Ακυρώνεται το μίνι Eurogroup στο Βερολίνο

Ακυρώνεται, όπως όλα δείχνουν το μίνι Eurogroup της Παρασκευής στο Βερολίνο στο οποίο θα συζητούνταν το ελληνικό ζήτημα.

Την είδηση επιβεβαιώνει και η Deutsche Welle ενώ από το ΥΠΟΙΚ λένε τώρα οτι «δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο».

Όπως είχε γίνει γνωστό χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμμάτιζαν να συναντηθούν στο Βερολίνο με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Στη συνάντηση, θα έδιναν το παρών εκπρόσωποι της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι, δεν είχε προσκληθεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ή κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς.

Από εκεί και πέρα παρά την πρόοδο, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, παραμένει, όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Για τον λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν Plan Β σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «δεν είμαι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου», όπως έχει ανακοινωθεί.

Στην πράξη, αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση ως το τέλος του έτους ή ως τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί το Eurogroup. Αλλά δεν βλέπω πώς το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός» υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Έκτακτη σύνοδος πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο με αντικείμενο την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και προσθέτει:

 
«Κυρίως για την γερμανική, αλλά και για την ολλανδική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υψίστης πολιτικής σημασίας. Υπενθυμίζουμε ότι η γερμανική βουλή είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι πράσινο φως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Όμως και το Ταμείο έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε μια προσπάθεια προσέγγισης του ΔΝΤ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν τον περασμένο Μάιο ελαφρύνσεις με τη μορφή μιας καλύτερης διαχείρισης του χρέους. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο επιμένει σε μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, μόνο αν κριθεί απαραίτητο και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018».

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο απάντησε στο ερώτημα αν η Ελλάδα χρειάζεται το συντομότερο κούρεμα χρέους: «Η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει στο Eurogroup. Πρώτα όμως πρέπει να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Και μετά ανοίγουν νέες προοπτικές».

Αναφερόμενος στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος τάσσεται κατά των ελαφρύνσεων και έχει δεσμευθεί έναντι της γερμανικής βουλής για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Μάριο Σεντένο δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα: «Ο Β. Σόιμπλε αντιμετωπίζει εδώ ένα δίλημμα. Και εμείς στο Eurogroup θα τον βοηθήσουμε να βρει διέξοδο. Πίσω από αυτό το δίλημμα κρύβεται φυσικά το ερώτημα πως θα επιλυθεί ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Και εκεί υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρώπη. Κάτι όμως ακόμα για το ΔΝΤ: Η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση διαθέτει πολύ ισχυρούς θεσμούς. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε πλέον με τις δικές μας δυνάμεις τα περισσότερα προβλήματα. Ακόμα και χωρίς τη βοήθεια του Ταμείου». Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση 12:47

Σχετικά Άρθρα