Βιο-λειτουργικές «Αρτοθαλασσιές» του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Βιολογικό καινοτόμο συσκευασμένο ψωμί, προϊόν αρτοποιίας, πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς συντηρητικά από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

 
Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, έχει δημιουργήσει το καινοτόμο προϊόν αρτοποιίας «Αρτοθαλασσιές». Οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στην δημιουργία αυτού του προϊόντος είναι οι κυρίες Σιδηροπούλου Μαρία, Κυριαζή Δήμητρα και Χριστοδουλοπούλου Γεωργία, με επιβλέπον Καθηγητή Εφαρμογών τον κ. Θεοφάνη Γεωργόπουλο.

Το προϊόν αυτό παρασκευάστηκε σε συνεργασία και υποστήριξη με διάφορες εταιρείες καθώς και με την ευγενική χορηγία του κ. Σαχινίδη και του κ. Φλεριανού.

Οι «Αρτοθαλασσιές» είναι ένα βιολογικό καινοτόμο προϊόν που ανήκει στην κατηγορία «άρτος». Τα συστατικά του προϊόντος είναι τα εξής: το βιολογικό αλεύρι (από σκληρό και μαλακό σίτο), η ινουλίνη, η μαγιά, το  βιολογικό σουσάμι και το θαλασσινό νερό (νερό που περιέχει θαλασσινό αλάτι). Η καινοτομία του προϊόντος είναι η πλήρης αντικατάσταση του νερού και του μαγειρικού άλατος από θαλασσινό νερό.

Το πλεονέκτημα του θαλασσινού νερού είναι ότι βοηθά στην πρόληψη υπέρτασης και διαφόρων καρδιοαγγειακών παθήσεων. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της μειωμένης περιεκτικότητας νατρίου (1,1%), σε αντίθεση με αυτή του μαγειρικού άλατος (40% νάτριο). Αξιοσημείωτο είναι ότι, το αλάτι που βρίσκεται στο θαλασσινό νερό, είναι το μοναδικό πλήρες αλάτι που περιέχει όλο το φάσμα των χημικών στοιχείων (περισσότερα από 90 στοιχεία), που είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία της ανθρώπινης φυσιολογίας.

Η ινουλίνη είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης. Η προσθήκη της δεν επηρεάζει αρνητικά τη δομή του προϊόντος. Ακόμη, η ινουλίνη συντελεί στην απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου και του σιδήρου, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην ανάπτυξη φυσικών βακτηρίων του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του.

Συμπερασματικά, το προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα βιο-λειτουργικό τρόφιμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ινουλίνη και θαλασσινό νερό.

Σχετικά Άρθρα