Η επιστολή-παρακαταθήκη του Warren Buffett- Αποχαιρετιστήριο μήνυμα σοφίας -Μαθήματα 95 ετών

Ο “Μάντης της Όμαχα” στα 95 του χρόνια, παραδίδει τη σκυτάλη της Berkshire Hathaway, επιταχύνει το φιλανθρωπικό του σχέδιο και παραδίδει ένα σπάνιο μάθημα στρατηγικής, ηγεσίας και ζωής.

 
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, ο Warren Buffett, ο 95χρονος θρύλος των επενδύσεων και CEO της Berkshire Hathaway , εξέδωσε αυτή την εβδομάδα μια επιστολή-ορόσημο προς τους μετόχους του με αφορμή την Ημέρα των Ευχαριστιών. Το κείμενο αυτό, που συμπίπτει με την οριστική παράδοση της ηγεσίας στον Greg Abel, υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μιας τυπικής εταιρικής ανακοίνωσης.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα, αλλά για ένα πυκνό στρατηγικό ντοκουμέντο που ανατέμνει τρεις πυλώνες: την ομαλή διαδοχή του ομίλου-γίγαντα, τη φιλοσοφία πίσω από την επιτάχυνση του τεράστιου φιλανθρωπικού του έργου και, τέλος, μια βαθιά προσωπική εξομολόγηση για τη σημασία της τύχης, των ριζών και της ηθικής πυξίδας.

Όπως σημειώνει και το CNBC, ο Buffett έχει κερδίσει τη φήμη όχι μόνο ενός θρυλικού επενδυτή, αλλά και κάποιου που κατέχει τα “μυστικά για μια καλύτερη ζωή”. Αυτή η επιστολή είναι η απόσταξη αυτής της φήμης.

 

  1. Η Στρατηγική της Διαδοχής: “Ο Greg Abel είναι ο Επικεφαλής”

Ο Buffett είναι σαφής και κατηγορηματικός. Ανακοινώνει ότι δεν θα γράφει πλέον την ετήσια αναφορά ούτε θα μιλά στις συνελεύσεις. Όπως λέει, “going quiet” (θα σωπάσει). Ο Greg Abel θα αναλάβει τα ηνία στο τέλος του έτους.

Η υποστήριξη στον διάδοχό του είναι απόλυτη και σχεδιασμένη να κατευνάσει κάθε ανησυχία των αγορών. Τον περιγράφει ως “σπουδαίο μάνατζερ, ακούραστο εργάτη και έντιμο στην επικοινωνία του”. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι ο Abel κατανοεί πλέον πολλές από τις επιχειρήσεις και το προσωπικό “πολύ καλύτερα από ό,τι εγώ” και ότι δεν θα επέλεγε κανέναν άλλο, από CEO και ακαδημαϊκούς μέχρι μέλη της κυβέρνησης, για να διαχειριστεί τις δικές του αποταμιεύσεις και των μετόχων.

Στρατηγική Διορατικότητα: Ο Buffett δεν αρκείται σε επαίνους. Προχωρά σε μια σπάνια παραδοχή και προειδοποίηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο: Να είναι σε εγρήγορση για περιπτώσεις που ένας CEO “υποκύψει σε άνοια, Αλτσχάιμερ ή άλλη εξουθενωτική ασθένεια”. Παραδέχεται ότι ο ίδιος και ο Charlie Munger (ο επί 64 έτη συνεργάτης του ) “απέτυχαν να δράσουν” σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντας αυτή την αποτυχία ως “τεράστιο λάθος”.

Παράλληλα, προβλέπει ότι το μέγεθος της Berkshire “έχει το τίμημά του” και ενώ άλλες εταιρείες μπορεί να τα πάνε καλύτερα στο μέλλον, η Berkshire έχει “λιγότερες πιθανότητες για μια ανεπανόρθωτη καταστροφή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση γνωρίζω”.

 

  1. Η Φιλοσοφία της Φιλανθρωπίας: “Όχι Εντολές από τον Τάφο”

Ταυτόχρονα με την επιστολή, η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε ότι ο Buffett προχώρησε σε μια τεράστια δωρεά μετοχών. Μετέτρεψε 1.800 μετοχές A σε 2.700.000 μετοχές B και τις παρέδωσε σε τέσσερα οικογενειακά ιδρύματα, με το μεγαλύτερο μέρος (1,5 εκατ. μετοχές) να πηγαίνει στο Ίδρυμα Susan Thompson Buffett.

