Β. Κορκίδης: Πολλαπλά τα οφέλη από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών

«Είναι σαφές ότι, η εφάπαξ μείωση του μη μισθολογικού κόστους εντός του 2014 μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες είναι βέβαιο ότι θα έχει αντίστοιχα ισοδύναμα αποτελέσματα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το κόστος εφαρμογής του μέτρου θα περιοριστεί τελικά πολύ χαμηλότερα από τα 700 εκ. που εκτιμά το ΥΠ.ΟΙΚ.» , αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β.Κορκίδης, αναφέροντας επίσης ότι:

 

«Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αναφορικά με τις αποδοχές των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα, το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δις είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δις οι εργοδοτικές εισφορές.

 

Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μηνιαία βάση, είναι 1,85 δις ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δις και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκ. ευρώ.

 

Το κόστος του εργαζόμενου σε κάθε επιχείρηση, ως γνωστό, είναι το άθροισμα των μεικτών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών. Οι μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές, τις εισφορές εργαζομένων και το Φ.Μ.Υ. Οι εργοδοτικές εισφορές προστίθενται στο μεικτό μισθό (+27,46%), επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή δεν επηρεάζει τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου, παρά μόνο το κόστος του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση.

 

Η εξοικονόμηση που θα έχουν οι επιχειρήσεις από την πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες είναι μία ωφέλεια που μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση στο ηθικό της αγοράς. Η μείωση θα διαμορφώσει το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας, από τα 33,09 δις, χαμηλότερα στα 32,26 δις ευρώ, τις δε εργοδοτικές εισφορές από 7,13 δις στα 6,3 δις ευρώ.

 

Το όφελος για τους εργοδότες υπολογίζεται περίπου σε 805 εκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν είτε στην αγορά για οικονομικές εκκρεμότητες, είτε για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές με αντίστοιχα οφέλη και έτσι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα επιστραφούν στα δημόσια ταμεία.

 

Τέλος, θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μεταφέρουν την ωφέλεια της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ως αύξηση στους καθαρούς μισθούς των εργαζομένων τους …».

Σχετικά Άρθρα