Αγωνία και παιχνίδια, περιπέτειες και συνέπειες

Όλες οι εξελίξεις

 
Η κατάσταση είναι θλιβερή, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπήρξε έκπληξη από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Όπως είπε, η ελληνική πλευρά, προφανώς απορρίπτει την πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί, ενώ ο πρωθυπουργός δίνει μια αρνητική συμβουλή στον ελληνικό λαό. Συνεχίζοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, με αυτήν της την απόφαση κλείνει τις πόρτες σε περαιτέρω συνομιλίες και πρόσθεσε ότι στο αποψινό Eurogroup θα συζητηθούν οι ενδεχόμενες μελλοντικές συνέπειες.

«Δεν θα συζητήσουμε σήμερα το δημοψήφισμα. Θα συζητήσουμε το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Βέλγος υπουργό Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ. Όπως είπε, η 30η Ιουνίου είναι πολύ κοντά πλέον και πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και μετά να δράσουμε.

•Λαγκάρντ: Στόχος η αποκατάσταση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία

«Μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ δείξαμε ευελιξία έτσι ώστε να προσαρμοστούμε στην νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο στόχος μας,τόνισε, είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία και η διασφάλιση της οικονομικής της ανεξαρτησίας, όπως κάναμε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Και η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ των διαρθρωτικών αλλαγών που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Συμπληρωματικά,ανέφερε, μπαίνει το ζήτημα της χρηματοδότησης και του χρέους».«Θα συνεχίσουμε ,κατέληξε να δουλεύουμε με τον ίδιο στόχο». ΑΠΕ

 
• «Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος»
Το Εurogroup πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εξετάσει αν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι ακόμα εφικτή δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Το κενό που απομένει στις θέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι σχετικά περιορισμένο, δήλωσε ο Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή δούλευε μέχρι αργά χθες τη νύχτα για να καλυφθεί το κενό αυτό , βάσει της εντολής που έχει λάβει από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά παράλληλα η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αξιόπιστες και συμπαγείς μεταρρυθμίσεις.

«Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι το Eurogroup σήμερα πρέπει να εξετάσει αν η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμα πιθανή. Προηγουμένως όμως είπε, οι υπουργοί αναμένουν να ακούσουν από τον Έλληνα ομόλογό τους, Γιάνη Βαρουφάκη, ποιά είναι η κατάσταση και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

«H προθεσμία είναι προθεσμία», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Ερικ Βάιμπς, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ολλανδίας

 
• Θεσμική εκτροπή
Θεσμική εκτροπή χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης.

«Είναι ευθέως καταστρατήγηση του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Βενιζέλος,υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση με την μετονομασία ως εθνικού ζητήματος, αφορά απολύτως δημοσιονομικά ζητήματα. Για τον κατάλογο των μέτρων που είναι κατεξοχήν φορολογικά, το έντιμο και το θαρραλέο από πλευράς κυβέρνησης θα ήταν να θέσει σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση.Τον κατάλογο των 8 δισ. ευρώ που είπαμε ότι είναι τρενάκι τρόμου σε σχέση με το email Xαρδούβελη» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

 
• Αποκυήματα φαντασίας
Από την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνεται ότι οι δήθεν δηλώσεις του Διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα που αναφέρονται στην ιστοσελίδα BankingNews αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως δήλωση και σε κανένα μέσο ενημέρωσης.

 
• Άφρονες επιλογές
«Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του Έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναιρούν επουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

 
• «Ο Α. Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στο λαό»
Η ανακοίνωση του Α. Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα κυριαρχεί στα γερμανικά ΜΜΕ. Η αγωνία για το μέλλον της ευρωζώνης κορυφώνεται. Παραθέτουμε ενδεικτικά διαδικτυακά δημοσιεύματα.

 
«Δημοψήφισμα για τις προτάσεις των δανειστών ανακοινώνει ο Α. Τσίπρας» (Süddeutsche Zeitung), «Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» (Bild) «Ο Α. Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στο λαό» (Handelsblatt) «Πως ο Α. Τσίπρας αποκαλύπτεται ως δειλός» (Die Welt), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών εφημερίδων μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου με αντικείμενο της προτάσεις των δανειστών.