Το “γιατί τώρα” είναι το κλειδί της στρατηγικής του. Όπως εξηγεί, η απροσδόκητη μακροζωία του έχει συνέπειες. Τα παιδιά του, που θα διαχειριστούν την περιουσία του, έχουν φτάσει πλέον τα 72, 70 και 67 έτη.

Ο Buffett αναγνωρίζει ότι τα παιδιά του βρίσκονται τώρα “στο απόγειό τους όσον αφορά την εμπειρία και τη σοφία”. Επομένως, ο ίδιος πρέπει να “επιταχύνει τον ρυθμό των δωρεών”  ώστε να διασφαλίσει ότι θα διανείμουν την περιουσία πριν η δική τους προχωρημένη ηλικία το καταστήσει δύσκολο.

Η κεντρική του ιδέα είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη στους διαδόχους του και η αποστροφή στον μεταθανάτιο έλεγχο: “Το να κυβερνάς από τον τάφο δεν έχει σπουδαίο ιστορικό, και ποτέ δεν είχα την επιθυμία να το κάνω”.

Το να κυβερνάς από τον τάφο…

Το νόημα που θέλει να περάσει είναι ακριβώς αυτό: οι προσπάθειες των ανθρώπων να ελέγχουν τις περιουσίες τους, τις επιχειρήσεις τους ή τις φιλανθρωπικές τους δωρεές για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους (μέσω πολύπλοκων διαθηκών ή καταπιστευμάτων) συνήθως δεν αποδίδουν καλά. Το “δεν έχει σπουδαίο ιστορικό” σημαίνει ότι η ιστορία έχει δείξει πως τέτοιες απόπειρες συχνά αποτυγχάνουν, δημιουργούν προβλήματα ή δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που οι νεκροί δεν μπορούσαν να προβλέψουν.

Ο ίδιος το χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την απόφασή του να επιταχύνει τις φιλανθρωπικές δωρεές όσο ζει, ώστε να τις διαχειριστούν τα παιδιά του που είναι παρόντα και μπορούν να κρίνουν τις τρέχουσες ανάγκες

 

  1. Το Πλαίσιο της Τύχης: “Η Μαγεία του Νερού της Όμαχα”

Μεγάλο μέρος της επιστολής είναι μια βαθιά προσωπική αναδρομή, όχι από ναρκισσισμό, αλλά για να θεμελιώσει τη βασική του θέση: τον ρόλο της τύχης και του περιβάλλοντος.

Αφηγείται πώς παραλίγο να πεθάνει το 1938 από σκωληκοειδίτιδα και πώς σώθηκε από έναν γιατρό της γειτονιάς. Στη συνέχεια, χαρτογραφεί ένα εκπληκτικό δίκτυο ανθρώπων-κλειδιά για τον ίδιο και την Berkshire, που όλοι προέρχονταν από την Όμαχα:

  • Charlie Munger: Ο “καλύτερος φίλος του για 64 χρόνια” , δάσκαλος και “μεγάλος αδερφός” , που ζούσε ένα τετράγωνο μακριά.
  • Stan Lipsey: Που πούλησε την εφημερίδα του στην Berkshire και αργότερα έσωσε την Buffalo Evening News.
  • Walter Scott, Jr.: Που έφερε την MidAmerican Energy στην Berkshire.
  • Don Keough: Ο θρυλικός πρόεδρος της Coca-Cola.

“Μπορεί να υπάρχει κάποιο μαγικό συστατικό στο νερό της Όμαχα;” αναρωτιέται. Συμπεραίνει ότι “τόσο η Berkshire όσο και εγώ τα πήγαμε καλύτερα λόγω της βάσης μας στην Όμαχα”.

Αυτή η αναδρομή κορυφώνεται στην πιο ισχυρή του θέση: την παραδοχή της “απροσδόκητης τύχης” (dumb luck).

“Γεννήθηκα το 1930 υγιής, εύλογα ευφυής, λευκός, άνδρας και στην Αμερική. Ουάου! Ευχαριστώ, Κυρία Τύχη”.

Αναγνωρίζει αμέσως ότι οι αδερφές του, με “ίση ευφυΐα και καλύτερες προσωπικότητες”, αντιμετώπισαν “πολύ διαφορετικές προοπτικές”. Αυτή η ταπεινότητα απέναντι στην τύχη διαμορφώνει ολόκληρη την κοσμοθεωρία του.

 

  1. Το Τελικό Εγχειρίδιο: Μαθήματα 95 Ετών

Οι τελευταίες παράγραφοι της επιστολής είναι μια συμπύκνωση σοφίας που θα μπορούσε να αποτελέσει αυτόνομο οδηγό ζωής.

  1. Η Ιστορία του Νόμπελ: Ο Buffett υπενθυμίζει την ιστορία του Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος φέρεται να διάβασε τη δική του νεκρολογία που δημοσιεύτηκε κατά λάθος. Τρομοκρατήθηκε από αυτό που διάβασε και συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Το συμπέρασμα του Buffett: “Μην υπολογίζετε σε μια σύγχυση της αίθουσας σύνταξης: Αποφασίστε τι θα θέλατε να λέει η νεκρολογία σας και ζήστε τη ζωή που θα το αξίζει“.
  2. Οι Σωστοί Ήρωες: “Βρείτε τους σωστούς ήρωες και αντιγράψτε τους”.
  3. Καλοσύνη και Ανθρωπιά: “Η καλοσύνη δεν κοστίζει τίποτα αλλά είναι επίσης ανεκτίμητη”. Τονίζει ότι το μεγαλείο δεν έρχεται με τη συσσώρευση χρημάτων ή εξουσίας, αλλά με τη βοήθεια προς τους άλλους. “Να θυμάστε ότι η καθαρίστρια είναι τόσο ανθρώπινο ον όσο και ο Πρόεδρος”.
  4. Διαρκής Βελτίωση: “Μην μαστιγώνετε τον εαυτό σας για λάθη του παρελθόντος – μάθετε τουλάχιστον κάτι λίγο από αυτά και προχωρήστε. Ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιωθείτε”.

Κλείνοντας, σημειώνει: “Εύχομαι σε όλους όσοι διαβάζουν αυτό, Καλές ΕυχαριστίεςΚαλή Ημέρα των Ευχαριστιών) προσθέτοντας με χαρακτηριστικό χιούμορ: “Ναι, ακόμη και στους βλάκες· ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξετε”.

Η επιστολή του Warren Buffett του 2025 θα μείνει στην ιστορία ως ένα υποδειγματικό κείμενο μετάβασης. Είναι μια σπάνια ματιά στο μυαλό ενός ανθρώπου που, έχοντας κατακτήσει τον κόσμο των επιχειρήσεων, εστιάζει πλέον αποκλειστικά στο πώς η κληρονομιά του –τόσο η οικονομική όσο και η ηθική– θα ωφελήσει τον κόσμο καλύτερα, ακόμη και ( ειδικά) όταν ο ίδιος δεν θα είναι πια εδώ για να την επιβλέπει.

 
Τα βασικά μαθήματα ζωής

  1. Μην μετανιώνετε για λάθη του παρελθόντος, μάθετε από αυτά
  2. Ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιωθείτε
  3. Βρείτε τους σωστούς ήρωες και αντιγράψτε τους
  4. Ζήστε τη ζωή που αξίζει στη νεκρολογία που ονειρεύεστε
  5. Το μεγαλείο δεν έρχεται από τον πλούτο ή τη δύναμη
  6. Η καλοσύνη δεν κοστίζει τίποτα, αλλά είναι ανεκτίμητη
  7. Ο Χρυσός Κανόνας είναι ο καλύτερος οδηγός συμπεριφοράς
  8. Η καθαρίστρια είναι εξίσου ανθρώπινο ον με τον Πρόεδρο
  9. Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε

 
Ο Χρυσός Κανόνας…

O Warren Buffett αναφέρθηκε στον Χρυσό Κανόνα ως έναν κορυφαίο οδηγό συμπεριφοράς.

Αν και ο ίδιος δεν τον ορίζει στο κείμενό του, ο κανόνας αυτός είναι μια πασίγνωστη ηθική αρχή. Η πιο διάσημη διατύπωσή του είναι:

“Να φέρεσαι στους άλλους, όπως θα ήθελες να σου φέρονται εκείνοι.”

mywaypress.gr –Περιεχόμενο αξίας με την υποστήριξη  υβριδικής νοημοσύνης.

Για  αναγνώστες με μεγάλο εύρος προσοχής.

Σχετικά Άρθρα