και σε τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρουν με προβολή φωτογραφιών και βίντεο. Ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου  Ελευθέριος Βενιζέλος παρουσίασε στατιστικά στοιχεία κίνησης του αεροδρομίου και ειδικότερα του έτους 2014 που κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 21,2% με 15,2 εκατομμύρια, ξεπερνώντας αντίστοιχη επίδοση του 2013 κατά 2,7 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ο εκπρόσωπος της Marketing Greece παρουσίασε γενικά στοιχεία για εισερχόμενο τουρισμό σε χώρα μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με b2b συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων με 72 ταξιδιωτικά πρακτορεία που συμμετείχαν.

 
Πηγή: Πρεσβεία Ελλάδος στο Αμπου Νταμπι, Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντουμπάι

Σχετικά Άρθρα