Test ρευστότητας -πλέγμα παρεμβάσεων

Ως  η πλέον καταλυτική και ουσιώδης παρέμβαση, θεωρείται από στελέχη της αγοράς,  η χθεσινή δήλωση του  προέδρου του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρου Φέσσα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε το περίγραμμα του αντίκτυπου από την θετική εξέλιξη, οριοθετώντας την, ως απαραίτητη αφετηρία εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλαισίου παρεμβάσεων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και εξόδου από την ύφεση.

Παρεμβάσεις που απαιτούν συλλογική διαχείριση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα και κινούνται σε 4 άξονες:

-Την μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τις βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις

-Την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

-Την επαναξιολόγηση των επίσημων προγραμμάτων χρηματοδότησης της οικονομίας που προέρχονται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους

-Την βελτίωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς

Η σημαντική παρέμβαση του κ. Φέσσα, εκφράζει την δικαιολογημένη  αγωνία του ιδιωτικού τομέα.

Και οριοθετεί την δύσκολη επιτυχία των stress test, τα  οποία πρέπει να μετουσιωθούν σε ένα ακόμη προσεκτικό βήμα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας.

Το πάζλ της ρευστότητας, επιβάλει σύνθεση. Αναδεικνύει  ευθύνες. Προσδιορίζει πορείες. Αναγκάζει σε συμπύκνωση αποφάσεων για να μην αποδειχθεί κίνηση εν κενώ.

Η ώρα των αποφάσεων για να περάσει η εξουθενωμένη ιδιωτική οικονομία  το πιο καθοριστικό τεστ , αυτό της επιβίωσης, έχει έρθει. Καμία ολιγωρία από σήμερα δεν είναι ανεκτή -καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Με μέθοδο, οργάνωση, σύνθεση, συζήτηση, πραγματισμό, πνεύμα συλλογικότητας, χωρίς νοοτροπία ισοπέδωσης, οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να γίνουν πολιορκητικός κριός ανάταξης.

Πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι σχεδιασμών. Φιλί ζωής στην ασφυξία που βιώνει το επιχειρηματικό σύστημα.  Δομικό στήριγμα ουσίας και όχι σκηνικό επικοινωνίας.

Ρευστότητα αιμοδότης της επιχειρηματικότητας και πλέγμα παρεμβάσεων εναρμονισμένο με τις εξαιρετικές ικανότητες του ιδιωτικού τομέα.

Παναγιώτης Τσακιρίδης

mywaypress.gr@gmail.com

Σχετικά Άρθρα