
Eurobank: Προϋπόθεση ανάπτυξης-ανάκαμψης, η υπογραφή συμφωνίας αναπτυξιακού χαρακτήρα
Κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης της ψαλίδας στο βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα και του μέσου Ευρωπαίου
• Η ελληνική οικονομία είχε τον τρίτο μικρότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 το 1ο τρίμηνο 2015.
• Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η υψηλότερη ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν η Ισπανία με 2,9%, η Σουηδία με 2,5% και η Ολλανδία με 2,4%. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά της κλίμακας βρέθηκε η Φιλανδία με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης -0,1%, η Ιταλία με 0,1% και η Ελλάδα με 0,2%.
• Η «ψαλίδα» σε όρους κατά κεφαλήν προϊόντος θα διευρύνεται και το σχετικό βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα και της μέσης Ελληνίδας θα χειροτερεύει για όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης μικρότερους από τους αντίστοιχους των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί παραδείγματι, το 2007, ο λόγος ανάμεσα στο ελληνικό κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ και το αντίστοιχο ισπανικό ήταν 88,35% ενώ το 2013 διαμορφώθηκε στο 77,66%. Τα αντίστοιχα νούμερα σε όρους σύγκρισης με την οικονομία της Πορτογαλίας διαμορφώθηκαν στο 115,19% για το 2007 και στο 92,41% για το 2013.
• Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία η επιστροφή της σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (μεγαλύτερους του 2%). Δυνητικά, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους δανειστές της η οποία θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα δημιουργεί κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ πάνω από όλα θα ελαχιστοποιεί τις στρεβλώσεις (π.χ. φορολογικό σύστημα) οι οποίες προκαλούνται από την άσκηση οικονομικής πολιτικής.
•Ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά επί τα χείρω για την οικονομία των ΗΠΑ. Επίσης, πτωτική ήταν και η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, με το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης να εκτιμάται στο 0,1% το 2015 (από 2,3% προηγουμένως) και στο 2,3% το 2016 (από 3,3% προηγουμένως).
Η ελληνική οικονομία είχε τον τρίτο μικρότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 το 1ο τρίμηνο 2015, σημειώνει σχετική ανάλυση της Eurobank στη σημερινή έκδοση της «7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η ελληνική οικονομία είχε τον τρίτο μικρότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 το 1ο τρίμηνο 2015. Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η υψηλότερη ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν η Ισπανία με 2,9%, η Σουηδία με 2,5% και η Ολλανδία με 2,4%. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά της κλίμακας των μακροοικονομικών επιδόσεων βρέθηκε η Φιλανδία με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης -0,1%, η Ιταλία με 0,1% και η Ελλάδα με 0,2%.
Στο Σχήμα 1 παραθέτουμε το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της Ευρωζώνης, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά το διάστημα των 5 τελευταίων τριμήνων. Η ελληνική οικονομία ενώ εμφάνιζε την καλύτερη οικονομική επίδοση στο 3ο τρίμηνο 2014, στη συνέχεια παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης και στο 1ο τρίμηνο 2015 κατέγραψε τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (0,2%) εν συγκρίσει με την Ισπανία (2,9%), την Πορτογαλία (1,8%) και το μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,1%).
Όσο η ελληνική οικονομία, σημειώνουν, « αναπτύσσεται με ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης μικρότερους από τους αντίστοιχους των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η «ψαλίδα» σε όρους κατά κεφαλήν προϊόντος θα διευρύνεται και το σχετικό βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα και της μέσης Ελληνίδας θα χειροτερεύει. Επί παραδείγματι, το 2007, ο λόγος ανάμεσα στο ελληνικό κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ και το αντίστοιχο ισπανικό ήταν 88,35% ενώ το 2013 διαμορφώθηκε στο 77,66%. Τα αντίστοιχα νούμερα σε όρους σύγκρισης με την οικονομία της Πορτογαλίας διαμορφώθηκαν στο 115,19% για το 2007 και στο 92,41% για το 2013.
Με βάση την επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2014 – ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 0,8% – και την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει το πραγματικό ΑΕΠ το 2015 – πρόβλεψη Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 0,5% και 0,1% αντίστοιχα – οι προαναφερθείσες αποκλίσεις αναμένεται να διευρυνθούν.
Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό, ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία η επιστροφή της σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (μεγαλύτερους του 2%).
Η ανεργία παραμένει στα δυσθεώρητα επίπεδα του 25,61% (Μάρτιος 2015), το ασφαλιστικό σύστημα δύναται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για περαιτέρω διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα στο βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα και του μέσου Ευρωπαίου.
Δυνητικά, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης-ανάκαμψης, μεταξύ άλλων είναι η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους δανειστές της η οποία θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα δημιουργεί κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης και πάνω από όλα θα ελαχιστοποιεί τις υπάρχουσες στρεβλώσεις (π.χ. το ευμετάβλητο φορολογικό σύστημα) στην ελληνική οικονομία.»
my way press.gr