Έξαρση κατασκευαστικών δραστηριοτήτων- αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές δομικών υλικών στην Τουρκία

• Ανάπτυξη αγοράς ακινήτων και προοπτικές κατασκευαστικού τομέα σε πόλεις της Ανατόλιας

 

 

 

Το Συνέδριο του τουρκικού Συνδέσμου Επενδυτών σε ακίνητη περιουσία (GYODER) που πραγματοποιήθηκε στις 16/04/2013 στην Κωνσταντινούπολη, ανέδειξε το γεγονός της μεγάλης αύξησης της ζήτησης ακινήτων κατά την τελευταία οκταετία (μόνο κατά την τελευταία τετραετία αύξηση 125%).

 

 

 

 

Η αύξηση αυτή, οφείλεται, αφενός, στην αθρόα ανάπτυξη των ενυπόθηκων κατοικιών στην Τουρκία, λόγω των πολλών διευκολύνσεων από τις τράπεζες στη χορήγηση στεγαστικών δανείων στους μικρο-επενδυτές και αφετέρου, στη μείωση των αυθαιρέτων κατασκευών και σκιώδων δανείων.

 

 

 

Συγκεκριμένα, η στεγαστική πίστη αυξήθηκε από περίπου 1 δις δολ. το 2004 σε 86 δις δολ. το 2012.

 

 

 

Παράλληλα, μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των νόμιμων κατασκευών κατοικιών, από το 50% το 2004 σε 75%  το 2012.

 

 

 

Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα του Συνεδρίου είναι το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό συμμετοχής πόλεων της Ανατολίας επί των συνολικών πωλήσεων ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία.

 

 

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ανωτέρω Συνδέσμου, τη διετία 2010-2012 σημειώθηκε μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 51% το 2010 σε 41% το 2012) των ετησίων εσόδων από πωλήσεις ακινήτων στις τρείς μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη).

 

 

 

Αντίθετα αυξημένα έσοδα καταγράφονται στην Περιφέρεια, γεγονός που αναδεικνύει τη μετατόπιση της ζήτησης ακινήτων από μεγάλες σε αναπτυσσόμενες επαρχιακές και ειδικότερα πόλεις της Ανατολίας.

 

 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η προαναφερθείσα περιφερειακή ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων θα δώσει μεγάλη δυναμική στον κατασκευαστικό τομέα, όπως συνέβη και στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει το κέντρο του τομέα αυτού στην Τουρκία.

 

 

 

Η παραπάνω αυξητική τάση στην αγορά ακινήτων σε πόλεις της Ανατολίας μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στα επόμενα χρόνια θα παρατηρηθεί έξαρση κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και κατά συνέπεια αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές δομικών υλικών.

 

 

 

Η εν γένει αυτή περιφερειακή δυναμική θα συμπαρασύρει, όπως είναι λογικό, και άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

 

 

 

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Άγκυρας

 

 

www.mywaypress.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα