Alpha Bank :Το πλεόνασμα καταλύτης μείωσης χρεών. Έτσι θα ξαναχτίσουμε με επιμονή και συνέπεια τη χαμένη σήμερα αξιοπιστία μας.

Aπό το Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank προκύπτει η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) στο 1o 6μηνο του 2012,εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος της ΓΚ το 2012, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος € 2,05  δις που προβλέπει το 2ο Μνημόνιο.

 

Με βάση τα ανωτέρω,  αντίθετα με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών διεθνώς,  που λαμβάνουν of the  record  πληροφορίες από διάφορες πλευρές,  η πτώση των πρωτογενών δαπανών της ΓΚ το 2012  ως σύνολο μπορεί και να υπερβεί το -5,7% του  1 ου 6μήνου.’12.

 

Αρκεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και θεσπιστεί.

 

 

«Δημοσιονομική Προσαρμογή:

Ικανοποιητική ήταν η εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) στο 1o 6μηνο του 2012.

 

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος της ΓΚ το 2012, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος € 2,05  δις που προβλέπει το 2ο Μνημόνιο.

 

Ειδικότερα:

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπ.  Οικονομικών εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα   της Γενικής Κυβέρνησης σε ενοποιημένη βάση περιορίστηκε σημαντικά στα € 1,07 δις στο  1ο 6μηνο του 2012,  από € 4,6  δις στο  1ο 6μηνο.’11.

 

Αυτή η πολύ ικανοποιητική επίδοση επιτεύχθηκε: 

 

Η αύξηση των εσόδων

 

α)  Με αύξηση των εσόδων της ΓΚ σε ενοποιημένη βάση κατά 3,1%, όταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής του Μαρτίου 2012  προβλέπει μείωση των εσόδων αυτών το 2012 ως σύνολο κατά -2,6%.

 

Σημειώνεται ότι η αύξηση των εσόδων της ΓΚ στο  1ο 6μηνο του 2012 επιτεύχθηκε παρά το ότι τα καθαρά έσοδα του Τ.Π.  ήταν μειωμένα κατά -0,6%  σε ετήσια βάση  (ή κατά € 1,15 δις από τον στόχο που είχε τεθεί για το1ο 6μηνο.’12),  ως αποτέλεσμα: (i)  των αρνητικών επιπτώσεων από το προεκλογικό κλίμα και την αβεβαιότητα που επικράτησε μετά τις εκλογές της 6ηςΜαΐου 2012,

 

(ii) του γεγονότος ότι στο  1ο 6μηνο.’12  δεν είχαν ακόμη υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ)  και

 

(iii)  του ότι τα σημαντικότερα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για αύξηση των εσόδων κατά το 2012  θα τεθούν σε ισχύ μετά τον Ιούλιο 2012.

 

Οι επιστροφές φόρων ήταν μεν σημαντικά μειωμένες κατά -34,6%  σε ετήσια βάση στο  1ο 6μηνο.’12,  αλλά διαμορφώθηκαν σε επίπεδο υψηλότερο κατά € 103 εκατ. από τον στόχο που είχε τεθεί για το  6μηνο αυτό.

 

Επίσης,  τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν αυξημένα κατά 87,8% (ή κατά € 782  εκατ.) σε ετήσια βάση, ενώ η αύξησή τους το 2012 ως σύνολο εκτιμάται στο 26%.

 

Επιπλέον,  αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στο  1ο  6μηνο.’12 των ιδίων εσόδων των Νομικών Προσώπων που είναι ενταγμένα στη ΓΚ κατά 21,2%  σε ετήσια βάση και των ιδίων εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  (ΟΤΑ)  κατά 45,1%.

 

Από την άλλη πλευρά, μειωμένα κατά -2,6% σε ετήσια βάση  (ή κατά € 322  εκατ.)  ήταν τα ίδια έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

 

Με βάση τα ανωτέρω και τις εκτιμήσεις για τα έσοδα που μπορεί να εισπραχθούν σε επίπεδο ΓΚ στο  2ο 6μηνο.2012, εκτιμάται ότι τα έσοδα της ΓΚ το 2012 ως σύνολο μπορεί και πρέπει να είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 2,0%  περίπου,  έναντι πτώσης τους κατά -2,6%  που προβλέπει ο επικαιροποιημένος Π2012.

 

Μπορεί δηλαδή να είναι κατά € 4,0  δις υψηλότερα από τα € 86 δις που προβλέπει η Τρόικα.  

 

 

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών

β)  Με σημαντική μείωση των πρωτογενών δαπανών της ΓΚ κατά -5,7%,  όταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής προβλέπει μείωση αυτών των δαπανών κατά -5,8%  το 2012  ως σύνολο.

 

Το αποτέλεσμα στο  1ο  6μηνο.’12  επηρεάστηκε από τα ακόλουθα:

(1)  Από την μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά -4,6% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξησή τους κατά 2,9% το 2012 ως σύνολο.

