
Έρευνα Randstad Workmonitor – Συνταξιοδότηση & Δια Βίου Μάθηση τα δύο βασικά στοιχεία που απασχολούν τον Έλληνα εργαζόμενο
Η Randstad Hellas αποτελεί την κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα και κάθε τρίμηνο, από το 2010, διεξάγει την έρευνα Workmonitor ώστε να αποτυπώσει τις τάσεις της αγοράς εργασίας σε τοπικό επίπεδο.
Για πρώτη φορά φέτος, η έρευνα Workmonitor της Randstad διεύρυνε τον ορίζοντα των θεμάτων της διερευνώντας μεταξύ άλλων, πώς οι ηλικιακές τάσεις επιδρούν στην συνταξιοδότηση, την απασχολησιμότητα, τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας στο χώρο εργασίας καθώς και τη δια βίου μάθηση.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ευρήματα της έρευνας Workmonitor, μόνο το 33% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν μέχρι τα 100 τους χρόνια. Αυτή η ηλικιακή τάση έχει τεράστια επίδραση στην κοινωνία, τόσο στα χρόνια που αφιερώνουμε στις σπουδές μας και στη δουλειά μας, όσο και στην ηλικία συνταξιοδότησής μας, στο σύστημα υγείας, ακόμη και στο κόστος του προγράμματος συνταξιοδότησής μας.
Αποταμιεύοντας για τη συνταξιοδότηση
Το 83% των συμμετεχόντων στην έρευνα στην Ελλάδα, πιστεύει ότι για να συνταξιοδοτηθεί θα χρειαστεί να δουλέψει περισσότερα χρόνια από όσα δουλεύουν οι άνθρωποι ως τώρα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό εμφανίζεται χαμηλότερο. Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης επηρεάζει άμεσα και το ποσό που αποταμιεύεται για τις συντάξεις, αφού υπολογίζεται ότι ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αποταμιεύει μέχρι και το 40 % του τρέχοντος μισθού του για να μπορεί να λάβει στο μέλλον μια ικανοποιητική σύνταξη.
Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης της χώρας, το 83% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να αποταμιεύει περισσότερο από το 5-10% του εισοδήματός του για τη σύνταξή του, ενώ το 45% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσε ότι η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση πέρα από υποχρέωση του εργοδότη τους, αποτελεί και δική τους.
Εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας
Σε παγκόσμιο επίπεδο και δεδομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών, έχει αυξηθεί κατά πολύ. Στην Ελλάδα, μόλις το 27% των εργοδοτών ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική για την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών. Το 64% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω θα πρέπει να εργάζονται ίδιες ώρες με τις νεότερες γενιές, ενώ το 43% δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αυτής της ηλικιακής κλίμακας είναι λιγότερο παραγωγικοί από ότι οι εργαζόμενοι μικρότερης ηλικίας (κάτω των 35 ετών). Επίσης, το 40% φαίνεται πως πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι 55+ παίρνουν περισσότερες άδειες ασθενείας από τους νεότερους συναδέλφους τους.
Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά λανθασμένες αντιλήψεις, αφού στην πραγματικότητα, τα επίπεδα παραγωγικότητας παγκοσμίως είναι συγκρίσιμα μεταξύ των διαφορετικών γενεών και το ποσοστό ‘δήλωσης ασθενείας’ είναι συχνά μικρότερο στους εργαζόμενους ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών απ’ ό,τι στις νεότερες ηλικίες.
Δια βίου μάθηση
Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης επηρεάζει και την απασχολησιμότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, που αγγίζει το 95%, δήλωσε υπέρ της δια βίου μάθησης ανεξαρτήτου ηλικίας, πράγμα που συμπίπτει με το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο (93% των ερωτηθέντων). Το 91% μάλιστα, πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνεται μια ανανέωση στις ικανότητές τους ανά 5 χρόνια, για να βελτιώσουν την απασχολησιμότητά τους. Αντίθετα, το 70% πιστεύει ότι οι ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες είναι αρκετές για να τους ακολουθήσουν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Τέλος, το 76% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι είναι πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 55 ετών να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.
Τριμηνιαία επαναλαμβανόμενα στοιχεία
Δείκτης κινητικότηταs
Ο δείκτης κινητικότητας της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την ετοιμότητα των εργαζομένων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Ο δείκτης βασίζεται στην υπάρχουσα εργασιακή ικανοποίηση, τον φόβο απόλυσης, την ανάγκη των εργαζομένων για νέες προσωπικές προκλήσεις και το επίπεδο αυτοπεποίθησής τους ότι θα βρουν δουλειά αλλού.
