
Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων»
Τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας κυβέρνησης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι η κυβέρνησή του θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες και θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή.
Απευθυνόμενος στους υπουργούς του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ζήτησε με τρόπο εμφατικό να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς λάθη, παραλείψεις και κωλυσιεργίες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να γίνουν.
Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος θα δείξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, σπατάλης και διαφθοράς.
Απευθυνόμενος στους υπουργούς του ο κ. Τσίπρας έδωσε και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα, απαριθμώντας τις τέσσερις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, οι τέσσερις προτεραιότητες, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι:
-Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
-Η στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει.
-Μια νέα διαπραγμάτευση για το χρέος. «Είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας συμπληρώνοντας «Είμαστε έτοιμοι με προτάσεις για το ζήτημα του χρέους». Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες.
– Η σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας δήλωσε: Οι πολίτες δεν περιμένουν να αλλάξουμε από τη μια μέρα στην άλλη την οικονομική κατάσταση έχουν όμως προσδοκίες και συνέχισε λέγοντας «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει άλλες εξαρτήσεις ούτε άλλο αφεντικό πέρα από τους ίδιους τους πολίτες, σε αυτούς λογοδοτούμε». Συνέχισε λέγοντας «ερχόμαστε για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική και η διοίκηση της χώρας. Ερχόμαστε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και της διαπλοκής».
Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς του να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να επιδείξουμε αμείλικτη στάση απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς».
Μεταξύ άλλων τόνισε: «το κυβερνητικό σχήμα που συγκροτήσαμε είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με κάθε προηγούμενο και περιλαμβάνει μόλις 10 υπουργεία σε σχέση με 18 της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι μια κίνηση ουσίας που σηματοδοτεί την έναρξη της μεταρρύθμισης».
Παράλληλα δήλωσε: Θέλω να επαναλάβω ότι για εμάς δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι «είμαστε κυβέρνηση όλων των ελλήνων και θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις σε κάθε μας βήμα».