 

(2) Από τον καταλογισμό του κύριου όγκου των δαπανών από καταπτώσεις εγγυήσεων (€ 1,16  δις)  στο  2o   6μηνο.’12 (1ο 6μηνο.’12: € 174 δις).

 

(3) Από τη μεγάλη αύξηση των πρωτογενών δαπανών των ΟΤΑ κατά 27,1% (ή κατά € 638  εκατ.)  σε ετήσια βάση, όταν για το έτος 2012 ως σύνολο προβλέπεται μείωσή τους κατά -9,0%.

 

(4)  Από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών των ΟΚΑ κατά -6,3%,  όταν για το έτος ως σύνολο προβλέπεται μείωσή τους κατά -4,4%.

 

Τέλος, (5) οι πρωτογενείς δαπάνες των Νομικών Προσώπων ήταν αυξημένες στο  1ο 6μηνο.’12  κατά 8,9%  σε ετήσια βάση,  έναντι προϋπολογισμού για αύξησή τους κατά 5,2%  το 2012 ως σύνολο.

 

Επίσης,  οι πρωτογενείς δαπάνες του Τ.Π.  ήταν   μειωμένες κατά -7,1%,  μετά τη μείωση των μισθολογικών αμοιβών και των συντάξεων της κεντρικής διοίκησης κατά -7,4%  και,  ειδικότερα,  τη μείωση των μισθολογικών δαπανών στα νοσοκομεία κατά -14,7%  και τη μείωση των δαπανών για κοινωνική προστασία κατά -6,1%  για ευνόητους λόγους.

 

Αντίθετα,  οι πληρωμές για λειτουργικές δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 12,0%,  ενώ για το 2012  ως σύνολο αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένες.

 

Τέλος,  υπάρχει μείωση στους αποδιδόμενους πόρους κατά € 1,0  δις περίπου (λόγω και της μεγάλης πτώσης των εσόδων από τον ΦΠΑ) στο  1ο 6μηνο.’12, αλλά τόση θα είναι περίπου και η προϋπολογισμένη μείωση του κονδυλίου αυτού για το 2012 ως σύνολο.

 

Όσον αφορά τον ΠΔΕ το κύριο ερώτημα είναι αν θα εισπραχθούν τα έσοδα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που μπορεί πράγματι και πρέπει να εισπραχθούν εντός του 2012,  με άνω των 2 -ετών καθυστέρηση.  Αν αυτό συμβεί κατά 70%  τότε τα έσοδα του ΠΔΕ μπορεί να υπερβούν τα € 5,0 δις το 2012,  έναντι των € 4,75  δις που έχει προϋπολογιστεί.

 

Το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες του ΠΔΕ.  Οι ανάγκες τις οικονομίας απαιτούν να διαμορφωθούν στα € 7,3  δις το 2012,  όπως έχει προϋπολογιστεί.  Ωστόσο,  έχει ήδη συμφωνηθεί με την Τρόικα να είναι μειωμένες και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπερβούν τα € 6,5  δις,,  από € 6,61  δις το 2011  και € 2,03  δις στο  1ο 6μηνο.’12  (έναντι € 2,13 δις στο 1ο 6μηνο.’11).

 

Με βάση τα ανωτέρω,  αντίθετα με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών διεθνώς,  που λαμβάνουν of the  record  πληροφορίες από διάφορες πλευρές,  η πτώση των πρωτογενών δαπανών της ΓΚ το 2012  ως σύνολο μπορεί και να υπερβεί το -5,7% του  1 ου 6μήνου.’12.

 

Αρκεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και θεσπιστεί.

 

Επομένως,  παραμένει η εκτίμησή μας ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος του πρωτογενούς ισοζυγίου της ΓΚ από το 2012 είναι εφικτός, εκτός εάν τα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη για να εφαρμοστούν στο  2ο 6μηνο.’12  ανατραπούν και δεν υλοποιηθούν.

 

 Επίσης,  με τα μέτρα που ήδη έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την Τρόικα για το 2013  και το 2014,  γίνεται δυνατή η δημιουργία σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013 και μετά και η δραστική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ΙΤΣ της χώρας,  στο εκτιμώμενο 5,5% του ΑΕΠ το 2013 και περί το 1,0% του ΑΕΠ το 2014. 

 

 

Οι εξελίξεις αυτές θα αποτελέσουν την πιο σταθερή βάση για την    ανάκτηση της αναγκαίας αξιοπιστίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας.

 

Το πλεόνασμα στο πρωτογενές ισοζύγιο της ΓΚ από το 2013  θα    συμβάλλει στην ομαλή εξυπηρέτηση των ήδη σημαντικά μειωμένων χρεών της χώρας από το 2015 και μετά, ξαναχτίζοντας έτσι με επιμονή και συνέπεια τη χαμένη σήμερα αξιοπιστία της,  με εξαιρετικά σημαντικές ευνοϊκές συνέπειες για την τρέχουσα και τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της.»

 

 

Σχετικά Άρθρα