Ο δείκτης κινητικότητας στην Ελλάδα αυξήθηκε από 99, το 4ο τρίμηνο του 2014 σε 103 το 1ο τρίμηνο του 2015, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης κινητικότητας παρέμεινε σταθερός στο 109. Σχετικά με τους λόγους αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος, το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι άλλαξε επάγγελμα, με σκοπό τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, το 26% δήλωσε ως αιτία την αλλαγή στην επιχειρησιακή δομή της εταιρίας (όπως συγχώνευση ή αναδιοργάνωση), ενώ το 23% δήλωσε ότι η αλλαγή εργασίας σχετίζεται με την προσωπική ανάγκη για αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ηλικιακά, το μικρότερο ποσοστό κινητικότητας καταγράφηκε στις ηλικίες 35 έως 44 ετών (12%) ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό κινητικότητας καταγράφηκε για το ηλικιακό γκρουπ 18 έως 24 ετών (46%).
Αισιοδοξία των Ελλήνων εργαζομένων για ανεύρεση εργασίας
Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα το 56% αναμένει ότι θα είναι σε θέση να βρει μια ανάλογη εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που καταγράφει αύξηση συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2014 (47%). Επίσης, το 58% αναμένει ότι θα εργάζεται σε διαφορετική δουλειά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014 (54%).
Το 35% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει φόβο απώλειας εργασίας, ποσοστό που παραμένει το ίδιο συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα υψηλότερα ποσοστά φόβου απώλειας εργασίας σημειώθηκαν στον κατασκευαστικό τομέα (28%), στο λιανικό εμπόριο (16%), καθώς και στις χρηματοοικονομικές τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες (15%).
Εργασιακή Ικανοποίηση
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Workmonitor, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας το 60% από το τελευταίο τρίμηνο (57%). Αντίστοιχα, στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η εργασιακή ικανοποίηση αυξήθηκε κατά μέσο όρο περισσότερο από 5%, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η ταυτότητα της έρευνας Randstad Workmonitor
Η έρευνα Workmonitor υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και καλύπτει πλέον 33 χώρες σε όλον τον κόσμο, περιλαμβάνοντας την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Η έρευνα πραγματοποιείται στην Ελλάδα ήδη από το 2010 και αποτυπώνει τις τάσεις που επικρατούν στην τοπική αγορά εργασίας. Η έρευνα Workmonitor της Randstad δημοσιεύεται 4 φορές το χρόνο, αναδεικνύοντας τις τάσεις κινητικότητας που παρατηρούνται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σε βάθος χρόνου.
Ο «Δείκτης Κινητικότητας» της έρευνας Workmonitor εντοπίζει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και στοχεύει στην καταγραφή των προσδοκιών και του αισθήματος ασφάλειας που νιώθουν, καθώς και την πιθανότητα μετακίνησής τους σε διαφορετικούς εργοδότες μέσα σε ένα εξαμηνιαίο πλαίσιο. Έτσι παρέχεται μία ουσιαστική κατανόηση των αισθητήρων της αγοράς και των τάσεων που διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι. Πέρα από τις εργασιακές μετακινήσεις, μέρη της έρευνας αποτυπώνουν την εργασιακή ικανοποίηση και τα προσωπικά κίνητρα των εργαζομένων.
Η έρευνα διεξάγεται μέσω on-line ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελείται από άτομα ηλικίας 18 – 65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μία αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι). Το εύρος δείγματος στην Ελλάδα για το 3ο τρίμηνο του 2014 ήταν 405 συνεντεύξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από την Survey Sampling International. Η έρευνα για το 3ο τρίμηνο του 2014 διεξήχθη μεταξύ 22 Ιουλίου και 5 Αυγούστου 2014.
INFO
Shaping the World of Work
Η Randstad ειδικεύεται στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού. Το εύρος των υπηρεσιών μας καλύπτει την εύρεση και επιλογή προσωπικού, (προσωρινή και μόνιμη απασχόληση), τις υπηρεσίες HR Solutions (outplacement – επανατοποθέτηση στην αγορά εργασίας, RPO, συμβουλευτική σταδιοδρομίας και κέντρα αξιολόγησης) και in-house υπηρεσίες.
Η Randstad αποτελεί ένας από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού στον κόσμο, κατέχοντας μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στην Αργεντινή, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδία, το Μεξικό, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και σημαντικές θέσεις στην Αυστραλία και την Ιαπωνία. Στο τέλος του 2013 η Randstad απασχολούσε περίπου 28.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε 4.600 υποκαταστήματα σε 39 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τα συνολικά έσοδα της Randstad για το 2013 έφτασαν τα 16,6 δισ. ευρώ. Η Randstad ιδρύθηκε το 1960 και τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Diemen της Ολλανδίας. Η μετοχή της Randstad Holding nv είναι καταχωρημένη στο χρηματιστήριο NYSE Euronext Amsterdam, όπου οι μετοχές του ομίλου είναι εμπορεύσιμες. Για περισσότερες πληροφορίες www.randstad.gr. Good To Know You