Κάθε μέρα μια νέα εντυπωσιακή τροπή. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα υπό την απειλή πτώχευσης στις 30 Ιουλίου, γράφει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus και επισημαίνει: «Οι δανειστές επιδιώκουν παράταση του τρέχοντος προγράμματος για να αποφύγουν στάση πληρωμών εκ μέρους της Αθήνας. Όμως ο Α. Τσίπρας δεν αποδέχεται τις υπαγορεύσεις των πιστωτών για λιτότητα. Κι γι αυτό κάνει χρήση ενός τρικ. Τοποθετεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου χωρίς να έχει ακόμα πράσινο φως ότι το τρέχον πρόγραμμα θα παραταθεί μέχρι τότε. Επικριτικές φωνές κάνουν λόγο για εκβιασμό των πιστωτών από τον Α. Τσίπρα».

 
Ενήμερη η Α. Μέρκελ για τις προθέσεις του πρωθυπουργού
Σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitungεπισημαίνει επικαλούμενη πληροφορίες της ότι κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Α. Μέρκελ και την ενημέρωσε σχετικά με τις προθέσεις του. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αποδεχθεί τις τελευταίες προτάσεις των δανειστών μιας και δίνουν βιώσιμες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Συνεπώς πρέπει τώρα να αποφασίσει ο λαός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για ταπείνωση και εκβιασμό, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις. Μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Α. Τσίπρα ότι δεν θέλει να είναι εκείνος ο πρωθυπουργός που φέρει την ευθύνη για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην χώρα του, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και υπογραμμίζει: «Η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος παρέχεται ακριβώς για να ληφθούν θεμελιώδεις αποφάσεις. Όμως το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου έρχεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Μετά από εξάμηνες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς καλείται τώρα ο λαός να λάβει αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό ο Α. Τσίπρας αποποιείται την ευθύνη και την μεταθέτει στους πολίτες».

 
Δημοψήφισμα σε λάθος χρόνο….
Από την πλευρά της η εφημερίδα Die Weltπαρατηρεί: «Σε περίπτωση που ο Α. Τσίπρας ήταν πολιτικός με συναίσθημα ευθύνης θα είχε δύο επιλογές: Πρώτον, τη στιγμή που θα διαπίστωνε ότι κάθε συμφωνία με την τρόικα παραβιάζει υπερβολικά τις κόκκινες γραμμές του θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές για να διασφαλίσει τη στήριξη ή όχι του ελληνικού λαού. Άφησε ωστόσο την σωστή χρονική στιγμή για μια τέτοια απόφαση να περάσει ανεκμετάλλευτη. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση με τους Θεσμούς και στη συνέχεια στις επόμενες εκλογές ή σε δημοψήφισμα να ζητήσει την ετυμηγορία του λαού. Ούτως ή άλλως η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν είναι ασυνήθιστη στην ΕΕ. Θυμίζουμε τα δημοψηφίσματα για τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός έλεγε: «Αυτά κατάφερα να αποσπάσω στις διαπραγματεύσεις και ζητώ τώρα τη συγκατάθεσή σας».

H εφημερίδα Bild παρατηρεί: Η Ελλάδα κάνει χρήση του τελευταίου χαρτιού που της έχει απομείνει. Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα! Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την εκπνοή του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Ο εκβιασμός του Α. Τσίπρα: Αν οι δανειστές δεν ενισχύσουν την Ελλάδα μέχρι την Τρίτη, τότε η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Και τότε θα χαθεί μέρος των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πια να κάνει οποιαδήποτε νέα παραχώρηση ως αντάλλαγμα για νέα οικονομική βοήθεια, μιας και θα παραπέμψει στο δημοψήφισμα. Deutsche Welle  – Στέφανος Γεωργακόπουλος

Σχετικά Άρθρα